НЕСПОРНА ПОДРШКА... Александар Стевановић у разговору са представницима МКУД-а

Панчево

МКУД “Петефи Шандор” Панчево прославило 75 година рада

И ТО ЈЕ НАШЕ НАЈВЕЋЕ БОГАТСВО

• Панчево је мултинационални и мултикултурни град у којем у љубави и комшијској слози живи 26 нацоналних мањина и ми се као Град трудимо да их подстичемо да негују своју културу, традицију и свој језик – истакао је Александар Стевановић, градоначелник Панчева

У великој сали Културног центра Панчево, у суботу, 25. септембра, одржана је пригодна  свечаност поводом 75. годишњице рада МКУД “Петефи Шандор”.

Свечансти су поред бројних гостију присуствовали и државни секретар е Владе Мађарске за национална питања Јанош Арпад Потапи, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, градоначелник Панчева Александар Стевановић, градоначелница мађарског града Хоњадија, као и представници Амбасаде Мађарске у Србији, Савета мађарске националне мањине, локалне самоуправе, као и друге званице из јавног и политичког живота. Како и приличи, прослава је била богата културно-уметничким програмом који су изводили чланови МКУД “Петефи Шандор”.

Окупљенима се прво обратио државни секретар Мађарске за национална питања Јанош Арпад Потапи, који је овом културном друштву честитао јубилеј у име мађарске владе, а после њега честиткама се придружио и Александар Стевановић, градоначелник Панчева који је МКУД “Петефи Шандор” захвалио на свему ономе што је урађено током ових 75 година.

  • Панчево је мултинационални и мултикултурни град у којем у љубави и комшијској слози живи 26 нацоналних мањина и ми се као Град трудимо да их подстичемо да негују своју културу, традицију и свој језик, а заузврат добијамо то да су оне мост између локалних самоуправа у њиховим матичним земљама и Града Панчева. И то је наше највеће богатство. МКУД “Петефи Шандор” већ 75 година промовише културу и језик мађарске националне мањине и желим вам још пуно деценија успешног рада – рекао је градоначелник Стевановић овом приликом.
ГОДИНА 75… до сада преко 2000 наступа, на такмичењима, фестивалима, игранкама..

Са историјом МКУД “Петефи Шандор” окупљене је упознао председник овог друштва Карољ Ранц, који је подсетио да се прва мађарска културно-уметничка друштва у Панчеву почела са радом осамдесетих година 19. века које су својим бројним чланством и својим књижевним вечерима и позоришним представама много урадиле на очувању мађарског језика у то доба. Он је напоменуо да је касније, после Другог светског рата, прво, кроз рад Мађарског културног центра обезбеђене су просторије, а МКУД је почео са радом и од тада, како је он рекао, ово друштво је од тих првих година кроз рад своје позоришне трупе и оркестра па све до данас одржало преко две хиљаде догађаја, концерата, фестивала, такмичења, игранки… Ранц је поновио да данас у оквиру овог друштва раде бројне секције, хорови, народни оркестар, девојачки хор и сви они постижу значајне резултате.

Свечаном програму претходило је отварање изложбе рукотворина Марије Ереш, добитнице награде Prima Primissima за допринос очувању мађарског културног наслеђа.

Пројекат „Град Панчево – грађанин као кључни атер локалне самоуправе града“ су/финансирао Град Панчево