У РАДНОЈ КАНЦЕЛАРИЈИ... Зузана Ђукић

Зузана Ђукић, председница Скупштине општине Алибунар

МИ СМО ТУ ЗБОГ ГРАЂАНА И ОНИ ТО ДОБРО ЗНАЈУ

•Професорка разредне наставе, поред тога што је председница Скупштине општине, обавља и посао кантора у цркви у Јаношику, а бави се и израдом словачких и румунских народних ношњи •  Бесмислено је бити одборник ако сте решили да мислите само на себе – каже Зузана Ђукић

ПО професионалном опредељењу је професор разредне наставе. Већ 17 година. Али више од 17 година ангажована је у цркви, и то као кантор (претпевач, вођа певачког збора), што је, каже „испуњава на један посебан начин“. Ни то није  све. Кад није професорском задатку, кад није у цркви или кад није на радном месту у локалној самоуправи, на челу Скупштине општине, онда се посвећује старим занатима, изради словачких и румунских народних ношњи.  Срећно је удата и мајка је две одрасле кћерке. Из Јаношика је. Она је наша саговорница. Зузана Ђукић.

    Политиком је почела да се бави онда када је, како каже „након низа непријатних искустава са претходним властима“ у наступима Томислава Николића и Александра Вучића препознала једну нову, другачију визију друштвеног развоја, да би се са таквом политиком врло брзо идентификовала, „а онда сам решила и да се активно укључим у њену реализацију на локалном нивоу, да бих после годину дана од оснивања постала и званично члан Српске напредне странке, јер сам у тој странци пронашла оно што сам мислила да нас води свеукупном бољитку, а то је рад, ред и дисциплина“.

   * У којој сте мери задовољни априлским изборним резултатима?

   – Чињеница да смо од 23 одборничка мандата освојили чак 12, говори сама по себи, да је реч о убедљивој победи. Резултати су јасно показали да су наши грађани препознали вредности политике коју водимо и да је то онај најбољи пут који води побољшању квалитета живота у свим друштвеним сегментима. Уверена сам да је то поверење и последица онога шта смо за кратко време урадили у претходном периоду, али и вера да ћемо тако и наставити , са још већим ентузијазмом и еланом.

    * Шта највише замерате претходној власти?

    – Бићу врло конкретна. Бахатост и неозбиљно приступање проблемима. Илустроваћу то једноставним примером. С обзиром да сма дуго радила у просвети, сећам се да је 2005. године тадашњи министар просвете (Слободан Вуксановић, прим. ред.) изјавио да се креће са деветогодишњим основним образовањем. Почеле су припреме, измене планова, а онда стиже информација да се од тог плана одустаје.  Зашто? Одговор није никада стигао.

Посебно бих замерила и на родбинском запошљавању, на запостављању сеоских средина, на томе да се више од 20 година није улагало у домове култура, школе, домове здравља. А да не причам о затварању свих фабрика, а да ниједна није отворена.

    * У којој је мери ова власт успела да те проблеме решава или је неке већ и решила?

    – Наследили смо много проблема, недовршених послова, опустошене јавне установе, нереалан буџет… А онда смо, на челу са нашим председником Општине Предрагом Белићем, најпре увели ригорозну штедњу, да би последица тога била уштеда од око 60 милиона динара. Са тим парама уредили смо и адаптирали и домове културе, и образовне установе, и домове здравља… За врло кратко време успели смо да створимо знатно повољније услове за живот наших грађана, од оних у време демократа.  Али чека нас још доста посла. Морамо да зауставимо одлазак младих у иностранство, а то можемо једино стварањем оптималних услова за потенцијалне инвеститоре и отварањем нових радних места. У току су већ неки конкретни разговори, али о том потом.

    * Како оцењујете учинак одборника СО, да ли се боре за интересе средине одкле су или су им приоритет партијски интереси?

   – Одборници треба да бране интересе целе наше општине, не само средине одакле су. Наравно да су одборници из свих насељених места, посебно они из редова СНС. Сваку сугестију или добронамерну критику радо прихватам. Међутим одборници опозиције често своје право за говорницом користе за исказивање својих личних незадовољстава и фрустрација, за разна прозивања, а све с циљем да поремете нормалан рад Скупштине.

Ја све одборнике позивам на конструктивну расправу, организујем консултације са шефовима одборничких група, позивам и шефове надлежних општинских служби кад треба, али све то често не помаже. Једноставно, неки су се навикли на лежерно понашање, руководе се првенствено сопственим интересом, тако да је од њих тешко очекивати да ће сада постићи одређене радне навике и професионални вид комуницирања.

    * Ви сте из Јаношика. Шта ваше комшије очекују од Вас?

   – Да, живим у Јаношику, у којем је 98 одсто Словака, а и ја сам међу њима. Мислим да од мене не очекују ништа посебно. Словаци су реални људи, свесни да ја у рукама немам чаробни штапић, али с обзиром да су пружили огромну подршку СНС-у, значи да имају и велико поверење у нас и да су спремни да заједно урадимо све што можемо за бољи живот свих нас.

   * Шта ћете сматрати највећим успехом одборника СО до краја овог сазива, а шта својим највећим успехом?

   – Одборници су продужена рука свих мештана општине Алибунар. Они најбоље знају који су то горући проблеми на терену и да у складу с тим одређују приоритете. Да ли је мој успех ако се постигне компактност у раду свих одборника? Мислим да није. Тензија је добра мотивација за бољи рад, а и опозицију то држи у будном стању.

    * Да ли сте у потпуности задовољни радом Општинске управе? Је ли она довољно приближена потребама грађана?

    – Знате већ, увек се може више и боље. Да, треба се што више приближити потребама грађана. Првенствено тако што ће им се показати да смо ми јавна установа, отворена за свакога, за све и свачије проблеме, за сваку сугестију и иницијативу. Чини ми се да људи још нису навикли на такав однос. На такве људе се, не ретко, гледало са страхопоштовањем, као на људе вишег реда, али смо са таквом дугогодишњом праксом прекинули. То је оно у чему се посебно разликујемо. Ми смо ту због грађана, и они су то препознали и подржали. И ми их нећемо изневерити.

    * Која би била Ваша порука свим одборницима, у само једној или две  реченице?

    – Бесмислено је да сте одборник ако гледате само свој интерес, а не интерес грађана. Одборник треба да буде функционалан, отворен за сарадњу, за прихватање туђег мишљења, спреман на компромисе, ако то води бољитку и просперитету општине.

ОДБОРНИЦИ

Скупштина општине Алибунар има 23 одборника. Њих 12 је из редова Српске напредне странке.

Следећи по броју одборника је СПС, који је освојио 4 одборничка места. Доскора неприкосновене демократе имају у овом сазиву само 3 одборника, Лига социјалдемократа два, а СРС и Поповићев СНП по једног одборника.

У коалицији са напредњацима су једино два Чанкова лигаша, док су  осталих 9 одборника у опозицији.  

Прелетања из странке у странку до сада није било.

                                                                                                                                                    СиБ