СВЕ ПОХВАЛЕ... млади математичари Србије после проглашења најбољих олимпијаца

Прес

Четири медаље и две похвале за тим Србије на Међународној математичкој олимпијади у Јапану

СРБИЈА ЈЕ ДОСТОЈНО ПРЕДСТАВЉЕНА

• Наша такмичења су под покровитељством Министарства просвете, а дуги низ година подршку нашој екипи на међународним такмичењима пружа и Нафтна индустрија Србије и на тој континуираној помоћи смо им веома захвални, рекао је проф. др Мирослав Марић, председник Друштва математичара Србоје

На 64. Међународној математичкој олимпијади за ученике средњих школа, која се од 2. до 13. јула одржавала у Чиби (Токио, Јапан), свих шест такмичара олимпијског тима Републике Србије освојили су признања.

Сребрну медаљу освојио је Матеја Вукелић, ученик Математичке гимназије у Београду, док су бронзане медаље освојили Александар Вишњић и Стефан Шебез, ученици Математичке гимназије у Београду, као и Андрија Живадиновић, ученик Гимназије „Светозар Марковић” у Нишу. Похвалама су награђени Вукашин Пантелић и Гвозден Лапчевић, ученици Математичке гимназије у Београду.

У званичној конкуренцији на такмичењу је учествовало 623 такмичара из 116 земаља. Наши такмичари одабрани су након неколико етапа математичких такмичења које организује Друштво математичара Србије.

„Четири медаље и две похвале за екипу Србије на Међународној математичкој олимпијади су резултат којим можемо бити изузетно задовољни. То је и подстрек да се у наредном периоду тај резултат побољша. Друштво математичара Србије ће наставити да подржава наше најбоље такмичаре и унапређује система рада са талентима у области математике и рачунарства. Наша такмичења су под покровитељством Министарства просвете, а дуги низ година подршку нашој екипи на међународним такмичењима пружа и Нафтна индустрија Србије и на тој континуираној помоћи смо им веома захвални. Улагање у математику и таленте значи улагање и подршку развоју вештачке интелигенције, која је тренутно у фокусу и заснива се на јаким математичким основама, а тиме се улаже и у будућност наше земље“, рекао је проф. др Мирослав Марић, председник Друштва математичара Србије.

Руководиоци математичког тима Републике Србије били су др Миљан Кнежевић са Математичког факултета Универзитета у Београду и Теодор вон Бург из Математичке гимназије у Београду.

У циљу популаризације природних наука, као и афирмације наших младих и талентованих математичара, НИС у оквиру програма „Енергија знања“ од 2013. године сарађује са Друштвом математичара Србије, кроз подршку у реализацији такмичења из математике, како на државном, тако  и на међународном нивоу.

(Фото: Друштво математичара Србије)