Панчево

Глобална еколошка акција „Сат за нашу планету“

ШТО МАЊЕ ПЛАСТИКЕ, ТО ВИШЕ ПРИРОДЕ

• Ове године акција се спроводи под слоганом „Скини се с пластике, навуци се на природу“

Глобална еколошка акција „Сат за нашу планету“ одржаће се по једанаести пут у Србији, у суботу 30. марта 2019. године од 20,30 до 21,30 сати.  Током тих шестдесет минута, симболичним гашењем светла у више од 7.000 градова широм света, указаће се на важност очувања планете и штедње природних енергетских ресурса. Панчево је од почетка у овој кампањи, као један од градова-лидера у спровођењу еколошког описмењавања и бризи о заштити животне средине, каже се у сопштењу Секретаријата за заштиту животне средине ГУ Панчево.

Ове године, под слоганом „Скини се с пластике, навуци се на природу“, „WWF – World Wide Fund for Nature”(Светска организација за природу) упозорава на растући проблем прекомерног коришћења пластике и њеног неадекватног одлагања, због чега сваке године осам милиона тона пластике заврши у морима и окенима.

Отуда ће Панчево, у складу са овим апелом, овога пута на нешто другачији начин подржати ову иницијативу. С обзиром да Секретаријат за заштиту животне средине Градске управе града Панчева и ЈКП Хигијена већ шесту годину спроводе акцију „Сакупи и уштеди – вреди“, односно организују прикупљање пластичног амбалажног отпада по свим основним и средњим школама у Панчеву и околним насељеним местима, идеја је да у знак подршке акцији „Сат за нашу планету“, ученици свих школа током петка и суботе, 29. и 30. марта, потврде своју еколошку освешћеност и – оборе сопствени рекорд. На овај начин ће наш град још једном потврдити своју еколошку мисију да, еколошки описмењавајући ученичку популацију, ребрендирају Панчево у зелени град и град паметне будућности.

Организатори обележавања глобалне акције „Сат за нашу планету“ у Панчеву: Секретаријат за заштиту животне средине, Канцеларија за младе и ЈКП Хигијена позивају све учеснике акције „Сакупи и уштеди – вреди“ да током ова два дана донесу што веће количине пластичног амбалажног отпада и да га правилно разврстају у наменске контејнере који су захваљујући ЈКП Хигијена постављени у њиховим школским двориштима. Такође, позивају се и грађани да акцију подрже тако што ће пластични амбалажни отпад однети у наменске контејнере постављене у двориштима месних заједница.

Резултате, изражене у килограмима, ЈКП „Хигијена“ ће објавити најкасније 5.  априла, с обзиром да ће од понедељка, 1. априла, по школама преузимати сакупљени пластични амбалажни отпад.

Акцији „Сат за нашу планету“, као и претходних десет година, придружиће се и зграда Градске управе, као и поједине трговине, занатске радње и многобројна физичка лица, тако што ће у интервалу од 20,30 до 21,30, у суботу, 30. марта – угасити светла. Т

– Један сат који проведемо у мраку треба да служи као подсетник да морамо осигурати одрживу будућност наше планете. Природа нам је од виталне важности, она подстиче наш економски напредак и развој, наше здравље, благостање и опстанак, рекла је Петра Боић Петрач, координаторка иницијативе у WWF Адрији, а као најзначајније је истакла: – Ове године, поред указивања на последице климатских промена, желимо да скренемо пажњу на кризу пластичног отпада, која представља велику претњу по опстанак наших мора и океана, због чега се заједно морамо изборити за будућност без пластике. Овогодишњи „Сат за нашу планету“‚ прилика је за стварање незаустављивог покрета за природу и доношење одлуке која ће утицати на боље сутра.