У КОРИСТ СВИХ ГРАЂАНА... Јован Репац

Јован Репац, председник Општине Пландиште

ИЗ ГРЕШАКА ИЗВЛАЧИМО ПОУКЕ

• Основни задатак је зауставити одлазак младих људи, јер за кога ћемо отварати радна места ако они оду • Ускоро завршетак пројекта изградње ветропарка • Нема вишка радника у јавном сектору • Учинићу све да Пландишту вратимо некадашње рухо – каже најмлађи председник општине у Србији

ТАЧНО месец дана после одржаних избора, већином гласова од 23 одборника СО Пландиште, за ново председника ове најсеверније јужнобанатске општине изабран је Јован Репац. Члан је СНС, која сама тренутно има 14 одборника, и са 28 година најмлађи је председник општине у Србији.

После завршетка Средње техничке школе „Никола Тесла“, дипломирао је на Факултету за пословне студије у Вршцу, да би након месец дана стекао и звање мастер економисте. Свој радни век започео је као комунални инспектор у, тада, Општини Вршац, да би се убрзо вратио у своје родно Пландиште, где је у Општинској управи радио у одсеку за привреду и финансије. После краћег времена прелази у ЈКП „Полет“, у којем најпре ради на пословима комерцијале, да би онда његова каријера кренула вртоглавом брзином. Убрзо постаје в. д. директора тог предузећа, а после овогодишњих априлских избора и први човек општине Пландиште.

 Шта је то пресудно утицало на Вас да почнете да се бавите политиком?

– На бављење поликом, навело ме је стање у земљи и моја воља и жеља да допринесем да општина у којој сам одрастао почне да се развија и да заживи свој некадашњи живот. Као млад човек, пун ентузијазма, и који је на прагу оснивања породице, желим да моје дете као и сва друга деца, одраста у средини у којој млади не одлазе и која ће младима пружити све квалитете и могућности које пружају и велики градови.

• Зашто баш СНС?

– СНС је од почетка била странка чија је мисија била да усмери Србију ка ЕУ, а уједно није заборавила наше пријатеље са истока, поготово Руску Федерацију. Странка која је у свом оснивању, не дако давне 2008. године, тежила ка томе да изведе Србију на прави пут, са часним, поштеним и храбрим људима, не штедећи се ни мало. На челу са председником Александром Вучићем, она је та која око себе уједињује младе и амбициозне људе, као и људе са великим искуством, и управо у том јединству јесте и снага саме странке. Мислим да je то та добитна комбинација која обећава успех и желео сам да будем део те велике породице и поносам сам што сам то постао..

• Како оцењујете досадашњи учинак локалне власти у општини Пландиште, и шта је то што је, по Вама, могло више да се уради?

– Кад год погледате иза себе, и сумирате резултате, увек знате да сте могли више и боље. Верујем и да је мој претходник на то исто тако гледао. Немамо нити времена нити превише користи да сe превише бавимо грешкама претходника, већ морамо интензивно да радимо на томе да из грешака извучемо поуке и да што пре обезбедимо стварање нових могућности и шанси за развој.

• Који ће бити Ваши приоритети као првог човека Општине?

– Приоритет нама је да задржимо младе јер су они стуб овог друштва, и надам се да ћемо заједничким снагама моћи да остваримо интересе и једних и других. Уколико нам оду млади из општине немамо за кога да отварамо радна места, а све ово без њихових идеја и младалачке енергије и снаге, општина не може сама.

Шта је то што је највећи проблем општине Пландиште, не рачунајући незапосленост?

