Панчево

Једанаести број часописа „Екопедија“

ОД БУКЕ МИ НИШТА НЕ ИДЕ ОД РУКЕ

• Часопис ће бити подељен четвртацима основних школа града Панчева најкасније до 5. јуна, Светског дана екологије, за свега 5 ЕКО-а…

„Од буке ми ништа не иде од руке“, наслов је текста новог и младог сарадника „Екопедије“, Страхиње Костића, дипломираног инжењера менаџмента и активисте за заштиту животне средине. У 11. броју ЕКОПЕДИЈЕ, поред буке, сарадници овог часописа су се основцима обратили са више едукативних и забавних текстова.

     Шесту годину већ Секретаријат за заштиту животне средине Градске управе града Панчева, уређује и објављује „Екопедију“, часопис посвећен заштити природе и животне средине. Часопис излази два пута током школске године, пратећи почетак првог и крај другог полугодишта. Тако је уочи овогодишњег  Светског дана животне средине изашао 11. број „Екопедије“, који за тему броја има буку, али су ту и текстови различитих и обавезно едукативних и забавних текстова који су директно или индиректно намењени еколошком описмењавању најмлађих. Часопис се дистрибуира четвртацима свих основних школа у Панчеву и околним насељеним местима, а цена му је 5 ЕКО-а.

Да би ђак-четвртак добио свој примерак, треба да га „плати“ 5 ЕКО-а. ЕКО је посебно осмишљена „валута“, средство плаћања „Екопедије“, названо тако по првим почетним словима узвика Ево Комад Отпада. Тако часопис кошта пет комада било ког амбалажног отпада, истоврсног или различитог, на пример: 5 пластичних чепова или 2 конзерве + 3 стаклене теглице или 1 кутија од  воћног сока + 2 пластична чепа + 2 лименке… – амбалажни отпад по жељи „купца“. Најважније је да се донети амбалажни отпад разврста у наменске контејнере у школском дворишту и – „Екопедија“ је на тај начин „плаћена“.

Сваки број овог часописа обавезно доноси по неку новину. У овом издању је то зелена репортажа о садњи дрвећа, а захваљујући Еколошком покрету општине Ковачица и Владимиру Кухарику који је иницирао сарадњу. Тежња панчевачке „Екопедије“ и јесте да и друге средине на сличан начин еколошки васпитавају најмлађе, а колатерално и чланове њихових породица.

Прелиставајући нови број „Екопедије“, четвртаци ће се срести са редовним рубрикама „ПОЗЗ“ – Колика је тишина лепета лептирових крила, ДВА ПИТАЊА ЗА – Два ђачка питања за Владана Вукосављевића, министра за културу и информисање у влади Србије, ЧАСНА ЕКОЛОШКА – Волео бих да Тамиш протиче кроз моју спаваћу собу, рекао је Стефан Тићми, аутор најнаграђиваније дечјекњиге за 2018. годину („Ја сам Акико“), ТВОЈ ЕКОПИС – Прича о „Опанчаревој кћери“, ИЗВОЛИТЕ У ЕКОПЕДИЈУ – Ко рано рани више од две среће осваја, интервју са Стефаном Михајловим, нашим младим и изузетно успешним атлетичарем, ЕКО КЛИК је „Цуцин фото-конкурс“, НАША ТЕМА – Због велике буке баш ми ништа не иде од руке, НАША СТАНИЦА – Све саме лепе вести о успешним ученицима панчевачких основних и средњих школа, АЛАЛ ВЕРА – Видре се вратиле у Поњавицу, ЧИСТА ПЕТИЦА – текст о дечјем ликовном конкурсу расписаном поводом Светског дана енергетске ефикасности, ИЗ ЗЕЛЕНОГ СВЕТА – Олистале фасаде…

У следећем броју, гости „Екопедије“ ће бити поново: један министар, сликар, три инжењера, један доктор наука, два ветеринара… а тема ће бити управо енергетска ефикасност. Такође, у сваком броју гост рубрике „Часна еколошка“ поставља читаоцима наградно питање. Тако број 11 доноси питање Стефана Тићмија, али и фотографију Алексеја Закића, ученика првог разреда, који је тачно одговорио на питање из претходног броја које је поставио наш чувени илустратор Добросав Боб Живковић, претходни гост рубрике „Часна еколошка.“ Ко први на имејл „Екопедије“ (ekopedija@pancevo.rs) пошаље тачан одговор на питање из овог броја, добија мајицу са поруком о важности енергетски ефикаснијег начина живота и књигу песника Војислава Вукотића.

„Екопедија“ број 11 ће бити подељена четвртацима основних школа Панчева и околних насељених места, најкасније до среде, 5. јуна, односно до Светског дана екологије, као поклон Секретаријата за заштиту животне средине.