Откривамо

ЦИА – ПЕТ ИКТ ТАЈНИ

Пише: Зоран Живковић

  1. ЦИА има могућност да упадне у најновије верзије уређаја који раде на плтформама за Android и iPhone уређаје и у све врсте компјутера

Агенција је самостално уложила велики напор да створи различите врсте малвера за шпијунирање свих врсти уређаја који се користе. То укључује уређаје који раде на Андроид и ИОС платформама и рачунарским платформама као што су Windows,  Мac OS и Linux. По наводима Викиликса поменути софтверски алати могу да даљински укључују или искључују уређаје и на много различитих начина дођу до података као што је тренутна позиција, поруке које сте слали, па чак и да уживо прислушкују вас и ваше окружење помоћу микрофона и камере у истом. То практично значи да су сви корисници савремених мобилних уређаја данас потенцијалне мете прислушкивања и праћења без могућности да имају спознају о томе.

  1. ЦИА је успела да све познате апликације за сигурну комуникиацију попут Signal, Telegram, WhatsApp учини несигурним

Криптоване поруке и документи сигурни су једино ако је уређај и оперативни ситем на њему сигуран – ЦИА је имала решења са којима је успевала да покупи преписку и документа пре кодовања. То значи да су поруке биле компромитоване упркос свим предузетим мерама заштите, укључујући практично све популарне апликације за комуникацију и кодовање.

3) ЦИА може да користи чак и тзв паметне телевизоре да зна шта се догађа у околини Једна од откривених шпијунских тајни која је привукла највише пажње је решење којим се даљински може прислушкивати свако ко има тзв паметни телевизор. Докуменат познат под именом „Плакајући анђео“  открива да је ЦИА имала специјалан софтвер који је ТВ претварао у прислушни уређај, чак и ако изгледа да је ТВ искључен. Иако регуларно искључите ТВ, он настави скривено да ради.  За ову технологију се тврди да је производ посебне јединице унутар ЦИА  која се управо бави развојом нових прислушних технологија.

4) ЦИА може да хакује компјутере аутомобила, те да изазове сударе и на тај начин изведе убиство, готово као савршен злочин

Многа од докумената  приказују алате који изгледају веома опасно и за које се не може са сигурношћу рећи за шта конкретно служе. Један од таквих документа отркива да ЦИА истражује начине даљинске контроле аутомобила и могућноссти за хаковање ауто комјутера. Конкретна намена такве контроле није специфицирана, али је очигледно да може омогућити ЦИА-и да изврши савршен злочин или циљани кибер терористички напад.

5) ЦИА је сакрила слабости ситема који би могли да користе хакери других земаља

Главна замерка америчке јавности ЦИА је чињеница да је користила откривене слабости система уместо да их проследи компанијама како би могле да буду отклоњене и на тај начин обезбеде сигурност корисницима. Пропусти су пронађени код готово свих највећих произвођача електронике у свету, укључујући и произвођаче рачунара и телефона попут Apple, Google и Microsoft-а.

Ако је ЦИА могла да открије те слабости могли су и други јер те  слабости утичу на све који користе опрему укључујући и  највише органе власти  у САД попут Кабинета, Конгреса, безбеднсоне агенције и све остале. Американцима уопште не смета што ЦИА све ове алате користи ради офанзивних операција у свету, једино их иритира чињеница да је ЦИА све ове алате користила и против њих самих.

(Аутор је експерт за ИКТ и информациону безбедност и председник Друштва за информациону безбедност Србије)