БИТИ СВЕ БОЉИ И БОЉИ... Бранко Куриљ

Бранко Куриљ, директор Школе за основно и средње образовање „Мара Мандић“ Панчево

СВЕ ВИШЕ ДЕЦЕ

СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ

 

Пре десет година било 130, а ове године 216 ученика, до сада уписивано око три првака, сада 14 Дешава се да током године деца из редовних прелазе у ову школу, али и обрнуто – што је најбољи покзатељ успешности рада нашег рада – каже директор Марине школе

ОВИХ дана у панчевачкој школи „Мара Мандић“ приводе се крају радови на реконструкцији једног објекта који је, због свог нефункционалног стања, последњЕ две године запослене у овој установи терао да се на разне начине довијају како би свој посао обављали како треба. Завршетак радова је велика ствар, и за децу и за запослене, каже за Старт 013 Бранко Куриљ, директор „Мара Мандић“.

– Стари монтажни објекат био је у стању рушења, угрожавао је наш рад тако да је грађевинска инспекција забранила његово коришћење. Ми смо се обратили Граду за помоћ и наишли смо на разумевање. После два неуспела тендера, трећи је успео и започети су радови које ћемо ових дана завршити. Град Панчево је укупно уложио око 12 милиона динара за реконструкцију објекта, као и за изградњу хидроцила који овакав тип објекта захтева као заштиту од евентуалног пожара – каже директор и напомиње да ће у новом објекту бити смештене учионице за техничко образовање и информатику, учионица за текстилце и продужени боравак, али и кухиња и трпезарија, капацитета за 32 ученика без којих је до сада рад у овој школи био отежан. Међутим, и поред овог новог објекта, овој школи за нормално функционисање потребно је бар још око 400 квадрата простора. Како каже директор, и за то постоји разумевање код надлежних градских већника тако да се он нада да ће и овај проблем бити решен веома брзо јер би се тиме одвојио рад боравка од саме школе.

Иначе, Школа за основно и средње образовање „Мара Мандић“ обухвата предшколско васпитање, основно и средње образовање и продужени боравак за децу са посебним потребама. Сем овде, рад ове установе одвија се и у Дневном боравку „Невен“, који има 11 запослених и 46 корисника тренутно. Због недостатка простора, у овом боравку се одвија и настава за седам школских одељења која чине деца са најтежим ометеностима, од аутизма, слабовидости до комбинованих ометености.

ГОДИШЊИЦА

Следеће године Школа за основно и средње образовање „Мара Мандић“ обележава 50 година свог рада. Како каже директор ове образовне установе, цела година ће бити препуна низом активности, од књижевних вечери до разних такмичења која би, осим на рад ове школе, требала указати и на добре стране инклузије и сарадње ове школе са другим, редовним школама у Панчеву.

Проблем простора директор објашњава и чињеницом да се последњих година повећао број деце која похађају ову школу или боравак. Тако је пре десет година, у боравку било 20 корисника, а данас их је више него дупло толико. Што се школе тиче, током ове школске године било је 216 ученика, док је тај број пре десет година био око 130.

– Број ученика се повећао делом као резултат рада наших колега на програму подршке деци у редовним школама. Када родитељи виде да њихово дете таквим радом напредује, уписују га код нас у школу. И лично имам пуно колега, директора основних школа који ме зову због тога. Са друге стране, мора се признати да последњих година све више има деце са неком ометеношћу. И ове године очекујемо исти број ученика на почетку нове школске године као прошле. Једина специфичност је то да ове године уписујемо 14 првака а до сада их је било око три не речунајући ту оне који се касније пребаце из редовних школа. Одлучили смо се да једно одељење ради у школи док ће друго, састављено од деце са тежим недостацима радити у „Невену“ јер се тамо са њима може квалитетније радити – каже наш саговорник.

УСПЕСИ

– Можемо да се похвалимо успесима наших ученика. Наши средњошколци редовно освајају награде на републичким такмичењима. Ове године једна наша ученица је освојила прво место на такмичењу цвећара, лимари такође, док су текстилци освојили два трећа места. Резултати су слични као и прошле године – каже директор Куриљ и наглашава да су и у спорту ученици Марине школе веома добри, а међу њима стонотенисери који су већ неко време у самом врху. Ту је и Спортско друштво „Кликер“ са којим постоји сарадња, а који су редовни учесници Специјалне олимпијаде.

Куриљ даље објашњава да се током године дешава да нека деца из редовних школа прелазе у одељења ове школе, али и то да деца из популарне Марине школе, после процене стручног тима, прелазе у редовне школе. То он оцењује као највећи и најбољи резултат рада запослених у школи. То је резултат и промене слике која је постојала у заједници што се тиче ове школе, сматра директор и наводи да данас ова школа има подршку како родитеља тако и шире друштвене заједнице и Града Панчева.

– Оно што постоји као идеја јесте да наша школа постане центар за пружање подршке свим лицима са било којим недостатком. Мислим да то можемо постићи у годинама које су пред нама и проширити нашу делатност. Стручан кадар већ имамо, потребно је само решити проблем простора и неке опреме коју тренутно немамо попут сензорне или Монтисори собе – објашњава планове директор Куриљ. Он наглашава да, што се тиче кадрова, не постоје проблеми пошто довољно стручних кадрова има. Како он каже, колектив је довољно млад и тај спој искуства старијих и жеље за радом младих колега даје изврсне резултате.

Једино се недостатак кадрова осети по питању пружања подршке деци у редовним школама, пошто захтева за сада има за око 230 деце, а запослени у школи могу постићи само за 105 ученика. То би требало променити, сматра он и подсећа да ова школа годишње пружи 3600 часова овакве подршке не рачунајући ту индивидуални, једнократни рад са децом која дођу у школу и додаје да је од ове године ова подршка проширена и на слепу и слабовиду децу у панчевачким школама.