ВАЖНО ЈЕ И ЗНАТИ... подршка малим и средњим предузећима

АЛИБУНАР

Одржан први Инфо дан за привреднике

ПОДРШКА ПРИВРЕДИ И ПРЕДУЗЕТНИШТВУ

• Подстицај развоју привреде и предузетништва је једин пут који нас води у будућност – истакао Предраг Белић, председник

ОПШТИНА Алибунар, у сарадњи са Министарством привреде и Развојним фондом Војводине, први пут је организовала Инфо дан за привреднике, који је одржан 7. фебруара 2017. године у великој сали Скупштине Општине Алибунар.

   Овај јединствени скуп привредника, у улози домаћина, отворио је председник Општине Алибунар Предраг Белић, који је истакао да је подстицај развоја привреде и предузетништва једини пут који нас води у бољу будућност. Такође, додао је да је локална самоуправа на располагању, како за консултације тако и за обезбеђивање услова за развој предузетништва.

  Мотив за окупљање привредника био је пре свега информисање о додели бесповратних средстава и кредита из линија које обезбеђује Министарство привреде у сарадњи са Фондом за развој Републике Србије, као и Развојни фонд Војводине. У складу са тиме, специјални гости су били Александра Вучетић, из Сектора за развој малих и средњих предузећа Министарства привреде и Горан Савић, директор Развојног фонда Војводине.

    Представљајући Програм подстицаја развоја предузетништва кроз развојне пројекте Министарства привреде и Фонда за развој, Александра Вучетић је истакла да је предуслов за остваривање одрживог економског развоја и за успешан завршетак процеса интеграције Републике Србије у ЕУ управо развој привреде, која своју дугорочну конкурентност базира на приватној предузетничкој иницијативи, знању и примени нових технологија.

    „Развој приватног предузетништва је препознато као један од главних циљева економске политике наше земље и први корак у том правцу начињен је марта 2015. године када је Влада усвојила Стратегију за подршку развоја малих и средњих предузећа, предузетништва и конкурентности за период од 2015. до 2020. године. Полазећи од неопходности да се пружи значајнија подршка развоју предузетништва и спровођењу усвојене стратегије, Влада је донела одлуку да се 2016. година прогласи годином предузетништва. У наставку се планира да се покрене иницијатива „деценија предузетништва“, у оквиру које ће бити припремљен сет мера подршке малим и средњим предузећима“, истакла је Александра Вучетић.

     Горан Савић, директор Развојног фонда Војводине је у свом обраћању назначио да контакт фонда и Општине Алибунар већ постоји још од августа месеца када је општинско руководство исказало интересовање за сарадњу са Развојним фондом и да тече у правцу развоја како привреде тако и пољопривреде на територији општине Алибунар. Презентацију конкурса Развојног фонда Војводине за 2017. годину, представио је Милош Јовановић

    Велики број привредника, па и пољопривредних произвођача који се окупио на првом Инфо дану, јасно указује на чињеницу да постоји интересовање да се привредни живот на територији општине још више интензивира. Организацијом оваквих скупова Општина Алибунар управо жели да окупи предузетнике и да им пружи подршку кроз додатну едукацију и систем информисања, најпре како могу да се укључе у што интензивније коришћење капацитета фондова и разноврсних програма које нуде, а потом и да унапреди повољан привредни амбијент, како у самој општини, тако и региону.

(Према: Општински портал)