Друштво

Бројне активности НИС-овог „Клуба волонтера“ у време ванредног стања

И ВИШЕ ОД ХУМАНОСТИ НА ДЕЛУ

• Једна од важних тема за волонтере НИС-а је и неговање и развој осећаја заједништва унутар колектива

Људскост и солидарност према својим комшијама, суграђанима и колегама показали су чланови НИС-овог „Клуба волонтера“ који су примењујући све мере заштите, током ванредног стања значајно допринели очувања здравља и безбедности на послу, али и у оквиру својих породица, комшилука, шире заједнице.

Изазовна времена од људи траже оно најбоље. Вођени овом идејом, чланови „Клуба волонтера НИС-а“ су се од избијања епидемије  COVID19 ангажовали у бројним акцијама и наставили свој хуманитарни рад, показујући људскост и солидарност према својим суграђанима, комшијама, као и колегама.

Солидарност и емпатију волонтери су показали и својом вештином израде визира, једног од главног алата за заштиту медицинског особља, платнених заштитних маски, учешћем у дезинфекцији јавних површина, разменом информација којима се круг солидарности даље шири. Током свих акција, волонтери НИС-а примењивали су мере заштите које су у складу са правилима и препорукама здравствених организација – поштовање физичке дистанце, коришћење заштитних маски, рукавица, редовна употреба средстава за дезинфекцију и појачана хигијена, пре свега руку.

Једна од важних тема за волонтере НИС-а је и неговање и развој осећаја заједништва унутар колектива. Томе у прилог говори и чињеница да су током трајања ванредног стања,  волонтери  између осталог, осмислили и онлајн часове глуме за децу својих колега,  а  како би лакше превазишли новонасталу ситуацију,  обезбеђена је и својеврсна „психолошка“ радионица за све оне којима је оваква врста подршке била потребна.

На овај начин запослени НИС-а, чланови Клуба волонтера, указали су својим примером да су у изазовним временима друштвено одговорно ангажовање и солидарност важнији него икад, као и да су увек спремни да доприносе остваривању ширих друштвених циљева. Иначе, „Клуб волонтера НИС-а“ постоји већ две године и окупља више од 500 чланова, који су увек спремни да се ангажују на добробит заједнице, посебно најугроженијих категорија.