ЈЕДНА ПО ЈЕДНА ФАБРИКА... Северна индустријска зона већ тесна

Панчево

Одржана последња седница Скупштине града Панчева у овом сазиву

ЈОШ ЈЕДНА ЗНАЧАЈНА ИВЕСТИЦИЈА НА „СЕВЕРУ“

• У склопу Северне пословне зоне биће изграђена фабрика специјализованих контејнера, пројекат који ће реализовати још један немачки инвеститор

У уторак, 19. маја, одржана је последња седница актуелног сазива Скупштине града Панчева на којој се пред одборницима нашло 17 тачака дневног реда, од који је најважнија она која се тиче продаје земљишта немачком инвеститору, као и одлуке које се тичу формирања предузећа “Пантранспорта”, које ће у области јавног превоза заменити ЈКП АТП. Седница је почела минутом ћутања којим је одата пошта недавно преминулој одборници Душици Јовановић.

По предлогу о новој инвестицији, који се нашао пред одборницима, ради се о пројекту предузећа “Naval Box-CAL” која је фебруара ове године Развојној агенцији Србије доставило писмо о намерама, а у којем се тражи земљиште за изградњу фабрике специјализованих транспортних контејнера, као и пратећег складишног простора. У том писму се каже и да ово предузеће, које је у ствари српска филијала немачке компаније MK-Kliniken AG која се бави производњом медицинске опреме за негу старијих особа, не тражи никакве погодности, већ потребно земљиште жели да купи по тржишној цени. Тако је овом немачком инвеститору понуђено око 24 хектара земљишта у склопу Северне индустријске зоне у Панчеву, које би непосредном погодбом било продато за око 178 милиона динара.

Како стоји у писму о намерама, новоосновано предузеће је отворено у Србији како би се код нас почело са производњом специјализованих транспортних контејнера који се могу брзо монтирати и тако створити животни односно радни простор, у зависности од жеља клијената. Реализацијом ове продаје, Панчево би добило још једног инвеститора из Немачке који би, у својој фабрици у Северној индустријској зони, својом инвестицијом од 60 милиона евра у наредних десет година, за почетак, у прве две године запослио око 50 радника док се, како стоји у писму о намерама, до 2030. године планира запослење још око хиљаду радника. План немачког инвеститора је да на овој локацији изгради фабрику површине око 10 хиљада квадрата пословног простора а почетна инвестиција, укључујући и куповину земљишта, износиће око 10 милиона евра.

Пројекат „Град Панчево – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира(о) Град Панчево