КОРАЦИ ЗА БУДУЋНОСТ ГРАДА...Саша Павлов, градоначелник Панчева

Наш домаћин

Саша Павлов, градоначелник Града Панчева

КУЋА СЕ ГРАДИ ОД ТЕМЕЉА

•Град ће узети оно што је његово и ту неће бити никаквог компромиса•Три најважнија циља: развој привреде, пољопривреда и рационализација и подизање ефикасности јавног сектора • Обједињавање комуналних предузећа, прво, интеграција сеоских у градска, а онда свих градских у једно комунално предузеће

ЗАДОВОЉАН сам поверењем грађана које је указано Српској напредној странци у Панчеву, посебно када се има у виду да до сада ниједна политичка снага није добила такву подршку. Сада имамо такву већину, да немамо потребе за неким коалицијама и коалиционим споразумима, који су у претходном мандату за негативну последицу имали то да није реализовано све оно што је планирани или није реализовано на начин на који је планирано – каже Саша Павлов, градоначелник Панчева, коментаришући резултате априлских локалних избора. Ипак он издваја и један важан позитиван резултат свог рада током последње године претходног мандата, а то је да су он и његов тим успели да скенирају ситуацију у граду и означе шта је то што је потребно, и на који начин то најквалитетније урадити.

     Градоначелник Павлов ту наглашава три највважнија циља или правца развоја, а то су: развој привреде, подршка пољопривреди и рационализација и подизање ефикасности јавног сектора.

СТОП УЗУРПАЦИЈИ

  Градоначелник Павлов наглашава да се у Панчеву кренуло у озбиљну борбу против узурпације пољопривредног земљишта које је до сада била готово нормална појава због чега је највише штете имао буџет града. Како прошле године није спроведена лицитација, по закључку Владе, са пољопривредницима је склапано вансудско поравнање и то је урађено за око шест од укупно девет хиљада хектара земљишта, што по речима Павлова наводи на закључак да је  већи део од три хиљаде хектара узурпирано.

-Ако се испостави да су учиниоци НН лица, град има право да скине летину са тих површина и за то је већ ангажован ПКБ. Тиме ће бити намирен буџет, али и послата јасна порука узурпаторима – напомиње Павлов.

    Први човек Панчева оцењује да је најважнија улога локалне самоуправе да створи повољан привредни амбијент, како би Панчево постало привлачније за инвеститире од других општина и градова. То је озбиљан посао који захтева сарадњу са НАЛЕД-ом, СКГО, републичким Министарством привреде и Покрајинским секретаријатом за апривреду, Агенцијом за развој, Покрајинским инвестиционим фондом.

     – Посао број један је опремање Северне пословне зоне, посао за који смо у буџету издвојили потребна средства, тако да се надам да ће се неопходне активности бити завршене до краја године и да ћемо инвеститорима имати шта да понудимо. Већ имамо договорени посао са холандско-јапанским конзорцијумом Азалеа Маритмо, који ће ту градити тренажни центар, а морам рећи да постоји интересовање и код иностраних и код домаћих, па  и локалних инвеститора, што доста тога казује – наглашава Павлов..

     Као други важан правац активности, Павлов види у развоју пољопривреде, што је и разумљиво, пошто чак 85 посто територије града Панчева чини пољопривредно земљиште. За то је потребна посебна стратегија која би допунила аграрне политике републичке и покрајинске владе, али најважнији корак је дефинисање шта је то чиме овај град располаже када је у питању пољопривредно земљиште. То до сада није урађено,  што наш саговорник оцењује као несхватљиву неодговорност оних који су тај посао морали одавно да заврше.

     – У овом тренутку не постоји прецизни податци са колико земљишта град располаже, а  неизоставни услов за то је онај који се тиче  спровођења комасације, која је процес који захтева и доста времена и доста пара. Лицитација за пољопривредно земљиште која је спроведена ове године прошла је без проблема, што показује да се и у ову област полако уводи ред, што нам је и био првенствени циљ – објашњава Павлов и напомиње да градска власт пољопривреду сматра стратешки важном, пошто она, по свим анализама, а рачунајући ту и прерађивачку индустрију, представља озбиљан извор нових радних места.

