ВИШЕ ОД МЛАДОСТИ... Владислава Чолић

Разговор с поводом

Владислава Чолић, в. д. директорка панчевачког „Зеленила“

ЗЕЛЕН(ИЛ)О, ВОЛИМ ТЕ ЗЕЛЕНО

•Панчево има Народну башту, једну од најлепших зелених оаза, не само у јужном Банату, има „бувљак“, једну од најпознатијих робних пијаца у Србији, а од пре месец и по дана има и нову директорку „Зеленила“…

НА последњој јулској седници Скупштине града Панчева, након што су прихватили  оставку дотадашњег директора, Доловца Драгана Катуце, одборници су, без много расправе, на челну функцију ЈКП „Зеленило“ поставили Новосељанку Владиславу Чолић.

    Нова директорка, за сада у в. д. статусу, пре него што је дошла на чело панчевачког„Зеленила“, водила је новосељанско комунално предузеће „БНС“. По струци је мастер инжењер пољопривреде и, са 31 годином, најмлађа је директорка на челу једног панчевачког јавно-комуналног предузећа у последњих 25 година.

     Породица Чолић је, иначе, у Банатском Новом Селу, и не само у Банатском Новом Селу, него и много даље,  позната управо по „зеленилу“. Бави се узгајањем и производњом  разноврсног цвећа и разног другог „цвећераја“, и по томе је надалеко чувена. С тога опредељење Владиславе Чолић за пољопривреду и, ближе,  шумарство, нимало не чуди. Самим тим не чуди ни њен брз успон на лествици професионалног ангажмана, ван породичне куће.

ЗА ДИВЉЕЊЕ... ко каже да су диносауруси изумрли
ЗА ДИВЉЕЊЕ… ко каже да су диносауруси изумрли

    Из своје зелене оазе, Владислава Чолић је, како сама каже, дошла у Панчево, град познат по својим зеленим оазама и зеленим рукотворинама, али и бројним површинама које краси разноврсно цвеће, и на земљи и у ваздуху. Али ни ту није крај. Напротив, то је само почетак. Панчево има и бројна стабла дуж бројних улица, и не само улица, а има и надалеко познату башту, коју народ и те како посећује и воли, па се зато, ваљда, и зове – народна.

ПРИХОДИ

Из буџета Града „Зеленило“ је у 2016. години добило 72.200.000 динара. Сем тога, одобрена су и ванредна средства у износу од 15 милиона динара, од којих је до сада утрошено два милиона,  Та сума биће оправдана до краја године, каже директорка Чолић.

Што се тиче самосталних прихода, „бувљак“ је у оквирима планирног, док „Зелена пијаца“, једна од пијаца са највише издатих тезги у Србији, бележи раст профита.

    Све је то производ руку  вредних радника „Зеленила“. Да би тај производ опстајао, те руке никад немају одмора, а да би се увећавао и био још лепши мораће да раде не само са свих десет прстију једне, него и свих десет прстију друге руке.

    Е, то је већ, поред много других ствари, и део будућег посла нове директорке. А за то има бројне предиспозиције. Породично васпитање и опредeљење, образовање, младост, шта више?

    -Долазим из области шумарства, тако да добро знам шта значи да ствари функцинишу на највишем нивоу, биљке су живи свет који воли сталну и стручну бригу о њему, што у складу са мојим високим стандардима значи успостављање такве организације посла која ће у сваком тренутку бити на висини, како њихових, тако и потреба грађана – јасна је директорка Чолић.

    С обзиром да се „Зеленило“ не бави само зеленим површинама, онима који се налазе по парковима и шеталиштима за кућне љубимце и љубимце кућних љубимаца, него и оним површинама које су у оквиру градских гробаља, као и површинама на којима су пијаце, понајпре она „зелена“, затим, популарни „бувљак“, па и неки други „бувљаци“,  онда ствар и није тако једноставна.

