ПОСЛЕ 12 ГОДИНА... Александар Стевановић се нада брзом договору око Панвоза

Панчево

Градоначелник најавио путнички саобраћај до Београда железницом

АКО НЕ МОЖЕ БЕОВОЗ, МОЖЕ ПАНВОЗ!

Успостављање железничког саобраћаја између две јединице локалне самоуправе има своје одређене законске оквире, а ми ћемо унутар њих да се уклопимо и надам се да ћемо врло брзо имати успостављену линију која ће се у будућности звати Панвоз – каже Александар Стевановић, градоначелник Панчева

После проблема око аутобуског превоза на релацији Панчево – Београд и најаве Пантранспорта о енормном повећању цена за студенте, ипак је данас дошло до договора између руководства овог највећег приватног аутобуског превозника и градоначелника Панчева Александра Стевановића, тако да ће месечна карта за студенте убудуће износити 3.900 динара, а Град ће и даље регресирати студентски превоз у износу од 2.000 динара.

С тим у вези, градоначелник Стевановић најавио је од идуће године могућност железничког, знатно јефтинијег, саобраћаја на релацији Панчево – Београд.

-Град Панчево озбиљно приступа једној оваквој теми и већ дуже време ради на успостављању железничког саобраћаја између Панчева и Београда. Успостављање железничког саобраћаја између две јединице локалне самоуправе има своје одређене законске оквире, а ми ћемо унутар њих да се уклопимо и надам се да ћемо врло брзо имати успостављену линију која ће се у будућности звати Панвоз, што сам више пута и најављивао са скупштинске говорнице. Панчево ће од Србија воза изнајмити композицију и то ће бити први уговор оваквог типа у Србији, с обзиром на то да свим возовима који данас функционишу, управља Србија воз – рекао је Стевановић, подсећајући да, нажалост, Беовоз више не постоји, још од 2010. године, тако да ће се оформити Панвоз, који ће бити панчевачки воз, и који би ишао на релацији Панчево-Војловица до Београда преко Дунава.

-Видећемо каква ће бити крајња понуда Инфраструктура железнице. Ми се надамо да ћемо моћи да дођемо до Прокопа. У самом почетку били бисмо задовољни и да дођемо до Дунав станице, то јест, перона који се тамо налази. У будућности ћемо се трудити да тај железнички саобраћај буде што чешћи и да га буде што више, како би свим нашим суграђанима омогућили лакши транспорт до Београда и да избегну гужве које су присутне у друмском саобраћају – напоменуо је градоначелник Стевановић, подсећајући да Град Панчево на томе ради годинама и да се нада да ће током 2023. године идеја Панвоза бити реализована, убрзо након решавања правних питања.

Александар Стевановић је подсетио и на речи директора Србија-воза, који је рекао да ће се то десити у недељама које су пред нама, али је такође ставио једну ограду на своју изјаву. Да, десиће се у недељама али чим разрешимо нека правна питања.

Што се тиче броја полазака, и то ће зависити од договора са Инфраструктуром железнице и Србија возом, а предлог Инфраструктуре железнице може се очекивати у наредних десетак дана, највио је градоначелник Стевановић.

Пројекат „Град Панчево данас – оно што остаје и сутра“ су/финансирао Град Панчево