У СКЛАДУ СА СИТУАЦИЈОМ... Општа болница Панчево

Панчево

Др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево

НИКОМЕ НЕЋЕ БИТИ УСКРАЋЕНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЋ

• Ванредно стање влада у Општој болници Панчево тако да у овој установи помоћ могу добити само хитни случајеви, а како би се смањио ризик од ширења коронавируса
• У борби против овог вируса најважнија је хигијена, тако да су у овој установи спроводе строге мере дезинфекције
• Посете су и даље забрањене

Панчевачка болница ових дана ради у складу са уведеним ванредним стањем и условима које диктира пандемија коронавируса. То за грађане практично значи да они пацијенти који не морају на хитан преглед и чије стање није хитне природе треба да остану код куће а да са својим лекаром комуницирају телефоном како би се избегле гужве у овој установи а које би потенцијално могле помоћи ширењу овог вируса.

  • Општа болница Панчево функционише за хитне случајеве и све оно што је неодложно као и раније, нарочито пошто је циљ свих мера које налаже Влада Републике Србије односно здравствени систем да сви пацијенти чије стање није хитно остану код својих кућа. Ми на нашем сајту имамо бројеве телефона свих служби којима се људи могу јавити – каже др Слoбодан Овука, директор Опште болнице Панчево. Он наглашава важност тога да пацијенти који немају некакав хитни проблем не улазе у у болницу или неку другу здравствену установу пошто постоји опасност од ширења вируса због већег броја људи окупљених на једном месту. Овај вирус се шири и само уз мере превенције, одржавањем опште хигијене и редовног и честог прања руку, имамо могућност да прекинемо ланац заразе, објашњава др Овука. Како он каже, под хитним се сматрају малигна оболења и хитна стања која су по живот опасна. Све што може да се одложи треба у овој ситуацији и да се одложи.

  • Желим да нагласим да ником неће бити ускраћена хитна медицинска помоћ.
    Наравно да и у доба епидемије вирусом као што је овај људи доживљавају падове, задобијају прелом ноге, добијају инфаркт, мождани удар. Све унесрећене ми збрињавамо као и иначе само што нам  нови безбедносни режим налаже да може бити само један пратилац уз таквог болесника. Морамо да се сви снађемо у овим новим епидемиолошким мерама, да будемо максимално заштићени и да покушамо да се са што мање последица изборимо са инфекцијом и овим вирусом – понавља директор панчевачке Опште болнице и наглашава да је здравствена установа, на чијем је он челу, још у време епидемије грипа преузела одређене мере па је тако тада уведена забрана посета болесницима и даље на снази.  После се некако надовезао и овај коронавирус тако да забрана посете траје још од тих дана кад је почела епидемија грипа.

  • Наравно да је за сваку вирусну инфекцију најважнија чистоћа односно дезинфекција, стога ми спроводимо мере дезинфекције на оним службама које су у зони ризика и по неколико пута дневно, а остале просторије свакодневно. То је сада обавеза и функционишемо без проблема. Све установе раде у том режиму хитности, а ми смо максимално смањили и бројно стање пацијената у болници, пре свега, у интересу пацијената са неким хроничним болестима – каже др Овука и додаје да је, у одређеним годинама живота пацијентима свакако сигурније да буду у кућним условима у некој врсти изолације, што је и једини прави пут да победимо овај вирус.

  • Ником неће бити ускраћена помоћ. Врло је важно да поновим да се људи могу јавити својим изабраним лекарима или лекарима епидемиолозима Завода за јавно здравље Панчево, који су врхунски образовани и обучени за овакве ситуацију. Лекари у свакој служби имају мобилне телефоне и фиксне линије, и на тај начин грађани могу да се интересују за здравље својих најближих, а могу и своје здравствене недоумице да реше кроз разговор с лекарима. Циљ је да телефонским разговором, тим видом комуникације смањимо број улазака у болницу што је најбоља превенција овог вируса – наглашава др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево.

Пројекат „Град Панчево – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира(о) Град Панчево