МЕЂУ ПЕТ НАЈБОЉИХ

 Према проценама Националне алијансе за локални економски развој, Град Панчево се налази међу пет најбољих локалних самоуправа у Војводини по питању стварања повољног економског амбијента и привлачења инвеститора. То много значи, сматра градоначелник Павлов и оцењује да је Панчево, поред тога, и добро организован систем са развијеним стратегијама у свим важнијим областима живота као и да је у врху по питању средстава која на те програме издваја. Добра вест је то да је, формирањем нове републичке владе, у нацрту Закона о финасирању локалних самоуправа промењена одредба по којој  се локалним самоуправама, упркос ранијим најавама, неће озбиљније смањивати приходи. Тако ће се Панчеву, од најављиваних  милијарду, приход смањити за 60 милиона динара.

    – Трећи приоритет нам је рационализација и подизање ефикасности јавног сектора у граду. За то је очигледно потребан другачији модел, а до њега ћемо доћи рационалнијом организацијом комуналних предузећа. И то, најпре интеграциојом сеоских комуналних предузећа у градска, што је посао који је већ у току, а потом и свих градских у једно јавно-комунално предузеће. То је идеја која је проистекла из међународног искуства, а све са циљем смањивања трошкова комуналног сектора што ће се постићи, са једне стране смањивањем броја запослених, за шта постоји и законска обавеза, а са друге стране, смањивањем администрације и обједињавањем јавних набавки, што ће, такође, у великој мери смањити непотребно високе трошкове – објашњава градоначелник. Он каже да то обједињавање није законска обавеза, али да је то неопходан потез, како би се јавни сектор растеретио и како би се оствариле значајне уштеде смањивањем руководећег нивоа, али и извршила неопходна рационализација оне радне снаге у јавном сектору, која сада није превише упозната са својим послом, а мораће бити, или…То „или“  тиче се већ вишка запослених. Павлов подсећа „да смо тренутно у другој години, од три, за које је време, по закону, потребно смањити број запослених у јавном сектору“.

     Ових дана ће из надлежног министарства стићи и број колико запослених у јавном сектору у Панчеву мора ове године морати бити рационализовано, а Павлов очекује да то буде неколико стотина радника. Он додаје да се тај нимало једноставан посао не може урадити одока, али да се већ зна који су делови јавног система у граду преоптерећени.

     – Паралелно са овим процесом покренућемо и пројекте самозапошљавања како би тим људима помогли да саамостално започну  посао. Биће ту подстицајних мера и бизнис радионица, које би понудиле стручно усавршавање и преквалификацију, сву потребну подршку, како би ти људи могли покренути микро и мини предузећа, а знамо да је тај реалан сектор и његов развој наш приоритет. То је велики посао, политички гледано, веома непопуларан,  али је и нешто што се мора урадити, ако хоћемо, а хоћемо, напред – изричит је градоначелник.

НИС-РНП

 – Посебно бих се осврнуо и на сарадњу са НИС-ом, за коју бих рекао да је на никад бољем нивоу. Свака њихова инвестиција у оквиру рафинеријских постројења  је од посебног значаја,  како оне којима се у све већој мери повећава степен заштите животне средине и безбедности, уопште, тако и оне које су значајне с аспекта наше бриге за судбину ХИП-Петрохемије и Азотаре, и зато, што се тиче урбанистичких дозвола, радо излазимо усусрет свим њиховим развојним пројектима.

Сем тога, од посебног значаја за развој нашег града је опредељеност НИС-а да кроз своју пословну политику друштвене одговорности, а кроз акцију „Заједници заједно“, улаже, не само у већ традиционално спонзорисање познатих културних манифестација, већ и у инфраструктурни развој нашег града, изградњу спортских терена, уређења школских дворишта, што је за нас све то од изузетног и  трајног значаја за нашу децу и грађане. – истиче градоначелник Павлов.

