У СИНЕРГИЈИ... Слађана Ћургуз

У посети…

Слађани Ћургуз, директорки ОШ „Борисав Петров Браца“ у  Панчеву

ЛЕПОТА ЈЕ У РАЗЛИЧИТОСТИ

•Школа поседују интерактивну таблу, сваки кабинет има телевизор, за сваки предмет постоји одговарајућа опрема • Једини проблем у будућности може бити ако се настави тренд смањивања броја ђака – првака

ОКТОБАР је тај месец када су партизани и црвеноармејци, што би рекао Мика, „донели пролеће селима“, па и Панчеву граду. Отуд и наша жеља да посетимо једну школу која носи име, управо неког од тих, који су „октобра донели пролеће селима“, и, ево нас у Основној школи „Борисав Петров Браца“ у Панчеву.

    Директорка Слађана Ћургуз, некада и сама ученица „Брацине“ школе, сећа се времена кад је ова школа била далеко богатија, барем по броју ученика и кад је сваки разред имао по пет одељења. Данас је ситуација другачија, али директорка истиче да у овој школи функционише и дневни боравак за ученике најнижих разреда, где они проводе време када нису на редовној настави и где са њима ради наставница. То је велика помоћ родитељима који са много поверења шаљу децу  у лепо опремљени боравак.

    Ову школу похађа и знатан број ученика који уче по индивидуалном образовном програму (ИОП), што захтева додатно ангажовање наставника и учитеља. Ипак, може се рећи да инклузија у овој школи функционише без потешкоћа, а  деца се захваљујући залагању наставника осећају пријатно и прихваћено. Ово доприноси лепоти различитости, коју ова школа негује. Директорка Ћургуз каже да у управи Школе само она има пуно радно време, док педагог и секретар раде са пола радног времена.

     -То нам некад отежава рад и функционисање школе, али то је оно што нам следује према броју ученика. Задовољна сам својим сарадницима пошто они за пола радног времена улажу сто посто свог труда. То се може видети у доброј организацији школе, што примећују и родитељи, каже директорка, напомињући да је ова школа веома добро опремљена за наставу, да поседује интерактивну таблу, да сваки кабинет има телевизор и да за сваки предмет постоји одговарајућа опрема.

ДИРЕКТОРКА

Директорка Слађана Ћургуз је у просвети 25 година.  Последњих 15  година радила је као учитељица у школи на чијем је данас челу. На функцији директора је од септембра прошле године и каже да је то посао који доноси много одговорности и одузима доста времена. Као најлепши моменат у каријери наводи сваки сусрет са бившим ученицима.

-Тад ми је срце пуно. Са друге стране, у овом послу најтеже ми је кад видим како нека од наше деце живе, када имају породичне проблеме, што лоше утиче на њих- каже директорка с тугом у гласу.

    Школа  има модерно опремљен кабинет за информатику са најновијим компјутерима, што доприноси интерактивности наставе, на којој је фокус на практичном раду. Осим тога, наставници имају лап-топове и платна, те их користе на часовима да би ученицима приближили градиво на занимљив начин. Зато ученици воле да похађају наставу и боље памте градиво. Ипак, оно што не може да замени технологија, а нема цену, јесте стручни кадар који чини школу успешном. Наставници и учитељи својим свакодневним преданим радом труде се да деци пруже како практична знања тако и васпитање.  Треба истаћи да Школа поседује модерно опремљену салу за физичко, у којој деца могу да се опробају у најразличитијим спортовима, што је реткост у Панчеву. Ова сала спада у најлепше школске сале у граду, те не чуди то да деца постижу добре резултате на спортским такмичењима.

УЧЕНИЦИ

Као и у другим школама, и у „Брациној“ постоје бројне секције, од рецитаторске, драмске до оних спортских. Ученици ове школе учествују на такмичењима и остварују добре резултате. А како се свака школа хвали својим бившим ђацима, и „Брацина“ има се чиме да се похвали. У ову школу  ишао је наш познати књижевник Васа Павковић, као и неки други успешни јавни радници и спортисти.

    Директорка Ћургуз истиче да је сарадња са градским властима одлична

    – Недавно смо уредили ограду око школе, а свакодневно радимо на уређењу парка.  У свему имамо подршку и наших комшија са Стоматолошког факултета, као и од локалне заједнице. Имамо одличну сарадњу и са Саветом родитеља, са којим се договарамо о свему што треба урадити. Само у синергији заједничких снага данас је могуће креирати модерну и функционалну школу у коју ће деца волети да иду. Тако је, чврсто верујем, могуће створити модерну школу за 21. век – каже наша саговорница.

                                                                                                                                         И. Б.