ПЛАНДИШТЕ... зграда Скупштине општине Пландиште

Пландиште

Акценти са 25. седнице Скупштине општине Пландиште

БУЏЕТ 511 МИЛИОНА,  ЗА 6,9% ВЕЋИ НЕГО У 2018.

• Забрињавајуће: у 2017. рођено је 90 беба, а у 2018. години – само 64!

Једанаест дана пре истека 2018. године, одворници Скупштине општине Пландиште одржали су своју 25. седницу у овом сазиву. Седници је председавао Ендре Сабо, председник СО, а пред одборницима се нашло 34 тачке дневног реда.

Најпре, одборници су разматрали, а потом и усвојили нови Статут, а који је морао бити донет због потреба усаглашавања са новим Законом ом локалној самоуправи.

А, онда, као што то обично и бива на последњој седници сваке године, пред одборницима се нашао предлог буџета за 2019. годину. По том предлогу, који је и прихваћен, за 2019. годину предвиђен је буџет у износу од 511.000.000 динара, што је повећање од 6,9 одсто у односу на 2018. годину.

Иначе, највећи прилив у буџет очекује се од трансфера са виших новоа власти, као и од прихода на имовину.

ОСНОВНА ШКОЛА… за шест година још једно одељење мање

Потом су одборници Скупштине општине донели Одлуку о локалним комуналним таксама, чијим се изменама, после четири године, очекује приход у општински буџет увећан за око милион динара.

Одборници су се потом бавили и очувањем споменика културе Дворца „Јагодић“, и то тако што су донели одлуку о бесповратном финансирању инвестиционог одржавања  саме зграде и парка око ње, и  у којем  ће износу у томе учествоват Општина Пландиште.

Једна од значајнијих тачака дневног реда била је и она која се тиче финансијске подршке породицама са децом. Тако ће Општина Пландиште у 2019. години за сваку новорођену беби родитељима дати 10.000 динара, а финансираће у целокупном износу и боравак у вртићу за 3. и 4. дете.

Иначе, тренд пада наталитата се наставља: у 2017. рођено је 90 беба, а у 2018. чак 26 мање, свега 64 бебе!

Скупштина општине је потом овластила председн ика Општине да може потписивати уговоре о јавно-приватном партнерству за вршељње услуга реконструксције, рационализације и одржавања јавног освтљења на територији целе општине.

Одборници су потом прихватили да се формира Локални антикорупцијски савет за праћење локалног антикорупцијског плана општине Пландиште, донели  Одлуку о изменама и допунама Статута КОЦ „Вук Караџић“, а прихватили су и програме рада и финансијске планове рада за 2019. годину установа чији је оснивач Општина Пландиште, као и 13 месних заједница, колико их има на територији ове општине.

На самом крају седници, председник Општине Јован Репац и председник Скупштине општине Ендре Сабо захвалили су одборницима на сарадњи, пожелевши им пуно успеха у даљем раду, као и личну и породичну срећу.

И. В.

Пројекат “Пландиште јуче и данас – оно што остаје”  суфинансиран је из буџета Општине Пландиште.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.