ГРАЂАНИ СЕ ПИТАЈУ... Милан Гарашевић

Интервју

Милан Гарашевић, председник Општине Ковачица о изградњи Дома културе у Падини

БИЋЕ ТО НАЈВЕЋИ И НАЈЛЕПШИ ДОМ КУЛТУРЕ У ВОЈВОДИНИ

• Уважили смо сугестије Падинаца, савете и идеје и настављамо према њима и да радимо и мислим да смо први који су у сарадњи са грађанима радили један овако велики пројекат, каже Милан Гарашевић, председник општине
• На, и у згради, која се простире на површини од 4.500 метара квадратних, посао, вредан 265 милиона динара, биће готов за две године

Почело се са комплетним сређивањем зграде Дома културе  „Михал Бабинка“ у Падини. А онда је избио пожар. Изгорело је 30 милиона динара, колико је до тада уложено у радове на реконструкцији Дома. Ове године израђена је нова пројектно-техничка документација спроведена јавна набавка и извођач уведен у посао.

Наш саговорник на ту тему је Милан Гарашевић, још увек актуелни председник Општине Ковачица, а будући посланик Скупштине АП Војводине.

  • Реновирање Дома културе у Падини је било у току када се десио пожар и сада сте поново на почетку. Коликa је била штета и колико сада треба средстава да се све поново доведе у ред?

-Реконструкција Дома културе „Михал Бабинка“ започета је 2016. године. Након започете реконструкције зграде, уведене су измене закона о противпожарној заштити.  Тада смо мењали читаву пројектно-техничку документацију, определили средства за расписивање тендера за извођача радова и у моменту када је тај посао завршен, дошло је и до те несреће која је задесила зграду Дома културе, односно пожара. Изгорело је 30 милиона динара вредности радова. У пожару је изгорео значајни део зграде, а ми смо поново морали да радимо исти посао – пројектно-техничку документацију, јер је стање зграде измењено и захтевало је нове радове и додатна средства. Успели смо то да средимо, расписали смо јавну набавку и увели извођача у посао.

А ЗА ДВЕ ГОДИНЕ… биће то посве нови поглед (Фото: СиБ)

Завршили смо са рашчишћавањем и сада настављамо даље. Оградили смо зграду, монтираћемо кран и направити комплетну кровну конструкцију са панелним плочама ради заштите зграде од кише и снега. Потом се настављају радови по сегментима. Ипак, Општина ово неће моћи да изнесе сама и ја очекујем подршку и Министарства за културу. Ово је један од највећих домова културе у Војводини и има 4.500 квадратних метара, према томе, и огроман је посао реконструисати га, а средства која треба издвојити су значајна. Време извођења радова је око две године.

Поред тога, оно што је важно за Падину и њене мештане јесте и наставак развоја путне инфраструктуре и оформљивање радне зоне за локалне произвођаче и привреднике.

 Из којих сте извора  обезбедили неопходна средства за тај посао?

  • Пројекат Дома културе „Михал Бабинка“ у Падини вредан је 265 милиона динара. Након ове реконструкције, Падина ће имати најмодернију зграду дома културе у Војводини, а можда и шире. Неће бити само највећи већ и најлепши дом културе, сигуран сам у то. Општина Ковачица је издвојила средства за радове који се сада изводе, а за наставак радова ће свакако бити потребна подршка и са других нивоа власти.

Често сте истицали да ће Падина добити један од најрепрезентативнијих објеката културе у Војводини. У чему се огледа та репрезентативност и колико је то значајно за становнике Падине?

-Грађанима Падине овај дом културе много значи. Он је место окупљања свих културних радника и љубитеља уметности, место на ком се годинама уназад неговала култура и уметност Словака на овом простору, значи и другим грађанима општине Ковачица. Биће то један објекат за понос! Ипак, било је тешко и било је потребно стрпљења услед свих

ПАДИНА… ускоро и радови на инфраструктурном сређивању (Фото: СиБ)

недаћа које су нас задесиле, али успећемо и то, да завршимо овај велики посао. Све смо радили и планирали са онима који се културом у Падини баве.

Уважили смо сугестије Падинаца, савете и идеје и настављамо према томе и да радимо. Нисмо успели да сачувамо ништа од претходних радова. Биће боље грејање и хлађење, мења се сцена, како и су дали сугестију и сами Падинци. Мислим да смо први који су у сарадњи са грађанима радили један овако велики пројекат.

С. Батало

(Цео интервју можете прочитати у најновијем броју Старта 013)

Пројекат „Општина Ковачица – локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Ковачица