И ОПРЕМА И ЕДУКАЦИЈА И... др Слађана Ковачевић

На кафи са…

Др Слађана Ковачевић, начелница Одељења урологије Опште болнице Панчево

КАД МЕНАЏМЕНТ ИМА СЛУХА, ОНДА…

• Општа болница „Панчево“ је недавно обезбедила нову опрему за Одељење урологије, чиме је створена могућност да се у свакодневни рад ове здравствене установе уврсте нове технике и технологије, а тиме значајно подигне и ниво услуга ка својим пацијентима

Захваљујући средствима Министарства здравља Републике Србије и Покрајинске владе, уз подршку управе болнице, Служба кардиологије Опште болнице Панчево недавно је добила ултразвук срца последње генерације, који је најсавременији, најмодернији и апарат премијум класе.

Подсећања ради, последњи пут нов апарат за УЗ срца панчевачки кардиолози су добили давне 2004. године и, поред свега тога, примењивали су најсавременије протоколе лечења кардиолошких пацијената. Нови апарат ће омогућити да се унапреди кардиолошка дијагностика и да се уведу нове дијагностичке методе, које су до сада грађани јужног Баната заказивали и обављали у Београду и Новом Саду. Поред овог апарата, Одељење урологије ове здравствене установе је нешто раније такође добило вредну опрему обезбеђену средствима Покрајинског секретаријата за здравство.

И СПОЉА… Општа болница Панчево након реновирања

Како за Старт 013 каже др Слађана Ковачевић, начелница Одељења урологије, ова служба је у последњих пет година значајно обновила опрему и уврстила у свој рад нове технике и технологије, што је подигло квалитет услуге ка пацијентима, као и квалитет пружања услуга саме Опште болнице Панчево.

  • Добили смо цистослитотриптор, апарат за разбијање камена у мокраћној бешици и сада ова потпуно нова интевенција може да се ради на нашој урологији. До сада се радила импровизована интервенција која је технички била тежа за оператора, а инструмент са којим се радило се „трошио“ пошто није направљен за ову врсту интервенција. Пацијенти са већом калкулозом бешике упућивани су у терцијалне установе ради решавања овог проблема, што сада даје могућност нашим пацијентима да се лече у свом граду. Такође се радила и отворена операција вађења камена, што је теже за самог пацијента због ране на стомаку и дужег периода опоравка. Недавно су урађене прве операције тако да је опрема већ увелико у служби пацијената – каже др Ковачевић о новој опреми и додаје да је такође набављен и цистоскоп са оптикама и флексибилна биопсиона клешта, сет који урологу омогућава да добро и чисто види поље које гледа када ради цистоскопију.

По речима др Ковачевић, овај сет омогућава да се клештицама може узети сумњиво ткиво као и делове камена и зато су изузетно важни инструменти у свакодневном раду уролога, како кроз амбулантне цистоскопије тако и на самом одељењу. Ово је значајна и вредна потрошна опрема и зато је то што је обновљена ове године значајна ствар, оцењује наша саговорница.

И НОВИ СКЕНЕР
После петнаест година у Општу болницу Панчево стигао је нови скенер најсавременије технологије, чија је цена  око 500 хиљада евра. Инсталација новог апарата је у току јер је пре почетка рада неопходно да стигне дозвола за рад од Агенција за заштиту од јонизујућих зрачења.
По речима др Слободана Овуке, директора Опште болнице, инсталација новог скенера је у току, неопходно је припремити просторију и друге техничке припреме, струја и све оно што тражи произвођач.
„Цена новог апарата је око 500 хиљада евра, сада морамо бити стрпљиви што је до болнице ми смо све урадили, пробни рад скенера требало би да буде крајем августа, провера зрачења, и коначна дозвола агенције“, каже др Слободан Овука директор Опште болнице Панчево, а прочитали смо на сајту Опште болнице, после разговора са др Слађаном Ковачевић.
  • Трећа велика ствар која је набављена је иригациона пумпа за урологију, хистероскопију и лапароскопију. То је значајни део опреме јер одржава константан притисак у бешици када се ради трансуретрална ресекција тумора бешике, ТУР простате или када се зауставља крварење у бешици. Пумпа омогућава да имамо добру визију када радимо, не праве се коагулуми, нема  предистендирања бешике. До сада смо то радили ручно – испуштањем вишка воде из  бешике, а уместо пумпе имали смо „слободан пад“ течности. Ова пумпа је једна од најнових модела и има могућност брзог одвода и довода течности у току рада – објашњава др Ковачевић начин на који ће ова опрема унапредити рад уролошког одељења. По њеним речима, ова опрема је од велики значаја за све пацијенте панчевачке Болнице, њихову безбедност, а истовремено и оператору омогућава безбедан и сигуран начин рада односно добар преглед код крварећих тумора бешике, крвареће простате, камена у бешици и код свих других ендоскописких операција.
БЕЛИ МАНТИЛ… препознатљив у широком луку

Уролошкиња др Ковачевић објашњава да ова пумпа омогућава лекарима да са сигурношћу могу видети где и шта ресектују, заустављање крварења је прецизније и брже, јер оператори имају добар поглед као и брз одвод течности и брже убацивање испирола. Она напомиње да ће „Служба урологије наставити да се развија по најновијим медицинско-технолошким трендовима и водичима добре клиничке праксе и убудуће, а захваљујући слуху менаџмента Болнице за обновљањем опреме и улагањем у нове апарате, инструменте, као и у едукацију свих запослених“ – истиче др Слађана Ковачевић, начелница Одељења урологије Опште болнице Панчево.

(Старт 013)

Пројекат „Град Панчево данас – оно што остаје и сутра“ су/финансирао Град Панчево