СМАЊИТИ НЕЗАПОСЛЕНОСТ... Наташа Ћирић

Вршац

Акценти са 10. седнице Скупштине града Вршца

УСВОЈЕН ПЛАН ЗАПОШЉАВАЊА

• За План предвиђено 14,786 милиона динара • Након оставке Ивана Ђорђевића, за новог в. д. директора „Стерије“ постављена београдска глумица Марина Лазаревић

НА 10. седници Скупштине града Вршца одборници су разматрали 15 тачака дневног реда. Највише расправе било је поводом усвајања Локалног акционог плана запошљавања Града Вршца за 2017. годину, као и о Правилнику за расподелу средстава за суфинансирање удружења грађана у области спорта.

     Акциони план запошљавања образложила је Наташа Ћирић, чланица Градског већа, задужена за привреду. Она је нагласила да су циљеви Плана смањење незапослености, помоћ у активном тражењу посла, развој предузетништва, као и равноправност полова у процесу запошљавања. Акциони план ће бити реализован кроз програме подршке самозапошљавању, са акцентом на теже запошљива лица.,а кроз јавне радове, стручну праксу, као и програме обуке. За реализацију Плана, Град Вршац је планирао укупно 14,786 милиона динара, и то 7,468  из сопственог буџета и 7,318 милиона динара из буџета Републике и Покрајине

    Одборници опозиције др Драгица Станојловић, Биљана Јеличић, Драгана Ракић, Зоран Томић и Милуцу Живков изнели су замерке на предложени план, од тога да је издвојено мало средстава, до тога да је нереалан и неодржив.

     Градоначелница Драгана Митровић замерила је одборницима на некоструктивној расправи и коришћењу говорнице зарад личне промоције.

    -Много је недоследности, увреда, и од свега што смо чули око ове стратегије било је то да се ова говорница користи неконструктивно, да се злоупотребљава и жао ми је што је тако. Све ове мере, које су наведене у Локалном акционом плану запошљавања Града Вршца о којима је било расправе, урађене су у складу са националном стратегијом запошљавања., рекла је градоначелница, додајући да „од свих говорника чула се тек понека идеја, као што је она господина Томића о  Иновационом центру и проширењу Технолошког парка , што подржавам“. – Што се тиче издвојених средстава , опредељено је онолико колико смо тренутно били у прилици, нагласила је градоначелница Митровић.

     Поред још неколико усвојених одлука, одборници су прихватили и Програм кориш- ћења средстава Буџетског фонда за заштиту животне средине града Вршца за 2017. годину, а усвојен је и Правилник о начину расподеле средстава за рад и суфинансирање програма – пројеката удружења грађана, организација и савеза из буџета Града Вршца.

    При крају седнице одборници су, након његове оставке, освојили одлуку о разрешењу Алексаандра Ђорђевића  са функције заменика градоначелника,  а прихватили су и оставку Ивана Ђорђевића са места в. д. директора Народног позоришта „Стерија“, да би на његово место, уз доста полемике, именоваали глумицу из Београда Марину Лазаревић.

(Према: Вршачка кула)