Панчево

Од 1. септембра занимљива изложба у Галерији савремене уметности КЦ Панчево

ИНТЕРЕСАНТНЕ ПОРУКЕ ТРИ СУБОТИЧАНКЕ

ЗА СВЕ ПАНЧЕВКЕ

Радови подстакнути личним искуствима ове три уметнице универзализују искуство ових жена

* Преиспитивање улоге рађања, материнства и симбола куће, жене, мајке, ћерке, перманантне промене, несигурност…

Изложба „“Ризом: Женске поетике простора, припадања и уземљења” ауторки Маје Ракочевић Цвијанов, Јелене Грујичић и Лее Видаковић, биће отворена 1. септембра у 19 сати, у Галерији савремене уметности Културног центра Панчева. Ове уметнице у свом раду обликују комплексан идентитет и улогу жене, као и са њим блиско повезан појам дома у данашњем друштву, кроз различите углове презентације који узимају у обзир социјални и економски моменат, пол, биолошку функцију, симболична значења.

Радови подстакнути личним искуствима ове три уметнице универзализују искуство ових жена. Три уметнице – три жене, специфичним, женским, тзв. „меким“ рукописом стварају дела која изложена заједно репрезентују и прожимају њихова размишлљања, емоције, питања са којима се свакодневно суочавају као жене, мајке, ћерке, уметнице, у којима се преплиће искуство исказано поетиком жене и женским „погледом“, уједно славећи, али и преиспитујући улоге рађања, материнства и симболе куће, дома у савременом друштву перманентних промена и несигурности.

Маја Ракочевић Цвијанов (1975, Суботица) дипломирала и магистрирала вајарство на Факултету ликовних уметности у Београду. Оснивачица и чланица уметничке групе дез.орг; чланица Удружења ликовних уметника Србије (УЛУС); оснивачица и председница Удружења Маја арт. За свој рад више пута је награђивана.

Јелена Грујичић (1986, Суботица) дипломирала је на Факултету ликовних уметности у Београду, графички одсек, у класи професорице Биљане Вуковић. Визуелна је уметница и културна радница, чланица КУРС удружења у Београду и удружења Клара&Роса у Суботици. Излагала је више пута самостално и колективно у Србији и иностранству.

Леа Видаковић (1983, Суботица) је мултимедијална уметница која ради на подручју проширених медија, анимираних филмова и инсталација користећи се традиционалном техником лутка анимације. Истраживачки рад јој се темељи на фрагментираним наративима и иновативним методама причања приче у анимираним инсталацијама. Члан је ХДЛУ-а (Хрватског друштва ликовних уметника), СУЛУВ-а (Савеза удружења ликовних уметника Војводине) и САС-а. Живи и ради у Загребу и Суботици.

Изложба ће бити отворена до 16. септембра, а радно време Галерије је од 9- 13 и од 17-20 сати, радним данима.