У НОВЕ ИНВЕСТИЦИЕ.. Александар Стевановић на 27. седници Скупштине града Панчева

Панчево

Акценти са 27. седнице Скупштина града Панчева

ПРВИ РЕБАЛАНС БУЏЕТА, С ДОБРИМ РАЗЛОЗИМА!

• Ми смо вредно радили у претходна два месеца и јавила нам се потреба да урадимо ребаланс буџета с обзиром да смо имали неке приходе који нису основни изворни приходи Града Панчева. У питању су приходи с других нивоа власти, пре свега из Покрајине и Републике – истакао је Александар Стевановић, градоначелник

На 27. седници Скупштине града, којој је председавао Тигран Киш, председник, првом задењању у овој години, одборници Скупштине града Панчева усвојили су први овогодишњи ребаланс буџета Града за 2023. годину, као и Одлуку о кредитном задужењу града за капиталне инвестиције.

О разлозима за први ребаланс, говорио је Александар Стевановић, градоначлник Панчева:

Иако година још није прошла, ми смо вредно радили у претходна два месеца и јавила нам се потреба да урадимо ребаланс буџета с обзиром да смо имали неке приходе који нису основни изворни приходи града Панчева. У питању су приходи с других нивоа власти, пре свега из Покрајине и Републике. Ребаланс се наметнуо као резултат тога и морамо да га спроведемо како бисмо у буџет уврстили и сва ова средства која смо добили. Када смо у децембру усвајали овогодишњи буџет рекао сам да је ово реалан буџет, развојни и домаћински, који одржава стабилност града Панчева и стабилност свих функција унутар града – истакао је Стевановић, који је потом говорио и о разлозима кредитног задуживања, у износу од 613 милиона динара:

Тих 613 милиона динара биће прослеђено у капиталне инвестиције у нашем граду. Неке од тих инвестиција су се нашле у буџету Града Панчева за 2023. годину. Пре свега, мислим на реконструкцију Улице Димитрија Туцовића, како би једна од главних улица у нашем граду добила изглед какав заслужује. Врло брзо ћемо расписати тендер за извођача радова на реконструкцији те улице. Она је прилично девастирана. Ми ћемо за реконструкцију Димитрија Туцовића у 2023. и 2024. години издвојити 400 милиона динара. Један део ће бити финансиран из кредита, а остали делови из буџета, али мислим да ћемо имати и финансирање и из других нивоа власти.

Друга капитална инвестиција која ће бити финансирана из кредитног задужења је друга фаза реконструкције Улице Михајла Обреновића, важне улице за све становнике Тесле, улица која излази на Ослобођења и повезује грађане са Котежом и центром. Прво ћемо завршити реконструкцију Јосифа Маринковића, где су радови у току и која је паралелна са Михајлом Обреновићем, па ћемо онда кренути у реализацију.

Део средстава из кредитног задужења ћемо уложити и у изградњу фекалне канализације у насељу Караула. За ову инвестицију ће бити утрошено 290 милиона динара. Један део ће бити финансиран из кредита, а други део из сопствених средстава и других извора финансирања” – рекао је градоначелник Стевановић, додајући да бити изграђена и кишна канализација у неким улицама у насељу Стрелиште и једна пумпна станица која је неопходна за функционисање кишне канализације на Стрелишту.

За ову намену биће утрошено 120 милиона динара. У питању су Улица Душана Петровића Шанета и део Улице Стевана Сремца, као и део Улице Иве Андрића“ – напоменуо је Стевановић.

Аки ни то није све:

Разговарамо са нашим суграђанима и решавамо њихове проблеме. Из тог разлога у наредне две године издвојићемо 600 милиона динара за изградњу два нова вртића на територији Панчева, чиме ће бити обезбеђено минимум 400 нових места у предшколској установи. То ће смањити листу чекања која данас постоји. У овој 2023. години опредељујемо велика средства како бисмо ту листу чекања смањили на минимум, а сигуран сам да ћемо и у наредном периоду обезбедити још средстава за ову потребу и да ћемо листу чекања у 2024. години потпуно елиминисати. Сва наша деца заслужују своје место у вртићу. Сви чланови мог тима и ја обећали смо на почетку мандата да ћемо радити на решавању овог проблема, и то испуњавамо” – истакао је Стевановић, образлажући први ребаланс овогодишњег буџета, који су одборници једногласно прихватили.

(Фото: EPA)