ДА, БЕЗ БАРИЈЕРА... Данијела Јовановић на једном од честих гостовања на медијима

Наша саговорница

Данијела Јовановић, оснивач Удружења “Плетеница”  Бела Црква

КАД СЕ ИМА ВОЉЕ НАЂЕ СЕ И НАЧИНА

• Удружење “Плетеница” постоји више од деценије и захваљујући овом удружењу, које је основала Данијела Јовановић, уз подршку локалних власти и надлежног министарства, кроз реализацију пројекта “Бела Црква без баријера”, ова општина ће добити Инклузивни центар за децу и младе

Удружење “Плетеница” из Беле Цркве је удружење родитеља деце и младих са сметњама у развоју, као и родитеља деце и младих из социјално угрожених средина, просветних радника, вероучитеља, стручних сарадника, који негују друштвени активизам и повезивање локалне заједнице. Удружење је основано  13. јануара 2012. године и данас броји око 300 чланова и 60 корисника, а циљеви су му пружање пуне подршке деци и младима са сметњама у развоју и деци и младима из социјално угрожених средина, као и њиховим породицама, развој социјалне инклузије, развој образовне инклузије, заштита људских права, каже Данијела Јовановић, оснивач овог удружења.

  • Мајка сам младића који има дијагнозу аутизма. Данас мој син Богдан има 21 годину и слободан је визуелни уметник. Бави се компјутерским цртањем и веома је успешан. Завршио је Белоцркванску гимназију и економску школу и до сада је излагао у Белој Цркви, Вршцу, Београду, Новом Саду, Бачком Петровцу. Без обзира на аутизам, и на сметње које му аутизам ствара, Богдан успева да изрази и своје потенцијале и таленте и да докаже да свака особа са аутизмом има неку своју даровитост и може бити друштвено корисна уколико јој то допустимо и подржимо је. Међутим, иза свега овога стоји велики рад, труд, посвећеност и подrшка локалне средине. Осетила сам се усамљено у средини, која је тада била на почетку развоја инклузивног друштва. Основала сам удружење, окупила квалитетне људе који су заједно са мном посветили читаву деценију свог живота и рада како бисмо освестили заједницу који су бенефити развоја инклузивне заједнице. То је био једини начин да направим проходан пут свом сину и свој осталој деци и младима – објашњава наша саговорница и оцењује да је Општина Бела Црква данас заиста отворена заједница за сву децу и младе са сметњама у развоју и инвалидитетом, у којој Богдан срећно живи и ради заједно са својом породицом, пријатељима, комшијама. У развој инклузивног друштва укључио се велики број просветних рандика, родитеља, сарадника из система социјалне заштите, здравствених радника, те је инклузија данас у овој општини подразумевана, успешна и отвара врата свој деци и младима.

  • Ми смо мала средина и било је веома тешко да се деца одвајају од породице и одлазе у специјалне школе. Дефектологе, стручну подршку и подршку образовног система, развили смо у нашој општини и помогли великом броју деце и младих. Данас, они су већином  запослени, неки и основали породице и нису на терету државе, већ раде и граде свој живот по сопственом избору, способностима и могућностима.

Оно што је актуелно у раду “Плетенице” јесте реализација пројекта “Бела Црква без баријера”, пројекта финансираног од стране Министартства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у износу од 6,7 милиона динара.

  • „Бела Црква без баријера“ је један од мојих најзначајнијих животних пројеката. У питању је адаптација некадашње старе школске зграде која је била у веома лошем стању. Међутим, простор од 820 квадрата је био идеалан за формирање Инклузивног центра за децу и младе не само са сметњама у развоју, већ и типичног развоја. Превасходна намера била је да у тој згради адаптирамо простор за рад дефектолога, психолога, терапеута, јер Општина Бела Црква нема ову врсту подршке. За све третмане деца уз пратњу својих родитеља одлазе у веће центре као што су Вршац, Панчево, Београд. Затим, планирано је да се у Центру реализују музичке и ликовне радионице, драмске и литерарне, да се одвија мали културни живот, али да у све буду укључене и особе са инвалидитетом – наводи Данијела Јовановић и додаје да су у првој фази радова завршени грађевински радови, промењен је кров, замењени су олуци, постављена је нова столарија с тим да су морали да се испоштују стандарди Завода за заштиту споменика културе, да предњи прозори буду као некадашњи. Купљен је намештај за Центар у вредности од пола милиона динара и три инвертер климе. Такође, овим пројектом финансиран је рад логопеда и психолога у трајању од пет месеци, колико је и сам пројекат трајао, а услуге су пружане у просторији ТШ „Сава Мунћан“ у Белој Цркви, док се Центар не заврши.

Иначе, у Центру ће Удружење „Плетеница“ бити домаћин, а поред овог удружења корисници простора биће и Друштво за спорт и рекреацију инвалида Бела Црква, Ромски
координатор Општине Бела Црква, као и Удружење грађана СУБНОР Бела Црква. Укупно улагање надлежног министарства и локалне самоуправе у прву фазу пројекта у двогодишњем периоду (2021/2022) износи 8.421.801,96 динара. Општина Бела Црква у 2023. години години издвојила је додатних 17 милиона а Национална организација особа са инвалидитетом Србије конкурисала је код Министарства правде за радове на фасади у износу од 6.937.257,57 динара, па ће укупно улагање у пројекат, закључно са априлом 2023. године, износити 32.359.059,53 динара.

  • Што се самог удружења тиче, ја сам наставила да окупљам родитеље деце са аутизмом на територији Јужног Баната и из дијаспоре у Румунији,  јер су деца са аутизмом најугроженија и умрежили смо се удружењем „Аутизам Јужни Банат“; Бела Црква са свим 16 градова Републике Србије који такође подржавају исту популацију и заједно чинимо Савез аутизма Србије, а „Плетеница“ је добила  нову председницу, за коју верујем да ће наставити да развија оно што сам ја изградила. Ништа од овог што сам урадила не бих могла да нисам имала подршку локалне самоуправе Општине Бела Црква.

Што се тиче самог пројекта „Бела Црква без баријера“ лично бих се захвалила начелници Јужнобанатског управног округа Марини Томан и  председници Општине Бела Црква Виолети Симић, које су имале емпатије и препознале наше потребе и охрабриле ме да започнем пројекат. Из тог разлога, верујем да ће се зграда и довршити и бити на корист најосетљивијој групи нашег друштва, а то су особе са инвалидитетом.

Иначе, Општина Бела Црква финансира рад удружења, одобрава наше захтеве и молбе и за период од три године, увели смо личне пратиоце за децу са сметњама у развоју, затим ангажовали логопеда у Дому здравља, дефектолога и психотерапеута у Саветовалишту ТШ „Сава Мунћан“ јер Центар није довршен, имплементирали пројекат „Младост без граница“ у Министарству просвете, у циљу развоја инклузивног образовања, обновили Интерресорну комисију Општине Бела Црква, добили Медицинску собу која такође чека завршен Центар, изградили рампу у Белоцркванској гимназији и економској школи, увели традицију обележавања Светског дана особа са аутизмом, Светског дана особа са инвалидитетом и развили инклузивно образовање – напомиње наша саговорница и додаје да очекује да ће се у будућности основати Омладински клуб за особе са инвалидитетом, као и да верује у сарадњу на свим пољима јер заједничка сарадња, разумевање и подршка је бољитак за све кориснике и унапређује квалитет живота и њих и њихових породица.

(Старт 013)