Селеуш

61. Велики фестивал фолклора Румуна Војводине – Републике Србије, 28. и 29. августа

ЗВЕЗДА  НАСТАВЉА  ДА СИЈА – У СЕЛЕУШУ

• Велики фестивал фолклора Румуна  највећа је  и најдуговечнија манифестација музике и фолклора Румуна на овим просторима
• Селеуш је по трећи пут домаћин овог фестивала

У понедељак, 16. августа 2021. године у просторијама Месне заједнице Селеуш  организована је седница Организационог одбора (Савет Месне заједнице и Дом културе) заједно са Саветом Великог фестивала фолклора Румуна Војводине  – Републике Србије  и Уметничке комисије Савета.

Велики фестивал фолклора Румуна  највећа је  и најдуговечнија манифестација музике и фолклора Румуна на овим просторима. Да се подсетимо: Фестивал је настао у Уздину и после неколико година постао је фестивал свих Румуна са ових простора, стигавши ове године до броја 61, као  61. издање Фестивала.

Заједничкој седници  наведених одбора  председавао је мр Роман Бугар, кога поред функције председника Фестивала, познајемо и као директора Војвођанског симфонијског оркестра и челника Зрењанинске филхармоније.

Једина тема дневног реда  била је припрема за овогодишњи 61. Велики фестивал.

Младен Ћурувија, председник Организационог одбора (иначе и председник Савета МЗ Селеуш) и Јон Магда, директор Дома културе,  обавестили су присутне да је Селеуш спреман за организацију, да се врше последње припреме око сређивања простора око летње сцене, да ће бити подигнута челична конструкција за сценографију, која ће бити трајна и која ће једног дана бити покривена и служиће следећим генерацијама фолклорних аматера Селеуша. У исто време сређује се и Дом културе, као резервна варијанта у случају кише.

После излагања Грацијана Петровића, председника Уметничке комисије фестивала, који је информисао присутне да је за овогодишњи Фестивал  пријављено више око 50 вокалних и инструменталних солиста, а да пријаве и даље стижу,  да је пријављено неколико КУД-ова, и да је неактивност за време пандемије коронавируса смањила њихов број.

Узимајући у обзир број пријављених учесника и чињеницу да је одлучено да буде само два програма у два дана,  28. и 29. августа, програми ће трајати више од по три сата. Треба напоменути да у недељу је гала програм Фестивала на коме ће учествовати награђени солисти на претходним фестивалима као и гости, реч је о једном Фолклорном ансамблу из Румуније.

Првог дана Фестивала, пре свечаног отварања, у центру Селеуша ће бити организована изложба Румунске народне ношње и фолклорних рукотворина на којима ће своје радове  изложити асоцијације из свих делова Баната.

Пошто је ово трећи пут да Селеуш организује овај фестивал и пошто су културни аматери места током година организовали и друге фестивале, попут Фестивала фолклора деце, Фестивал фанфара, Фестивал коледарских обичаја, предат је на штампу мини албум са сликама са ових догађаја.

У недељу, у преподневним сатима, у склопу ове велике манифестације одржаће се традиционална литија (поводом црквеног празника Усековање главе Светог Јована Крститеља) на лековитом извору, који сеналази  на пола пута између Селеуша и Иланџе.

Напомињемо да се овај највећи Фестивал румунског стваралаштва  одржава под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице и Завода за културу војвођанских Румуна, уз свесрдну подршку многобројних спонзора.

Све љубитеље, музике, фолклора и обичаја Румуна обавештавамо да сви путеви 28. и 29. августа воде у СЕЛЕУШ.

САВЕТ ФЕСТИВАЛА