Панчево

Мајски дани књиге 2019.  у знаку аустријске књижевности

ВЕКОВНИ СУСРЕТ ДВЕЈУ КУЛТУРА

• У организацији Градске библиотеке, књижевна манифестација Мајски дани књиге,  од 27. до 31. маја, биће посвећена аустријској књижевности

Шеснаеста по реду књижевна манифестација „Мајски дани књиге“ одржаће се од 27. до 31. маја, у организацији Градске библиотеке Панчево и биће посвећена аустријској књижевности. Уз покровитељство Аустријског културног форума и Града Панчева, у оквиру овогодишњег издања под слоганом Панчевачки књижевни валцер, који ће се одржати у читаоници Градске библиотеке Панчево, говориће Барбара Марковић, Елена Меснер, Рихард Шуберт, Јелена Костић Томовић и Мило Ломпар. Осим главног, биће организован и пратећи програм посвећен деци, а улаз на све програмске садржаје је бесплатан.

У понедељак, 27. маја у 19.30 сати,  манифестацију ће свечано отворити Књижевно вече Барби Марковић, савремене књижевнице, у оквиру које ће, осим ње, говорити и професорка Јелена Костић Томовић.

Друге вечери манифестације, у уторак 28. маја, од 19.30 часова,  одржаће се Књижевно вече Елене Меснер и Рихарда Шуберта, а књижевно дружење са овим аустријским књижевницима биће прилика да посетиоци сазнају нешто више о њиховом стваралаштву, али и о том вековном сусрету култура.

Програм треће вечери манифестације, који ће се одржати у среду, 29. маја од 19.30 часова, биће посвећен феномену Томаса Бернхарда, једном од најзначајнијих аустријских писаца, у оквиру књижевне трибине „Бернхардови синовци или шта је данас Бернхард нама, а шта њима“,  о чему ће говорити Барби Марковић, Елена Меснер, Рихард Шуберт и Јелена Костић Томовић.

Осим разговора посвећених аустријској књижевности, овогодишња манифестација биће и у знаку стваралаштва уважених српских аутора, те ће током пете вечери манифестације, у четвртак, 30. маја од 19.30 бити одржан Разговор о књизи „Црњански – биографија једног осећања“ Мила Ломпара, а у програму ће учествовати аутор књиге и књижевник Вуле Журић.

Пратећи програм за децу обогатиће учешће БУДИ (Бијенале уметничког дечјег израза) фестивала и представљање квалитетних књига за најмлађе читаоце.

У уторак, 28. маја, од 12 часова, Јасминка Петровић представиће књигу Баштованов сан, у БУДИ павиљону смештеном у Народној башти. У среду, 29. маја, у Градској библиотеци Панчево, у 12.00 часова, одржаће се представљање књиге „Илустрована биографија чика Јове Змаја“ Јелене Допуђе. У четвртак, 30. маја, у Градској библиотеци Панчево, у 12 часова, Стефан Тићми и Немања Баћковић представиће књигу „Ја сам Акико“, за коју је Тићми добио награду Политикиног забавника. У петак, 31. маја, од 12 часова, у Градској библиотеци Панчево, Зоран Пеневски представиће своју књигу“ Сара и јануар за две девојчице“, која је проглашена за најбољи роман за децу и младе у 2018. години.