ЗА ВИДЕТИ И ПРОБАТИ... јер „Бакице“ су то

Уздин

Манифестације „Етно – дуга“ и „Кромпир као најзаступљенија намирница“

ДВА У ЈЕДАН, ТО МОГУ САМО „БАКИЦЕ“

• Удружење жена „Бакице“ су и ове године доказале да са поносом чувају румунску културу и традицију – истакла је њ. е. Силвија Давидоју, румунска амбасадорка у Београду, на отварању две значајне манифестације у Уздину

Протеклог викенда, у организацији Удружења жена „Бакице“, у Уздину су одржане две већ традиционалне културно-туристичке манифестације, и то „Етно – дуга“, по 14. пут, и „Кромпир као најзаступљенија намирница“, по 9. пут. И једна и друга манифестација одржане су уз подршку Општине Ковачица.

Етно – дуга“, манифестација чији назив довољно говори о њеном карактеру, бројним посетиоцима представила је широки спектар атрактивних и уникатних примерака румунске традиционалне ношње, и не само румунских, као и ништа мање необичне и атрактивне умотворине женских руку дело, како „Бакица“ и удружења жена из општине Ковачица, из Падине, Дебељаче и Црепаје, тако и оне с којима су наступиле њихове гошће из Румуније, као и удружења жена из Алибунара, Владимировца, Овче, Томашевца и Сутјеске. Укупно 14 удружења жена.

Кромпир као најзаступљенија намирница“ је гастрономска манифестација, на којој су „Бакице“ у уздинском Ловачком дому показале какви се све специјалитети из кухиње могу наћи на столу најпробирљивијих сладокусаца, чији је главни садржај кромпир. И, многи су се уверили у то, на лицу места, уз бројна добацивања „има ли још“.

Етно садржаје, обогаћене гастрономским специјалитетима, употпунили су и други културни садржаји из архиве румунске народне музике, и то у извођењу оркестра уздинског Дома културе „Доина“, као и женског хора Румунске православне цркве. Програм су обележили и рецитатори и рецитаторке, који су говорили стихове на свим језицима који су у службеној употреби у општини Ковачица.

На отварању и једне и друге манифестације, учеснице и госте поздравила је Ана Бојер, прва дама „Бакица“ (која се доказала и у рецитаторском делу програма, и то песмом на српском језику), а колики је значај ових манифестација потврдила је својим доласком и личним присуством њ.е. Силвија Давидоју, амбасадорка Румуније у Београду, а присутан је био и Данијел Магду, председник Националног савета румунске националне мањине, са седиштем у Вршцу, који су све учеснике поздравили, не скривајући задовољство оним што су видели и пробали.

ЛЕПОТА РАЗЛИЧИТОСТИ… лутке које нису само то

Иначе, што се тиче прве манифестације, УЖ „Бакице“ су своје лутке обукле у румунску народну ношњу из Владимировца, а што се тиче „Кромпира као најзаступљеније намирнице“, жене „Бакице“ су се представиле разним производима од кромпира, банатским ваљушцима, салатом и дугим црепајачким резанцима. А било је ту и неизбежних слатких и сланих колачића, све по рецептима „Бакица“, а који чувају чак у Вашингтону.

Што се тиче „Етно – дуге“, Ана Бојер је истакла да „Бакице“ову манифестацију организују без прекида од 2009. године“ а да су то успеле „захваљујући женама које су увек долазиле“. „Увек смо могле да видимо лепе ношње из наше земље, али и шире. Када упоређујемо ношње, без обзира које је националности, све су лепе. То нам је и био циљ, да прикажемо различитост ношње. Све је то дело наших бака и прабака које су то радиле и оставиле нама да их чувамо и промовишемо, али и да преносимо млађим генерацијама“ – напоменула је Ана Бојер.

Узвратила је румунска амбасадорка Силвија Давидоу:

Радујем се што сам данас у Уздину. „Бакице“ су и ове године доказале да са поносом чувају румунску културу и традицију. Амбасада са њима има одлучну сарадњу и радује ме то што су увек спремне за нове пројекте. Чињеница да је манифестација стигла до 14. издања говори о томе колико су ове жене вредне и колико воле то што раде. Уједно, радује ме то што овде видим и жене других националности, што је доказ да овде, на територији општине Ковачица сви живе у миру и слози и тако треба и да остане. Још једном честитам „Бакицама“ на овој манифестацији и верујем да ће нас у будућности обрадоватим и другим догађањима – рекла је амбасадорка Румуније у Србији, истичући да „не постоји лепши спој различитости у Европи од овога“.

(Фото: УЖ „Бакице“)

Пројекат „Општина Ковачица данас – оно што остаје и сутра суфинансира Општина Ковачица.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.