УВЕК ПОМЕРАТИ ГРАНИЦЕ... др Емина Минић

На кафи са…

Др Емина Минић, в. д. директора Дома здравља Бела Црква

КАД ИМАШ ЦИЉ НИШТА НИЈЕ НЕДОСТИЖНО

• Моје највеће задовољство је кад видим задовољне људе око себе, кад осетим да су дошли забринути а одлазе насмејани, кад знам да оно што радим доприноси успешнијем раду оних с којима радим, кад остварујем циљеве који су наизглед били неоствариви – поручује др Емина Минић

Кад је пре 14 година завршила Медицински факултет Универзитета у Београду вратила се у своју Белу Цркву и започела своју лекарску мисију, баш оно што је желела још и као основка и као гимназијалка. У тој мисији, за коју се треба родити и знати увек шта са собом, започетој те 2009. године, одмах је постала баш оно што је желела, да буде увек „при руци“ својим суграђанима кад је у питању њихово здравље и – суграђани су то препознали. Како? Па, добру душу и добро срце, а уз то и професионалност у свакој прилици, није тешко препознати. И тако су Белоцркванке и Белоцрквани, и деца и одрасли, највише њих, изабрало баш њу да им она буде на услузи кад нешто „зашкрипи“ са здрављем.

А то је др Емина Минић, од пре девет месеци не само лекарка већ и директорка Дома здравља Бела Црква, за сада у в. д. статусу. Неко је препознао и њене организаторске способности, њену способност конструктивног комуницирања са околином, како са пацијентима тако и са колегама и колегиницама, и то у свим ситуацијама, мање или више деликатним, свеједно.

Своју лекарску каријеру започела је у Здравственој станици Јасеново, да би је онда наставила у седишту Дома здравља, у Белој Цркви. Убрзо и локална самоуправа ове општине препознаје њене капацитете. Скупштина општине је прво именује за чланицу општинског Савета за здравство, и то на функцију заменика, а потом и за чланицу Општинског већа, задужену за здравство. На тој функцији је била у најтеже време, у време налета коронавируса, када је, осим стручности и знања, требало показати и оно по чему се људу разликују, управо онда кад је најтеже – по свом дару да они који су око њих и у поноћ назиру свитање.

– Моје највеће задовољство је кад видим задовољне људе око себе, кад осетим да су дошли забринути а одлазе насмејани, кад знам да оно што радим доприноси успешнијем раду оних с којима радим, кад остварујем циљеве који су наизглед били неоствариви – започиње своју причу др Емина Минић, очито пуна самопоуздања и уверености у оно што нам казује.

У СЛУЖБИ ГРАЂАНА… са што већом стручношћу и што бољом опремом

Што се тиче онога шта је урађено од 28. фебруара 2023. када је именована за директорку, наша саговорница каже да је задовољна подигнутим квалитетом услуга које се пружају пацијентима, али да увек има простора и за више, тако да на том плану нема застајања.

-Задовољна сам и чињеницом да смо, у сарадњи са вршачким Домом здравља, успели да својим суграђанима омогућимо лекарске прегледе из области медицине рада у нашем Дому здравља и на тај начин им олакшамо да прегледе остваре у свом месту и не излажу се додатним трошковима и губитку времена путујући до Вршца или Ковин – истиче др Минић, додајући и да је са Заводом за јавно здравље Панчево склопљен уговор за микробиолошке услуге, чиме је, први пут, становницима општине Бела Црква омогућено те услуге остваре у Белој Цркви, а не да путују у Панчево или да иду у приватне лабораторије.

Директорка др Минић каже и да су, захваљујући помоћи локалне самоуправе, у Дому здравља могући и консултантски прегледи из области кардиологије, неуропсихијатрије, радиологије и гинекологије, а кад је превенција у питању, редовно се организују прегледи за рано откривање болести штитне жлезде, простате, дојки, као и кардиоваскуларних болести.

ТИМСКИ РАД… важна је и стална комуникација са запосленима

Нису заборављена ни деца са посебним потребама, тако да су њима, у њима познатом окружењу, увек на располагању два логопеда из вршачког Дома здравља.

А шта је све урађено на опремању савременим апаратима?

Преко конкурса Покрајинског секретаријата за здравство обезбедили мо средства за набавку више медицинских апарата. Између осталог, набављен је најсавременији дигитални мамограф, који је већ увелико у употреби за превентивне прегледе карцинома дојке и који значајно доприноси бољој заштити жена, као и аутоклав за Службу стоматологије и ЦТГ апарат за Службу гинекологије, каже наша саговорница, истичући да је урађена и санација дотрајале грејне инсталације чиме је омогућено њено адекватно функционисање у зимским месецима.

А шта је у плану?

У плану је набавка нових медицинских апарата, санитетских возила, као и ангажовање већег броја лекара различитих специјалности и стална едукација и усавршавање лекара и медицинских техничара, а све са циљем обезбеђења што бољих услуга, јер Дом здравља је био и биће увек у служби свих грађанки и грађана општине Бела Црква – напомиње др Емина Минић, в. д. директора Дома здравља Бела Црква.

(Старт 013)