НАЈВАЖНИЈА ЈЕ БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ... Саша Павлов на полигону на почетку обуке
НАЈВАЖНИЈА ЈЕ БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ... Саша Павлов на полигону на почетку обуке
Панчево
Обука деце за стицање основних вештина о безбедном понашању у саобраћају

   А ПОСЛЕ ОБУКЕ – ПЕШАЧКА ДОЗВОЛА!

    • Свако дете ће након завршене обуке добити едукативни материјал са основним правилима у саобраћају, диплому – тзв. „пешачку дозволу“, уџбеник „Пажљивкова правила у саобраћају“, рефлектујући прслук, наруквицу и привезак за кључеве са мотивима града Панчева

 

Сви ђаци прваци са територије града Панчева ће од 25. септембра 2018. године, у наредних неколико наредних дана, проћи обуку на саобраћајном полигону у симулираним условима, где ће стећи основне вештине о безбедном понашању у саобраћају. Обука деце се врши у ОШ „Бранко Радичевић“, а превоз за све ђаке је обезбеђен. Обука деце се спроводи у организацији Комитета за безбедност саобраћаја града Панчева и Одељења за саобраћај Градске управе града Панчева.

Деца ће стећи знања о следећим појмовима: пешак, аутомобил, улица, делови улице (коловоз, тротоар), врсте улица (једносмерне, двосмерне, са једном или више коловозних трака), кретање по коловозу и кретање по тротоару, обилажење препрека на тротоару, кретање по путу без тротоара, избор места за прелазак преко улице, пешачки прелаз, семафор, различите врсте раскрсница, правилан прелазак улице у различитим условима (пешачки мостови, пешачки прелази са и без семафора, у раскрсницама или ван њих…), све врсте сигнала у саобраћају, њихово значење, кретање у условима смањене видљивости (ноћ, магла…), златна правила безбедног понашања пешака: обавезно стани на ивичњак пре него што закорачиш на коловоз, сачекај зелено светло на семафору за пешаке, гледај најмање три пута: лево, десно, па опет лево, покажи намеру, изабери најбезбеднији, а не најкраћи пут, безбедност је важнија од свих награда или казни, буди доследан у поштовању саобраћајних правила…

Свако дете ће након завршене обуке добити едукативни материјал са основним правилима у саобраћају, диплому – тзв. „пешачку дозволу“, уџбеник „Пажљивкова правила у саобраћају“, рефлектујући прслук, наруквицу и привезак за кључеве са мотивима града Панчева.

Непрекидан и добро осмишљен рад на унапређењу саобраћајног образовања и васпитања деце треба да доводи до усвајања знања, формирања позитивних ставова код деце, увежбавања вештина (умећа) и коначно, до безбедног понашања деце у саобраћају.

Градоначелник града Панчева Саша Павлов истакао је да нема случајева настрадале деце као директних учесника у саобраћају у току прошле године, што указује на значај одржавања ове врсте обуке, полигона, и настојања и напора који је уложила Градска управа града Панчева преко свог Одељења за саобраћај и Комитета за безбедност саобраћаја. Имајући у виду да је безбедност деце најважнија, Павлов је нагласио да ће Град наставити да помаже овакве активности.

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао Град Панчево