БРЖЕ ДО ПРАВДЕ... Драгана Злоколица

Разговор с поводом

Драгана Злоколица, портпарол Основног суда у Панчеву

ПРИЗНАЊЕ  КОЈЕ ГОДИ, АЛИ И ОБАВЕЗУЈЕ

• Зашто је Основни суд у Панчеву добио признање Врховног касационог суда као један од најуспешнијих у Србији • Само четири извршне судије за две и по године смањили број извршних предмета за преко 30.000!

     ИДЕМО у суд. Не ни као тужени, не ни као тужилац, па ни као сведок. Мада, додуше, у неку руку бићемо сведок, јер идемо нешто да чујемо, а то што чујемо желимо да поделимо и са вама, уважени читаоци, јер како бисмо другачији били ваш регионални партнер, a уз то, још и другачији од  других. На вама је да просудите јесмо ли то заиста и овога пута.

    Прво, наша саговорница, иако јој је, између осталог, у опису посла непосредна сарадња са медијима, и то већ три године, први пут разговара само са једним новинаром, и то на више тема,  без написаног саопштења, без рефлектора и укључених камера и микрофона, а уз то и у својој канцеларији.  Али ни то није све. Наша саговорница, осим што би без икавих проблема могла да гостује на целој насловној страни Старта 013, а не само у једном њеном делу,  показала је и изузетну способност непосредног комуницирања, држећи се у сваком тренутку оне граничне дистанце, која разликује аматере од професиналаца. И то у свакој изговореној речи и у сваком покрету.

ЖАЛБЕ

У 2016. години било је 1.510 разматраних жалби. Потврђене су пресуде у 1.024 случаја (68 одсто), преиначено је 117 предмета, укинуто 265, док ј 104 предмета делимично преиначено или укинуто. Питали смо неке који се у то боље разумеју од нас: све ово је добар резултат за овај суд.

    Прихватајући извињење председнице Основног суда Јасмине Петровић да је презаузета (у шта смо се заиста у више наврата, па и данас, уверили), у канцеларији смо портпарола (да извину феминисткиње, некако нам оно „портпаролка“ звучи рогобатно) тог суда Драгане Злоколице. Лепим поводом. Основни суд у Панчеву је октобра прошле године добио изузетно признање од Врховног касационог суда , као један од најуспешнијих судова у Србији. У чему се огледа та успешност, питамо нашу љубазну и предусретљиву саговорницу.

   -Основни суд је признање добио због посебног доприноса у ефикасном спровођењу јединственог програма решавања старих предмета, као и због изузетног доприноса у спровођењу програма брзог решавања старих извршних предмета – каже Злоколица, износећи при том бројке које све казују: -Почетком 2013. године овај суд је у свом раду имао 39.235 извршних предмета, да би после само две и по године та импозантна бројка била смањена на 9.100 предмета, од којих су преко 6.400 били стари извршни предмети.

Тај успех је, пре свега, истиче наша саговорница, резултат рационалне и ефикасне организације посла, а као последица добро урађене процене и адекватне анализе шта и чему дати приоритет. Подразумева се да свега тога не би могло бити без одговарајуће спремности свих запослених да одговоре свим конкретним задацима у сваком тренутку, при чему, свакако, свему томе треба додати и посебан допринос Јасмине Петровић, председнице суда.

ВОЛОНТЕРИ

Тренутно у Основном суду ради 21 правник – волонтер. Након обављеног приправничког стажа, који траје две године, сви они добиће потврду да су приправнички стаж одрадили у суду, што им отвара врата за полагање правосудног испита.

За оне које то интересује, да би неко могао да ради на месту волонтера у суду потребно је да је завршио акредитовани правни факултет, као и да испуњава опште услове за рад у државним органима.

    У чему се огледа тај допринос то најбоље знају судије и запослени у Основном суду, јер није баш лако за две и по године број извршних предмета смањити за више од 30.000, и то са само четири судије извршног одељења. Оно „најбоље знају“ је наша узгредна опаска, надамо се да ће се с њом сложити и наша саговорница, а и судије и остали запослени.

    Кад смо већ код бројки, хајде још мало да се позабивимо њима.

    Од наше саговорнице сазнајемо да је у 2016. години примљен 15.961 предмет, што са нерешеним предметима из 2015. године, достиже до бројке од 30.400 предмета. Од тог броја, 26 судуја решило је 21.317 предмета, док је 9.083 предмета прешло у 2017. годину.

    Шта још говоре статистички подаци?

Ако се има у виду да у Основном суду ради 26 судија (четири мање од предвиђеног броја),  испада да сваком судији месечно „западне“ просечно 56 предмета, или три предмета дневно, не рачунајући нерадне дане. Убедљиво највише предмета је оставинског карактера, потом следе парнични спорови, па они породични, па кривични. Најмање је оних из области радних односа, свега седам месечно. Зашто, није тешко закључити. А ми закључујемо да ће трагови транзиције још дуго остати непокривени. Нема тог снега…

   И за крај питамо нашу саговорницу шта је то што би то са позиције на којој се налази од 2014. године, и са још 11 година стручно-сарадничког стажа, посебно истакла.

   -Оно чиме смо почели наш разговор. Оно што је за нас, све запослене,  свакако најзначајније, а то је прошлогодишње признање са највишег места за наш рад – Врховног касационог суда. Председница Јасмина Петровић је у више наврата рекла да је то заиста велико признање за рад нашег суда, признање за правосуђе уопште, али признање и за Панчево, за све запослене, судије, државне службенике и намештенике. Али то није само признање, то је и одговрност да тако и наставимо, то је потврда да смо на правом путу, мотивација да истрајемо, јер грађани морају најбржим путем стићи до правде и они немају другог осим нас да им у томе помогнемо – порука је Драгане Злоколице, портпарола једног од најефикаснијих судова Србије у протеклој години.

С. Батало