Сви послови на отпреми битумена сада се раде безбедније, брже и чистије

Економија

Лидерска позиција НИС-а у пословању са битуменом

СТАБИЛНОСТ И КВАЛИТЕТА И ИСПОРУКЕ

• Рекордним резултатима допринела су и улагања у модернизацију пословања са битуменом у Рафинерији нафте Панчево

У пословању са битуменом, НИС је у 2018. години забележио значајне резултате. Остварена је рекордна производња и пласман од 400.000 тона на домаћем и иностраном тржишту, чиме је компанија постала један од највећих произвођача овог производа у окружењу.

НИС обезбеђује производњу висококвалитетног битумена у складу са европским стандардима квалитета, а овај производ поседује и „ц“ знак за квалитет који омогућава несметани извоз свих врста битумена у земље ЕУ и региона, као што су Румунија, Бугарска, Словенија, Аустрија, Хрватска, Словачка и Мађарска, а 2018. године по први пут остварен је и пласман на немачко тржиште што довољно говори о његовом квалитету.

На тржишту Србије, НИС заузима лидерску позицију по обиму продаје и континуираном производњом током целе године гарантује стабилност квалитета и испоруке битумена за путарска предузећа у земљи.

-Обавеза НИС-а као друштвено одговорне компаније је да гарантује стабилност испорука битумена како би се велики инфраструктурни радови у земљи одвијали у континуитету. То су, пре свега, радови на изградњи деоница ауто-путева Коридора 10 и Коридора 11. Уз то, НИС је ове године повећао извоз и пласирао битумен у 17 држава и има сарадњу са највећим грађевинским компанијама Европе. Захваљујући повећању обима производње битумена у рафинерији, били смо у прилици да одговоримо на повећану потражњу за овим производом у региону и Европи током сезоне,  истакао је Филип Ђуровић, директор Сектора за продају битумена у НИС-у.

Рекордним резултатима допринела су и улагања у модернизацију пословања са  битуменом у Рафинерији нафте Панчево. У пројекат аутоматизације ауто и железничког пунилишта и дела резервоарског простора, НИС је у 2018. години уложио скоро 100 милиона динара.

-Сви послови на отпреми битумена сада се раде безбедније, брже, чистије и лакше. Постигнут је значајан економски ефекат, јер смо скратили време утовара цистерни. Ово је, сасвим сигурно, повољно утицало на повећање укупне отпреме и рекордни пласман битумена, а улагањем је омогућена и боља заштита животне средине на месту утовара, истакао је Бора Спасов, координатор Погона Битумен.