ПОДСТАНАРИ, ДОКЛЕ... Прим. др Љиљана Лазић

Разговор с поводом

Прим. др Љиљана Лазић, директорка Завода за јавно здравље Панчево

У НОВУ ЗГРАДУ, А КАД, НЕ ЗНА СЕ!

•Панчевачки Завод за јавно здравље је недавно обележио 25 година самосталног рада, али и 95 година организованог бављења делатностима заштите здравља на овим просторима  • И даље неизвесно када ће бити завршена зграда чија је градња започета још 2008. године!

– ЗАВОД за јавно здравље се као самостална установа издвојио из тадашњег Медицинског центра 1. новембра 1991. године и отуд ове године славимо 25 година, али делатности којима се ми бавимо датирају до даље у прошлост. После Првог светског рата почеле су се оснивати установе које су се бавиле заразним болестима које су тада харале овим просторима, а које после Другог светског рата прерастају у епидемиолошке станице и добијају нове делатности – каже прим. др Љиљана Лазић, директорка панчевачког Завода за јавно здравље и наглашава да је у овом граду оваква установа основана међу првима у Војводини и Србији и да на овим просторима такво организовано бављење превентивним делатностима траје већ 95 година.  Завод је временом мењао имена, објашњава она, после Другог светског рата некадашње станице постају хигијенско-епидемиолошке станице, а 1954. године прерастају у заводе. Панчевачки Завод 1974. године одлуком тадашњих власти постаје део Медицинског центра ”Јужни Банат” из којег се издваја пре четврт века и постаје самостална здравствена установа.

    – У Србији данас постоји 24 оваквих завода, а у Војводини, не рачунајући новосадски Институт за јавно здравље, има их укупно шест. И ми смо једини завод који нема своју зграду, што је поражавајуће и за нас и за цео округ, који броји преко 300 хиљада становника и који је озбиљно оптерећен проблемима животне средине – додаје наша саговорница и подсећа да су радови на новој згради започети 2008. године, али да она још увек није завршена. Директорка објашњава да је сада урађен ревизија пројекта и добијена је грађевинска дозвола и да је сада потребно само обезбедити неопходна средства за наставак радова како би се нова зграда привела намени и Завод преселио у нове просторије.

АУТОМАТСКИ

  У оквиру НИС-ове акције “Заједници заједно”, Завод за јавно здравље је добио 1,3 милиона динара за опремање једног дела микробиолошке лабораторије у делу базичне припреме подлога за анализе којима се Завод бави, попут анализа намирница, воде за пиће, бриса руку, радних површина итд.

    – НИС је препознао наш захтев и добили смо средства за то базично опремање лабораторије аутоматизованом опремом што ће тај део наше делатности подићи на виши ниво, обезбедити виши квалитет и саму контролу квалитета и тиме омогућити повећање обима и броја услуга уз смањивање потребних радника које ћемо моћи распоредити на неке друге послове – објашњава директорка Лазић.

     – Имамо идеју да се овај посао подели у фазе како би се, у зависности од средстава, најпре урадило оно што је најнеопходније да се што пре преселимо у нову зграду. То је приоритет за Покрајину која је наш оснивач, а посебно пошто од тога зависе и радови на реконструкцији интерног одељења панчевачке Болнице који је у лошем стању – објашњава директорка Лазић. Како она каже, за евентуално опремање нове зграде завод има нека средства и понавља да је сада најбитније да се зграда приведе намени како би се ова установа уселила што, по њеној оцени, обимом и квалитетом свога рада свакако заслужује.

    – Ми се припремамо за наставак радова и чекамо даља упутства од нашег оснивача. До сада је у зграду уложено око 100 милиона динара и најбоље би било да се што пре заврши како не би даље пропадала, а посебно због тога што ми тренутно кубуримо са простором, а и неопходна реконструкција интерног одељења болнице чека наше исељење. Нови простор ће нам омогућити и набавку нове опреме која прети светске трендове – напомиње др Лазић и оцењује да би нова опрема свакако помогла и у томе да се делатности ове установе квалитетије обављају чак и у условима када недостаје кадрова. Она подсећа да је Завод ове послове некада обављао са 106 запослених, а да их данас има 84, којима треба додати и 10 запослених на одређено време.

     Док се проблем простора не реши, панчевачки Завод се даље бави својим делатностима, каже наша саговорница и додаје да ће убудуће акценат бити на едукативним делатностима и анализи расположивих капацитета здравственог система Јужног Баната, анализи здравственог стања становништва и изради индикатора који ће бити у вези са ризикофакторима из животне средине где ће се подаци из тих анализа по први пут укрстити како би се могло пратити кретање различитих болести у односу на параметре животне средине. Ове године у овој установи је реализован један едукативан пројекат под именом “Зависност на IGNORE”, у оквиру којег се радило на едукацији младих о болестима зависности. Пројекат који је финансирао покрајински Секретаријат за омладину и спорт обухватао је предавања средњошколцима о болестима зависности, а у оквиру њега је расписан и конкурс за кратки филм са темом болести зависности за који је одзив из целе Војводине био велики.

    – Деца су имала прилике да раде упитник о овој теми и могу рећи да смо много научили, и ми и они и идеја нам је да овај пројекат наставимо даље ако добијемо подршку Министарства здравља. Поред тога, Завод је ове године учествовао и у изради здравственог профила града Панчева где су наши подаци искоришћени са циљем формирања стратегије Града која би обухватала даље кораке неопходне за заштиту здравља Панчеваца – наводи Љиљана Лазић директорка панчевачког Завода за јавно здравље.