ЛИДЕРИ РЕФОРМИ... Драгана Митровић

Вршац

Градоначелница Драгана Митровић о раду градске власти у последњих годину дана

ИМАМО ЧИМЕ ДА СЕ ПОНОСИМО

• Завршићемо све започете и започети нове инфраструктурне пројекте • Подршка коју свакодневно добијамо од грађана потврда је да смо на добром путу • Лидери реформи – признање НАЛЕД-а Вршцу

ПОВОДОМ Славе и Дана града Вршца – Светог Теодора Вршачког (29. мај), градоначелница Вршца Драгана Митровић, поздрављајући присутне на свечаној седници Скупштине  града, осврнула се и на учинак градске власти у последњих годину дана.

    „Имам пуно разлога да будем поносна на све резултате које смо постигли  у последњих годину дана. Бринули смо о сваком сегменту  што бољег и просперитетнијег  функционисања  града, а помоћ смо пружали свима онима којима је била неопходна. Постигнути  резултати за нас су мотив више да и у наредним годинама вредно радимо на подизању квалитета живота у граду и селима, развијамо све привредне ресурсе, као и да и даље унапређујемо инфраструктуру – истакла је градоначелница Митровић.

    Подсећајући на почетак рада актуелне власти и амбициозни приступ реализацији задатих циљева, она  је истакла да „упркос препрекама на које смо наилазили и изазовима с којима смо се суочавали, предано смо радили на њиховом испуњавању“

БРИГА О ДЕЦИ

Као један од приоритета у активностима, градоначелница је навела бригу о најмлађима и донирање беби-аутоседишта (купљених од новца за наплаћене саобраћајне прекршаје), а све у циљу унапређења безбедности деце у саобраћају. Сем тога, Град Вршац је наградио највредније ђаке, мотивишући их да буду још бољи и успешнији, али и за пример другима.

Реактивирана је и канцеларија за младе, где могу да се окупљају, креативно делују, покрећу иницијативе, а све уз значајну подршку Града. У Великом Средишту је завршена фискултурна сала, а настављена је изградња спортске дворане у Уљми, све како би млади имали што боље услове за бављење спортом.

    „Одговорно смо приступили сваком сегменту функционисања града и у градским срединама и у насељеним местима. Показали смо да смо постали градска управа која је отворена за сугестије, предлоге и примедбе грађана, да желимо заједно да креирамо окружење у коме живимо. Подршка коју свакодневно добијамо од грађана потврда је да смо на добром путу. Пред нама је још много посла  и много изазова, оно што не ваља мењаћемо, оно што ваља унапређиваћемо, увешћемо неке новине у функционисању градске управе, завршити започете и започети нове инфраструктурне пројекте, створићемо још повољнији амбијент за улагања и довести нове инвеститоре – обећала је градоначелница.

    Како би се за то створили што повољнији услови, у Технолошком парку одржан је велики број обука  у циљу унапређења привредног амбијента, али и подршке малим предузетницима у покретању сопственог бизниса.

    „Организација НАЛЕД препознала  и вредновала све оно што је у Вршцу урађено у протеклих годину дана, па да смо тако заслужено постали добитници награде у категорији „Лидери реформи“, подсетила је Митровићева, додајући како „развијајући привредни амбијент  града, нисмо запоставили ни наша села, као ни живот у њима“, наводећи као примере реновиране просторије Месне заједнице у Влајковцу и Дома културе у Месићу, затим „Златну јесен“ у Гудурици…

    Говорећи о култури и спорту, градоначелница је подсетила на чињеницу да је су у Вршцу одржане бројне кулурне и спортске манифестације, а о њиховом значају говори чињенца да су Вршац посетиле бројне високе званице, министри амбасадори, културни посленици…

    Од значајнијих манифестација, Митровићева је поменула „Вршачку позоришну јесен, једини фестивал класике у Србији, као и „Вршачки венац“, међународни фестивал фолклора на коме су учествовали фолклорци са свих меридијана.

БРИГА ЗА СТАРИЈЕ И…

„Нисмо заборавили ни наше старије суграђане, интерно расеља лица, као ни особе са инвалидитетом. У Марковцу смо отворили Клуб за старе, где се житељи овог места радо окупљају, друже и играју разне друштвене игре.

Интерно расељена лица, уместо колективног смештаја, сада имају сопствени дом, јер смо завршили и предали на коришћење стамбен простор намењен управо њима.

Трудили смо се на све начине да помогнемо и особама са инвалидитетом, да њихов живот учинимо лакшим, функционалнијим и квалитетнијим. Тако је Вршац данас један од неколико градова у Србији, који је за особе са инвалидитетом обезбедио бесплатан превоз у школу, као и на терапије, и то  специјализованим комбијем.

С циљем унапређења здравствене заштите грађана активирана је покретна апотека, која обилази села, а организовани су и бесплатни прегледи, као и друге превентивне акције“, подсетила је  градоначелница.

    Кад је у питању спорт, ту су Светски куп у параглаjдингу, Међународни турнир у теквондоу, сусрети кошаркаша, надметања у плесу, али и масовни спорт, као што је била трка уз степенице.

    „Колико је спорт у Вршцу важан сегмент, говори и податак да по први пут имамо и једну медаљу са олимпијских игара.“ – рекла је градоначелница, подсећајући на  успех најбоље вршачке кошаркашице Тамаре Радочај и њену бронзу у репрезентацији Србије на прошлогодишњим Олимпијским играма.

    Што се туризма тиче, градоначелница је нагласила да је Вршац постао значајно место на туристичкој мапи Србије, о чему најбоље сведочи бројни гости, како из Србије, тако и из иностранства,  који посећују Вршац. Само прошлогодишњу „Бербу грожђа“ посетило је преко 200.000 туриста, од којих је сваки четврти био из суседне Румуније.

    Сем уређеног Вршачког брега, као и уређености самог града, допринос развоју туризма , сем „Бербе грожђа,  дали су и Фестивал вина – Винофест, затим Празничне ђаконије, Сајам цвећа…

ПОВЕРЕНИЦА

Одлуком Извршног одбора странке, коју је лично потписао Александар Вучић, председник СНС, Драгана Митровић је од 12. јуна и званично постављена на место повереника Градског одбора СНС Вршац.

Ова одлука највишег страначког органа још једна је потврда изузетног рада Драгане Митровић, како на пословима градоначелнице, тако и у страначким активностима.

     Говорећи о инфраструктури, Митровићева је је истакла да „развој инфраструкуре доприноси развоју и имиџу целог града“, подсећајући да је реконструисан Трг победе, уређени путеви, тротоари, настављена изградња канализационе мреже… „И у пољопривреди, као нашој најбитнијој привредној делатности, радили смо пуно на потенцијалном отклањању проблема, тако смо кроз организацију „округлих столова“ са пољопривредницима завршили комасацију у КО Вршац и започели изградњу атарских путева са чврстом подлогом.

   Градоначелница Драгана Митровић је на крају зхвалила грађанима Вршца на подршци, али и страначким колегама „без чије велике подршке данас не бисмо могли овако поносно да станемо испред вас и сумирамо позитивне резултате које смо остварили“.

(Према: Ј. Е. Вршачка кула)