СВЕ ПО ПРОПИСИМА... Драгана Купрешанин и Миленко Чучковић у Народној кухињи

Панчево

Драгана Купрешанин и Миленко Чучковић  настављају обиласке установа социјалне заштите

ГРАД БРИНЕ О СОЦИЈАЛНО УГРОЖЕНИМА

• Заменица градоначелника и члан Градског већа обишли су Народну кухињу и клубове за одрасла и старија лица у Улици Максима Горког и Карађорђевој улици
• Драго нам је што су корисници задовољни, истакла је Дргагана Купрешанин

У оквиру сталне бриге о функционисању установа социјалне заштите и потребама лица која их користе, Народну кухињу и два клуба за одрасла и старија лица, један у Улици Максима Горког и други у Карађорђевој улици, посетили су Драгана Купрешанин, заменица градоначелника и Миленко Чучковић, ресорни члан Градског већа за питања социјалне заштите.

Истичући да је основни циљ посете био да се види да ли све функционише на најбољи могући начин, посебно у условима пандемије, Драгана Купрешанин је подсетила на чињеницу да услуге Народне кухиње користе „пре свега старија лица и припадници социјално угрожене популације“.

-Они то своје право остварују посредством Центра за социјални рад, на основу пензионерског статуса или у складу са условима за коришћење социјалне категорије народне кухиње. Сви они имају право на оброк, или у просторијама клубова, или преузимањем оброка, док се за непокретне кориснике оброци организовано дистрибуирају на њихову кућну адресу – рекла је Драгана Купрешанин, истичући посебно значај квалитетне и редовне исхране за старију популацију и да јој је посебно драго „да су корисници задовољни услугом и квалитетом оброка.“

Иначе, оброци се припремају у кухињи Геронтолошког центра Панчево, и то на по унапред припремљеном јеловнику од стране Комисије за исхрану и шефа кухиње.

Разноврсне и квалитетне оброке тренутно користи 80 пензионера, као и 310 корисника социјалне заштите, а сем тога, 90 оброка се шаље на кућне адресе корисника.

У буџету Града, за 2021. годину, за потребе Народне кухиње издвојено је 30 милиона динара

Миленко Чучковић је, говорећи о критеријумима (не)плаћања, објаснио да се учешће пензионера у плаћању оброка креће од 100 одсто, до 75  и 50 одсто, док они на ивици егзистенције оброк добијају бесплатно. О свему томе одлучује Центар за социјални рад.

Већник Чучковић је рекао и да нису заборављена ни насељена места око града Панчева, за која се дистрибуира 726 пакета оброка сваког дана.

Сем Народне кухиње, брига о социјалној политици води се и преко услуге „Помоћ у кући“, која се организује преко геронтодомаћица. Тренутно, такву услугу корисати 67 лица, којима помоћ пружа 16 геронтодомаћица, поред којих на располагању онима којима је ткава врста помоћи потребна, помажу и три геронтодоктора и једна медицинска сестра. Све то се финансира из градске касе.

Иванка Раду Халабрин, руководилац клубова, захвалила је на посети, истичући колико је значајна подршка локалне самоуправе „јер омогућава континуитет и квалитет у пружању услуга, што је посебно важно сада, у условима пандемије“.

(Фото: Градски сајт)