– Па мислим да су проблеми слични у свим општинама, незапосленост и одлазак младих како у градове тако и у иностранство су главни и велики проблеми Пландишта. Општина треба да привуче инсвеститоре како би се отвориле фабрике што ће повући нова радна места, а тиме и побољшати саму привреду општине Пландиште. По том питању изградили смо индустријску зону, и сада крећемо у посао привлачења фирми. Некада веома успешна фабрика „Банатпласт“ купљена је од стране компаније Полимарк, и надамо се да ће ускоро радити пуним капацитетом и да ће запослити и нове раднике. Фабрика „Јасмил“ и кланица „Виндија“ су фирме које и даље веома добро послују и надам се да ће тако и наставити…

СНС И СПС
Након завршених избора, коалиција окупљена око СНС-а – Александар Вучић – Србија побеђује, освојила је 12 одборничких мандата у СО Пландиште. Група грађана „Зоран Воркапић“ освојила је 7 одборничких места, СПС 2, као и коалиција окупљена око ЛСВ, ЛДП, СДС и СДПС.
Након одржане конститутивне седнице, 24. 05. 2016. године, одговорност за преузимање власти припала је СНС, односно коалицији окупљеној око СНС, са 12 одборника и 2 одборника коалиционог партнера СПС-а. У том моменту локална власт бројала је 14 од 23 одборника. За председника Оштине изабран је Јован Репац, за заменика преседника Горан Доневски, а за председника Скупштине општине Ендре Сабо, сви из редова СНС, а за његовог заменика Владан Младеновић, из редова ПУПС-а.
На наредној седници СО Пландиште, 2 одборника ГГ „Зоран Воркапић“, прешли су у редове СНС, тако да сада власт у Општини Пландиште чини СНС са 14 одборника и СПС као коалициони партнер са 2 одборника, што је 16, од укупно 23 одборника у Скупштини општине Пландиште.

 

• Докле се стигло са изградњом ветропарка?

– Од стране Владе и ресорног миситарства одобрен је наставак изградње ветропарка у нашој општини и надамо се да ћемо ускоро моћи да се похвалимо да смо завршили један велики посао. Јако се радујемо што смо једна од пет општина која је добила прилику да буде део таквог пројекта и инвестиције.

 Имате ли вишка радника у управи и јавним службама?

– Једна смо од малог броја општина, који немају проблем са вишком радника, и то је нешто чиме можемо да се похвалимо и да кажемо да о том сегменту не морамо да размишљамо.

• Јесте ли задовољни стањем у Општинској управи, ако нисте шта ћете учинити да она буде ближа потребама грађана?

Полако се упознајем са пословима и радницима управе. Мислим да управа функционише на завидном нивоу. Пре две године отворен је услужни центар за грађане, где се може завршити више послова, све на једном месту. Почели смо и са применом Закона о оштем управном поступку и за сада имамо коректну сарадњу са осталим органима и самим грађанима. Радници Општинске управе се труде да грађанима олакшају поступке и да им омогуће да што пре реше своје проблеме, и до сада нисмо имали примедби на рад општинске управе. Чинимо све да нове Законе и прописе пратимо и примењујемо, и радници си веома ажурни што се тога тиче.

• Које мере предузимате како бисте помогли ђацима, студентима и социјално угроженим грађанима?

– Општина Пландиште сваке године ђацима средњих школа помаже кроз учешће у делу плаћања месечних карата, награђивањем најбољих студената као и основаца, као и материјалном помоћи студентима на месечном новоу. Трудимо се да најугроженијим грађанима помогнемо кроз материјалну помоћ, такође је отворена Канцеларија за смањење сиромаштва, где се грађанима за одређени рад плаћа у натури кроз огрев, лекове, и слично.

Шта себи никада нећете допустити док сте на функцији председника општине?

– Нећу допустити да грађани буду ускраћени за све могућности које као Општина можемо да остваримо, као и да ништа нећу радити противно законима, нити у своју личну корист, већ само у корист свих грађана.

• Које обећање можете дати грађанима, за које могу да Вас прозивају 2020. године?

– Ја нисам човек који олако даје обећања, али могу обећати да ћу се трудити и радити за добробит грађана општине Пландиште, да ћу им увек бити на располагању и да ћу заједно са радницима Општинске управе решавати све њихове проблеме.

 Имате ли неостварених амбиција?

– Млад сам човек, коме је пружена шанса, за коју морате имати велике амбиције. Моја амбиција је да у мом мандату остварим што више циљева и успем доста тога да урадим на развоју саме општине и да покушам да јој вратим рухо у којем је некад била, и да будемо општина иза чијег ће имена више неће стајати „једна од најнеразвијениих у Војводини“.