Више од речи

Друга књига Сенке Павловић, посвећена борби са коронавирусом

ПРОТИВ КОРОНЕ – СМЕХОМ И ХУМОРОМ

• Циљ ове књиге је да забави, насмеје, али и опомене и поучи, каже ауторка Сенка Павловић

Да се против пандемије Ковида 19 може борити и смехом, доказ је књига „Хумором против короне“  коју је управо објавила панчевачка књижевница Сенка Павловић, у издању београдске издавачке куће „Просвета“.

С обзиром на то да медицински стручњаци препоручују две дозе вакцине, ово је друга књига у издању „Просвете“ коју је приредила наша суграђанка на тему пандемије вируса корона. Прва је објављена у јуну 2020. године под насловом „Смехом против короне“ и изазвала је велико интересовање и позитивне реакције међу читаоцима и у медијима.

Заједничко за обе књиге је што представљају својеврсно сведочанство једног тешког времена. У својој новој књизи, ауторка се определила за најдуховитије кратке хумористичке форме непознатог творца које садрже велике мисли малог човека,  које су пропраћене пригодним илустрацијама, односно карикатурама.

Доминантне теме анонимног вербалног хумористичког изражавања и мисли, прикупљене и представљене у овој књизи су: изолација, карантин („закључавање“), социјална дистанца, брачни, породични и комшијски односи, заштитне маске и хигијена, забрана окупљања, рад и куповина од куће и школа на даљину, немогућност путовања, одлазака у кафане и кафиће, мере кризног штаба, које се посебно односе на забаве, прославе слава и Нове године у пандемијским околностима, и вакцинација као најактуелнија тема која би, природно, требало да означи крај пандемије.

Циљ ове књиге је да забави, насмеје, али и опомене и поучи. У књизи се налазе карикатуре и цртежи најпознатијих домаћих и регионалних илустратора, као и радови најталентованијих полазника ликовне секције „Чаробни свет цртања“ која је део Логопедско едукативног центра „Корак по корак“ из Панчева.