ТИМСКИ ДО УСПЕХА... Весна Бекић поред признања

Разговор с поводом

Весна Бекић, директорка Основне школе “Бранко Радичевић” из Панчева

ШКОЛА ПО МЕРИ СВАКОГ ДЕТЕТА

•Бранкова школа је, по резултатима свог рада, међу десет најбољих школа у Србији • Школа је добила и признање “Ђорђе Натошевић”, као најбоља основна школа школа у Војводини •  Иза овог успеха стоји тимски рад запослених – каже директорка Весна Бекић

ПАНЧЕВАЧКА Основна школа “Бранко Радичевић” недавно је за свој рад добила награду “Ђорђе Натошевић” коју додељује Покрајински секретаријат за просвету. Тим признањем ова школа  стављена је у друштво три најбоље школе у Војводини, а за најбољу у категорији основних школа. Како каже директорка ове васпитно-образовне установе Весна Бекић, то признање је резултат рада целог колектива чији је рад, у веома јакој конкуренцији, добио најбоље оцене.

    – Ова награда потврђује да смо школа за пример а посебно нам пуно значи то што жири није имао икаквих недоумица око тога ко ће добити ово признање од основних школа у Војводини. Овој награди претходили су добре оцене које смо добили за наш рад у последње две године од стране Министарства просвете – објашњава директорка Бекић и даље каже да су у том пројекту оцењиване све школе у Србији, и то у седам области, а популарно звана Бранкова школа је за резултате у свакој од тих области добила четворку, највећу могућу оцену. Од свих школа у Србији, 85 је добило ту оцену али Бранкова је сврстана у десет најбољих: – Оно што нас је издвојило је то што смо једна од школа које имају ПДВ, педагошку додатну вредност. Овде се није оцењивао успех ученика и наставника већ се на основу показатеља као што су социјална структура ученика, социјална и образовна структура родитеља, подаци о приватним часовима које ученици похађају и многих других, одређује неко очекивано постигнуће за ученике. Све оно што се преко тога постигне јесте тај популарни ПДВ, педагошка додатна вредност. Ми смо из деце извукли не оно што се од њих могло очекивати већ много више од тога и све то смо постигли својим радом. Зато смо изабрани међу десет најбољих школа у Србији.

ДЕЦЕНИЈА ПРВА

  Директорка школе “Бранко Радичевић” Весна Бекић је на тој позицији десет година. У вођење школе током те деценије уложила је много труда и посветила доста времена које је, како сама признаје, имала  само захваљујући чињеници да су њена деца одрасла. Ипак, право задовољство и потврда рада је дошла са недавно добијеном наградом. За сваког просветног радника, овакве награде као и похвале и захвалност родитеља садашњих и бивших ученика највећа су награда и задовољство, сматра директорка Бранкове школе.

    Кроз програм SHARE републичког Министарства просвете, ова панчевачка школа је, сходно свом успеху, добила и дужност да буде својеврсни ментор школама са оствареним слабијим резултатима. Кроз такву хоризонталну едукацију, Бранкова школа је своја искуства у раду поделила са две школе, једне из Ниша и друге из Варде код Косјерића. Како каже наша саговорница, кроз посете Панчеву, обе ове школе су усвојиле сугестије добијене од својих колега из Бранкове школе, преузеле су неке модела рада, измениле своје програме и већ су почеле да напредују у свом раду што и јесте циљ овог програма.

    Директорка Бекић ову награду и уопште успех у раду сматра логичним резултатом, пре свега, тимског рада свих запослених у овој школи: – Све ово је постигнуто тимским радом наших запослених. У нашој школи постоје разни тимови који се баве веома важним стварима за школу као што су инклузија, вредновање наставе, културно-забавни живот, сарадња са Унеском… Сваки наставник је укључен у рад бар три ова тима и то је можда нешто што нас разликује од других школа – сматра директорка и наглашава да посао наставника у школи више није да само  дође у школу и ученицима испредаје оно што је планирано, већ да мора бити укључен у неке од ваннаставних активности које су данас важан део рада у свакој школи. Тако је и у овој школи, ваншколских активности има довољно да и оне, поред наставе и подршке ученицима, буду део темеља успеха школе.

