ЗНАЧАЈНО УЧЕШЋЕ... делегација општине Ковачица у паузи рада Сталне конференције

Братислава

Делегације Општине Ковачица на скупу „Словаци у дијаспори 2022“

НОВА СТРАТЕГИЈА – НОВА ПОДРШКА КОВАЧИЦИ

• Поред Јарослава Хрубика, предсеедника општине, у раду Сталне конференције учествовали су и Маријана Мелиш, помоћница председника општине, Душанка Петрак, директорка Центра за социјални рад и Адам Томаш, председник Савета МЗ Ковачица

У организацији Канцеларије за Словаке у дијаспори, у Братислави је 28. и 29. октобра одржана Стална конференција „Словаци у иностранству 2022“.

Конференцији је присуствовала и делегације Општине Ковачица, на челу са Јарославом Хрубиком, председником општине. Сем председника општине, у Братислави су били и Маријана Мелиш, помоћница председника општине, Душанка Петрак, директорка Центра за социјални рад и Адам Јонаш, председник Савета Месне заједнице Ковачица.

Априла прошле године у посети Ковачици био је Милан Јан Пилип, председник Канцеларије за Словаке у дијаспори, тако да је оучешће делегације Ковачице на Сталној конференције својеврсна узвратна посета и прилика да се још једном размене мишљења и искуства о положају Словака у дијаспори.

У дискусији око израде адекватне стратегије рада Канцеларије за наредни четворогодишњи период, што је била основна тема рада делегата на тему „Словаци у иностранству 2022“, учествовали су и Јарослав Хрубик. Маријана Мелиш и Душанка Петрак, који су учесницима Сталне конференције изнели своје предлоге за побољшање положаја Словака у дијаспори и улоге Канцеларије с тим у вези.

Јарослав Хрубик, пошто је изразио задовољство учешћем Ковачице на овом значајном скупу, подсетио је и да је то прилика за нова пријатељства, за нове облике сарадње, изражавајући и наду да ће, поред помоћи у реновирању Дома културе у Падини, Канцеларија наставити да пружа финансијску подршку и другим сличним пројектима, па и да ту подршку и повећа, колико је год то могуће.

Маријана Мелиш је говорила о инфраструктурним пројектима од значаја за општину Ковачица, као и о пројектима од значаја за развој културе у ширим оквирима.

Душанка Петрак је, после представљања рада Центра за социјални рад, истакла потребу веће сарадње у области социјалне заштите са социјалним службама Словачке Републике.

(Фото: КовачицаИнфо)

Пројекат „Општина Ковачица данас – оно што остаје и сутра суфинансира Општина Ковачица.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.