И ТАКО СВАКИ ДАН... јер зелено се наставља на зелено
И ТАКО СВАКИ ДАН… јер зелено се наставља на зелено

    -Како са зеленим површинама, а има их на преко 200 хектара, тако исто подижемо и стандарде управљања пијацама, у одржавању гробаља, пошто се и ту морамо ослободити неких старих навика, а уз помоћ стручног кадра креираћемо и неке нове обрасце понашања, а сами тим и нове трендове и навике, а све у складу са стратешким планом пословања, али и економским могућностима, које у свему не могу бити заобилазни фактор – напомиње директорка.

    Питамо директорку шта је до сада урађено у 2016. години?

    -Уређено је и обновљено чак 68 игралишта, како у граду тако и у селима, Народна башта је добила ново игралиште за најмлађе, ту су сада разне справе са највишим перформансама, па атрактивна љуљашка која омогућава групно љуљање, што је посебан доживљај, баш као у „птичјем гнезду“, има тога још, дрвена кућица са терасом, дурбином и огледалом, а у функцији је подстицања маште младих истраживача, и да не набрајам даље. Уосталом идите па видите, и обавезно поведите децу или унуке – поручује директорка Чолић.

СЕДМИ

КИЛОМЕТАР

Директорка Чолић, са нескривеним  поносом истиче пословање „Зелениловог“ расадника на 7. километру од центра Панчева.

Расадник, на површини од 12 ха, опремљен је модерним системима за заливање, новом механизацијом, као и новим објектима за производњу сезонског цвећа. 

Ту је та фабрика за производњу оних производа који настају као последица  инспиративног споја креативне маште и спретних руку радника „Зеленила“, и онда тако зелени, у разним облицима, бораве по градским парковима и улицама, све док их не покрије први снег.

Опстају они и тада, у нешто другачијем руху, у ишчекивању новог пролећа, када ће се зелено поново настављати  на зелено, баш као што се, уз „кајсије звезда у коси дрвећа њеног“,  и  „румено увек наставља на румено“, и то не само у Микиној „Војводини“.

    Прихватамо, са задовољством, мада без деце и унука, дете је велико, а унуке још немамо, али отићићемо, свеједно. Има тамо доста тога и за одрасле, уверили смо се. Повешћемо малтезерку, ваљда она може, претходно ће, обавезно, обавити велику нужду, за малу не гарантујемо!

    Оно што је овог пролећа, па и лета, привлачило изузетну пажњу Панчеваца, то су бројне цветне скулптуре, изузетно креативног садржаја, освежене новим цветним материјалом. Посебно дивљење, не само најмлађих шетача, изазвао је цветни диносаурус испред Народног музеја, као и жичана конструкција „Панчево“, испред хотела „Тамиш“ (ех, још да нови газда почне и њега да уређује).

ДА И ПТИЦЕ ПОЗАВИДЕ... отидите па проверите
ДА И ПТИЦЕ ПОЗАВИДЕ… отидите па проверите

    -Све то, и не само то, много тога још, виде то грађани и у граду и по селима, израдиле су спретне руке радника и радница „Зеленила“ у нашим радионицама, с нашим цвећем и нашим умећем – са задовољством истиче директорка.

    Питање наткривања „Зелене пијаце“ је већ више година актуелно, Има ли шанси да се крене с мртве тачке?

    -Пројекат  наткривања „Зелене пијаце“ завршен је још 2012. године, али паре за његову реализацију никако да се нађу. Било је, додуше, проблема и са документима, тако да је измењен план детаљне регулације. Првобитно је планирана висина од 7,5 метара, а измењеним пројектом она је повећана на 11,5 метара. Ми смо сад спремни, и ако Град буде имао пара и добре воље, јер само заједно можемо то да урадимо, могло би се почети са тим послом. Наткривање је важно, јер то поваћава стандарде пијачних услуга, а самим тим и наше приходе – каже директорка Чолић, додајући да се доста очекује и од завршетка другог колосека пруге Београд – Панчево, чиме би се на Робну пијацу „Аеродром“ вратио значајан део отишлих купаца, а тиме би се и вратили некадашњи приходи, које је „Зеленило“ имало од „бувљака“.

СиБ