   Од 2003. године Бранкова је део Унескове мреже школа, а све је започето пројектом ”Школа по мери сваког детета” и превенцијом вршњачког насиља. Поред тога, већ девет година заредом ова установа организује продајне изложбе хране у које су, поред ученика, укључени и родитељи. Ове године организована је изложба хране земаља немачког говорног подручја, а сав приход је био дат у хуманитарне сврхе, као што је обезбеђивање ужине ученицима СОШО “Мара Мандић”. И за сваки Ускрс се организују сличне манифестације од чијег прихода се купују поклони добродошлице за прваке који своје школовање започињу у овој школи.

    А оно што сваку школу, поред наставника, чини успешном јесте и опрема. По том питању директорка Бранкове школе је задовољна. Како она каже, када је дошла на чело Школе, успела је да уреди учионице, од столарије до подова и зидова, у шта није било улагано од почетка рада школе, 1965. године. И опрема за различите кабинете односно предмете је задовољавајућа, а у прилог томе говори и чињеница да у овој школи не постоји више ниједна стара, зелена табла већ да су све нове, беле. Поред тога, школа је, уз подршку немачке амбасаде набавила и једну паметну таблу, а размишља се о набавци још једне, како би и наставници били у могућности да се упознају са радом са овим модерним таблама.

ПОЛА ВЕКА И…

  Панчевачка Основна школа “Бранко Радичевић” је прошле године обележила пола века рада. Данас је то школа са око 700 ученика, распоређених у 30 одељења, којима наставу држи 46 запослених наставника, од којих је 15 учитеља. Школа нема вишка запослених, већ напротив, по прописима, Бранкова школа школског педагога делИ са још једном панчевачком школом, што представља проблем како за обе школе тако и за тог педагога, који свој посао не може обављати у пуном капацитету. Слична ситуација је и са логопедом, посебно што је последњих година све више деце којима је његова помоћ потребна.

    Када је у питању подршка локалне самоуправе у материјалним трошковима и опремању школе, директорка Весна Бекић каже да је, имајући у обзир економску ситуацију, задовољна сарадњом, али и додаје да је оптимиста сада када је на месту већника задуженог за образовање Татјана Божић, која је на то место дошла из једне панчевачке основне школе, што значи да има увид у проблеме са којима се суочавају панчевачке основне школе.

    Један од највећих проблема са којима се суочавају запослени у Бранковој школи јесте то да са   првацима који последњих година долазе, родитељи не раде колико би требало. Када то каже директорка једне успешне основне школе, то је нешто над чиме се треба замислити. Како наша саговорница каже, модерно време у коме нове технологије играју значајну улогу за резултат има и то да деца долазе, да знају да користе рачунаре, знају слова, али имају проблеме са говором, што указује на то да се родитељи њима не баве довољно. Њима је потребан рад са логопедом, а ту проблем представља то што логопед, и поред подршке логопеда из школе “Мара Мандић” не успева са свима да ради колико је потребно. Поред тога, инклузија, колико год је добро замишљена, такође додатно оптерећује запослене, јер рад са сваком дететом по индивидуалном програму захтева и више времена наставника.

    – Замишљено је да свако дете има свог педагошког асистента, али ми их немамо. Од ове године имамо два лична пратиоца захваљујући локалној самоуправи, али остаје чињеница да та деца не напредују. Посебан проблем је то што родитељи одлучују коју школу ће њихово дете похађати, а они се тешко опредељују за специјалну школу, иако би то било најбоље за дете. Боримо се за ту децу колико можемо, али не можемо све постићи – појашњава директорка Бекић и додаје да је ту највећи проблем то што остала деца трпе по питању наставе. Зато директорка сматра да су ту неопходне промене, као и да би цео програм рада са ученицима требао бити промењен, посебно по питању начина на који се ради са децом. То би требало променити, тако да рад са децом буде примеренији њиховом узрасту што би, по искуствима других земаља, дало боље резултате.

И. Владан