БРОЈНЕ АКТИВНОСТИ... Јан Томаш

 Ковачица

Јан Томаш, директор Дома културе “3. октобар” у Ковачици

САМО ДА СРЕДИМО ЗГРАДУ ДОМА!

• План за будућност: комплетно уређење зграде Дома културе, изграђене још пре 60 година
• Златна медаља певачког друштва „Скала“ са овогодишњег Панонског вашара, али награде су освајали и…

Осим програмских активности, фокус Јана Томаша, директора Дома културе „3. октобар“ у Ковачици, јесте и на уређењу саме зграде Дома културе у коју дуги низ година готово ништа није улагано, а како време чини своје, тако ово здање данас захтева све више улагања.

– Тренутно радимо на проширивању улаза у зграду, пошто је постојећи узан, што представља проблем када имамо већи број посетилаца. Оно што нам је сада најважније јесте санација крова зграде који прокишњава – наглашава наш саговорник и додаје да Општина Ковачица издваја озбиљна средства како за програме ове установе тако и за поменуте радове. Директор каже да је Општина издвојила и средства за уређење учионица у Дому културе у којима се обавља настава за децу из Ковачице, а коју држе професори Музичке школе “Јосиф Маринковић” из Зрењанина. Како он каже, неки план за будућност јесте комплетно уређење зграде Дома културе која је изграђена пре тачно 60 година, а додаје и то да већ постоје најаве да ће се средства за део радова наћи у буџету Општине за следећу годину.

ДОМ КУЛТУРЕ… ускоро комплетно сређивање

– Од средстава из сопствених прихода, која су занемарљива, успевамо да обновимо по један рачунар годишње, а прошле године смо од тих средстава купили столице за канцеларију. Поред новца који добијамо од Општине, трудимо се да пишемо пројекте и конкуришемо на свим нама доступним конкурсима, од Покрајине и Републике Србије па до Републике Словачке, која расписује конкурсе намењене Словацима који живе изван њених граница. Тако смо недавно од Покрајине добили средства за набавку новог контрабаса, што много значи за рад нашег оркестра – каже директор Томаш.

Када је реч о самом раду ове установе, директор каже да она тренутно има четворо запослених: поред њега, ту је административни радник који административне послове обавља и за све друге Домове културе са територије Општине Ковачица, као и менаџер програма и чистачица. То је тим који, како каже директор Томаш, у сарадњи са другим ковачичким установама и бројним аматерима реализује све културно-уметничке програме у овој јужнобанатској општини.

НАГРАДЕ

  Дом културе из Ковачице се може похвалити радом својих аматера, о чему најбоље говоре бројне награде који они сваке године доносе. Тако је прошле године оркестар освојио треће место на Панонском вашару одржаном у Врбасу, док је ове године исто одличје донео са фестивала “Танцуј, танцуј”.

На овогодишњем Панонском вашару Певачко друштво “Скала” освојило је златну, а Девојачко певачко друштво бронзану плакету. Позоришна група је са покрајинског такмичења одржаног у Јаши Томићу освојила треће место, а са представом “Доктор” Бранислава Нушића ова група је у Кисачу освојило прво место, чиме се квалификовала за такмичење у Словачкој, одакле је донела чак четири плакете.

И. Владан

(Старт 013)