КОМАНДНА СОБА... одавде, па преко... па до 68.000 домаћинстава

Ковачица

Министарка Зорана Михајловић, са бројним функционерима, посетила ковачички ветропарк

А ТЕК КАД БУДЕ ГОТОВ ВЕТРОПАРК „ПУПИН“

• Проф. др Зорана Михајловић је после обиласка командне собе, напоменула да је циљ Владе да  до 2040. године, најмање 40 одсто енергије буде из обновљивих извора, истичући да је зелена енергија будућност Србије

Данас су, у друштву Зоране Михајловић, потпредседнице Владе и министарке рударства и енергетике,  ветропарк у општини Ковачица, обишли Марина Томан, начелница Јужнобанатског управног округа, Јарослав Хрубик, председник Општине Ковачица, Милан Гарашевић, председник Скупштине општине Ковачица и покрајински посланик, Милош Цолић, директор ветропарка, Јахел Вилан, амбасадор Израела, Никола Луковић, управник објекта, као и представници фирме која је градила ветропарк, Електромреже Србије и други.

ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЈА… Зорана Михајловић и Марина Томан

После презентације капацитета актуеног ветропарка, представљен је и будући ветропарк, који ће носити име светски великог научника, родом из Идвора, Михајла Пупина, а чији се завршетак очекује током 2023. године, и биће изграђен по најновијим технолошким принципима, који ће омогућити њен оптималан рад.

Уследила је презентација капацитета ветропарка Ковачица, а потом је предствљен и будући ветропарк „Пупин“, чији се завршетак планира за 2023. годину. Вељко Ожеговић је истакао да овај ветропарк биће изграђен уз помоћ најновије технологије која обезбеђује оптималан однос између броја ветрогенератора и снаге енергије коју ће производити.

Проф. др Зорана Михајловић је после обиласка командне собе, напоменула да је циљ Владе да  до 2040. године, најмање 40 одсто енергије буде из обновљивих извора, истичући да је зелена енергија будућност Србије и да је јако добра вест да ће бити изграђен и ветропарк који ће носити Пупиново име.

Ова ветроелектрана је симбол зелене енергије, климатски неутралног развоја, нових технологија и онога како видимо будући развој Србије. Такође, добра вест је наставак ове инвестиције и изградња још једног ветропарка, Пупин, за који је издата енергетска дозвола, навела је она.

Милош Цолић, директор ветроелектране Ковачица, подсетио  је да ветроелектрана Ковачица производи електричну енергију која снабдева око 68.000 домаћинстава, као и да планирају проширење ветропарка кроз нови пројекат ветроелектране Пупин.

Јелена Матејић, директорка Електромреже Србије је истакла да је ЕМС у целом овом послу сигуран и поуздан партнер.

Јарослав Хрубик, председник Општине Ковачица је посебно истакао  да је „изградња ветропарка ветар у леђа локалном буџету, и да сама чињеница што овако велики и важан инвеститор бира општину Ковачица за своја постројења, за наше грађане значи већа улагања у инфраструктуру путева, школа и вртића“.

Јахен Вилан, амбасадор Израела у Београду, похвалио је Владу Србије како спроводи имунизацију и обезбеђује вакцине, док је проф. др Зорана Михајловић позвала све грађане да се вакцинишу, како би се друштвени живот што пре вратио у нормалне токове.

Марина Томан, начелница Јужнобанатског управног округа, истакла је да је ветропарк донео велике бенефите за општину каква је Ковачица, и да се ти бенефити  огледају, како  у већем приливу средстава у буџет, тако и изградњом атарских путева, као  новим запошљавањем локалног становништва.

„Изузетно ми је драго што ће нови ветропарк носити Пупиново име, рекла је Марина Томан, напомињући како је  „убеђена  да, када би  данас имао прилике да прошета својим крајем, био би веома изненађен и веома задовољан како се развија јужни Банат“.

Начелница Јужнобанатског управног округа, је подсетила да је то правац развоја „који је заснован на коришћењу високих технологија и великих научних достигнућа, уз поштовање најстрожијих еколошких стандарда.“

(Према: Ковачица инфо)