Разговор с поводом

 

Миланко Бодирога, председник Већа Савеза самосталних синдиката Србије у Панчеву

УЗ КРИЗУ РАДА И КРИЗА МОРАЛА

* Међународни празник рада и ове године у сенци тешког материјалног и социјалног положаја радника * Синдикати у Србији све теже функционишу, како због све већег недостатка јединства и солидарности, тако и због све мањег  броја чланова

ДА обележавање 1. маја, Међународног дана рада није само прилика за роштиљ и дружење у природи, већ да мора бити 343,bodirogaтренутак да се укаже на то какав је тренутни статус запослених у Србији, готово сваке године указују представници синдиката. Али…

   Миланко Бодирога, председник Већа Савеза самосталних синдиката Србије у Панчеву за Старт 013 каже да и овај 1. мај обележавамо у сенци изузетно тешког материјалног и социјалног положаја, како запослених, тако и свих грађана Србије.

– Радници и њихове породице једва преживљавају, а рад на црно, без социјалног и здравственог осигурања је све присутнији. Уз све то, и даље смо суочени са проблемом нередовних исплата зарада. У таквим, несигурним економским условима, синдикатима је данас тешко да нормално раде и да се пробију до радника – описује Бодирога тренутно стање, а као још један од разлога све тежег функционисања синдиката он наводи то да солидарност и јединство, као основни принципи синдикалног деловања готово и да не постоје.

-Друштвене околности диктирају те међуљудске односе који се темеље на индивидуализму, на индивидуалном интересу где идеја колективизма, колективне свести и колективног интереса више не постоји. То представља први корак ка слабљењу улоге синдиката у друштву, а не однос са послодавцима или неповерење у синдикалне организације – сматра Бодирога и наглашава да у прилог томе говори и чињеница да ни политичари, дакле они који воде ову земљу немају концепт нити глобалну стратегију која би друштво посматрало као колектив. Поред евидентне кризе рада, присутна је и криза морала, оцењује он и подсећа да се улога синдиката као организације чији је сврха заштита и унапређење радног права, мењала кроз историју док је жеља послодаваца да остваре што већу зараду, не ретко и на штету радника остајала иста. Улога синдиката у нашем друштву, које се труди да копира друга, савремена друштва, постаје све мања и мања, сматра Бодирога.

– Синдикат је изгубио трку са капитализмом првенствено због пада броја чланова а за то има више разлога: добар део активности којима се синдикат бави је превазиђен, а такође, променом односа друштвених вредности, лични интереси су преовладали над колективним који су били и остали основни предуслов функционисања синдиката. Да би вратили поверење чланства, морамо радити на поновној изградњи тог јединства, треба свима објаснити да само јединствени можемо бранити радна места – каже први човек панчевачког већа СССС и подсећа да је посао односно радно место тај предуслов да би радник био задовољан а задовољан радник је и слободан човек.

Миланко Бодирога каже и да, бар за сада, овај синдикат не планира неке активности за 1. мај, а управо због одржавања избора како се нека таква активност не би схватила као политичка. Он додаје да СССС нема некакве односе са било којом политичком странком и да, како каже, гласно није дао никоме подршку, већ да ће чланство овог синдиката гласати по својој савести. Он опет каже да то отвара ново питање, а то је питање шта је интерес и концепт синдиката.

Веће синдиката Панчева и овог 1. маја поред очувања постојећих, тражи отварање нових радних места, редовну исплату зарада, унапређење производње и јачање социјалног дијалога. Без реализације ових захтева, неће бити задовољних радника, а тиме неће бити ни опстанка државе нити њеног пута у Европу – сматра Бодирога и понавља да овај синдикат захтева и поштовање и примену постојеће законске регулативе, већу одлучност Владе у борби за економски и социјални просперитет што значи враћање у свет рада свих оних који су се нашли у социјалном безнађу, већу упосленост индустријских капацитета, повећање обима производње, повећање зарада и стандарда запослених и грађана. Он напомиње да су синдикату у настојањима да се све ово реализује неопходна пуна и безрезевна подршка чланства.

– На крају, ми синдикалци, не смемо заборавити основне темељне синдикалне принципе: солидарност, хуманости социјалну правду. Уз ову поруку, Савез самосталних синдиката Панчева свим запосленим и грађанима честита 1. мај, Међународни празник рада.

                                                                                                                                                И. В.

 

КАКО ДО НОВОГ КОНЦЕПТА… Миланко Бодирога

ЗАГУБЉЕНА ПОРУКА Београд, 1. мај 2015. године

 

Аф 1:

ДЕСЕТ ГОДИНА

ПОСЛЕ

Као најбољу илустрацију тренутне ситуације у Србији, у Самосталном синдикату наводе да се, у њиховој оцени стања за 2006. годину, најважније ставке биле нагли скок броја назапослених, све већи број стечајних поступака и неуспешних приватизација, непостојање социјалног дијалога што је довело до пада синдикализма и кршење права радника кроз непоштовање колективних уговора. И тада је овај синдикат захтевао промену закона из радно-правне и социјалне области, успостављање социјалног дијалога са послодавцима, а будућој Влади Србије упућен је захтев да преузме одговорност и учествује у креирању односа света рада и света капитала.