    Што се упреве тиче, Павлов наглашава да Градска управа Панчева има адекватан број запослених, али да је и ту потребна једна озбиљна реорганизација како би и она, у том новом систему организације рада, била што ефикаснијиа Као најбољи пример, он наводи Канцеларију за локални економски развој, која има само четворо запослених, а да су њихова улога и рад у садашњим економским условима и пословима који нам предстоје немерљиви:

    – Мораћемо подићи значај Канцеларије, пре свега,  повећањем броја запослених, али и  њеним репозиционирањем у систему Градске управе, где би она била део Кабинета градоначелника, што би њеним радницима увелико олакшало и убрзало посао, на које данас  непотребно троше и енергију и време. Поред тога, напомиње градоначелник, има још доста ствари која се реорганизацијом Градске управе могу поправити и учинити ефикаснијим, и те ствари ће бити урађене.

     На питање чиме је најзадовољнији од онога што је до сада урадио на овој функцији, Павлов каже да је то отварање регионалне депоније, чиме је решен један велики еколошки проблем, али и створене могућности за даљи развој града. Ту је и изградња потамишког колектора, и те како значајан посао, који се ближи крају, а који представља први корак ка значајнијем развоју инфраструктуре у граду и повећање његових развојних капацитета, као и уређење Улице 7. јула , а што ће потпомоћи даљем развоју тог дела града.

     Од других активности, ради се и на набавци нових возила за АТП, али и на реорганизацији овог предузећа, као и решавањем еколошког проблема који данас у Панчеву чине прашкасте материје у ваздуху.

     -Можда је најважније што смо поставили постулат да се кућа гради од темеља, па сада и мој тим и ја тако прилазимо нашем послу. За све послове који нас чекају, ми се интензивно припремамо, издвајамо средства за пројекте и експропријације, и то је тај неопходни материјал за темеље на којима развојна кућа овог града може дугорочно, не само опстајати него се и ширити. То није баш политички популарно, пошто резултати тога посла нису тако брзо  видљиви, али ће се  тек временом схватити значај тога што сада радимо,  али наш циљ и јесте да решавамо не само актуелне проблеме, него да обезбедимо и сигурну будућност наших суграђана – истиче градоначеник Панчева.

САМИ, МОЖЕ ИМ СЕ     

Скупштина града Панчева, у овом сазиву, конституисана је 19. маја 2016. године.

Од укупно 70 одборника, њих 39  је са листе „Александар Вучић – Србија побеђује“, седам су чланови Демократске странке, по шест одборника имају социјалисти, лигаши, и  Покрет ДЈБ.  Одборничка група радикала је, у међувремну, са шест, спала на четири одборника, пошто су двојица њених чланова напустили одборнички клуб СРС,  и сада су у статусу самосталних одборника, док Савез војвођанских Мађара има једног одборника.

На истој седници за градоначелника града Панчева  изабран је Саша Павлов, а за заменика градоначелника Предраг Живковић. Обојица су чланови СНС.

Изабрано је и седам чланова Градског већа.  И то Александар Стевановић, за стамбемо-комуналну област, Зорица Репац, за пољопривреду, село и рурални развој, Миленко Чучковић, за запошљавање и социјалну политику, Немања Ротар, за кулуру и омладину, Татјана Божић, за просвету, др Мирела Петровић, за здравство и Катарина Бањаи, за заштиту животне средине. Сви су чланови Српске напредне странке.

За председника Скупштине поново је изабран Тигран Киш , а за заменика Весна Арсеновић, обоје чланови СНС. 

За секретара Скупштине града изабрана је Мирјана Јоцић, која је и до сада била на тој функцији, док је за њену заменицу изабрана Сања Поповић.