РЕД, РАД И ОДГОВОРНОСТ... Предраг Белић

Предраг Белић, председник Општине Алибунар

ЗА ЧЕТИРИ ГОДИНЕ ОТВОРИЋЕМО ХИЉАДУ РАДНИХ МЕСТА

 • После убедљиве победе, напредњаци формирали локалну власт, прихватајући, за сада, само „лигаше“ у своје владајуће друштво • Уз ред, рад и одговорност, до краја мандата хиљаду нових радних места – обећава Предраг Белић, председник општине

 

ИДЕМО у Алибунар. И приватно и службено. Кад је Алибунар у питању то је увек тако. A, да не спомињемо тек Банатски Карловац, па Селеуш… Шта ћете, биле су то лепе године, а о неким другим лепотама, неки други пут. Дакле, у Алибунару смо, општини у којој је летос почела „напредњачка револуција“ у јужном Банату, када су, редом, као на траци, све „неподобне“ локалне самоуправе „падале“у руке напредњака. Најпре, уз помоћ одборника, а априла ове године, уз апсолутну подршку бирача.

-Овогодишњи избори показали су, и то убедљиво, како се домаћински води општина и како грађани то могу да виде, и те како добро. Наша листа победила је на сва 24 бирачка места у општини, негде и са троструко бољим резултатом од оног другог, тако да смо освојили апсолутну већину у општинској скупштини и тако стекли могућност да сами формирамо власт, али смо , ипак, прихватили ЛСВ као коалиционог партнера, а за даље, видећемо – каже наш домаћин Предраг Белић, председник Општине и председник ОО СНС Алибунар.

Да, напредњаци су са 4.506 (41,76 одсто) гласова бирача освојили 12 одборничких места (од 23 колико има Скупштина општине) и тако за нешто више од 300 гласова претекли демократе из доба њихове највеће славе.

Питамо нашег саговорника шта је то што су грађани општине Алибунар могли да препознају после само девет месеци од промене власти?

-Много того. За само шест месеци уштедили смо шездесет два и по милиона динара, истовремено редовно измирујући све обавезе према свим буџетским корисницима, исплатили смо све заостале плате запосленима у месним заједницама, који су годинама живели у правном вакууму, прекинули смо са „демократском“ праксом непотистичког запошљавања, смањили њихове енормне трошкове за репрезентацију, за гориво, телефоне, дневнице, једном речју, уместо јавашлука, увели смо ред, рад и одговорност. И то системски – са нескривеним задовољством, подвлачи наш саговрник.

У циљу што успешнијег економског развоја отворена је и Канцеларија за локални економски развој, са задатком да компетентно одговари на све потенцијалне изазове те врсте, били они у виду разних пројеката или већ готових, а неискоришћених могућности, свеједно.

Председник општине подсећа да су увелико у току радови на изградњи ветропаркова на потезу Алибунар – Владимировац – Селеуш, затим на стварању услова за коришћење алтернативних извора енергије, као и бројне активности на стварању што повољнијег амбијента за потенцијалне инвеститоре, посебно оне у области пољопривреде и прерађивачке индустрије.

-Ово је пољопривредни крај, овде људи живе углавном од пољопривреде, и хоћемо да свима онима који хоће да раде, а не само да очекују да држава ради уместо њих, омогућимо да њихов рад има сигуран пут вредновања на најбржи и најједноставнији начин, каже Белић, појашњавајући да је реч о отварању фабрике за прераду воћа, па хладњаче, затим млекаре, али и реална могућност да ускоро преко 200 жена шије за Словенце, како би им и Русија била ближа за њихове преславке и навлаке.

Председник Белић подсећа да упоредо са стварањем што повољнијих услова за потенцијалне инвеститоре, локална власт ради и стварању услова за што бољи живот свих грађана.

-Много тога смо веће урадили и много тога намеравамо да радимо – каже – коначно смо посао око хале у Банатском карловцу привели крају, чекамо још само на употребну дозволу, уз халу смо опремили и четири учионице, тако да сада сви мали Карловчани иду у школу само у једној смени, пре подне, што је рационално и са становишта уштеде енергије, затим, средили смо и опремили зграде домова културе. месних заједница, школа, домова здравља, изградили атарске путеве, каналску мрежу од преко 40 километара, артерске бунаре, тако да је то оно што ја зовем одговорним односом према грађанима, али и према функцији коју обављам – напомиње Белић.

Што се тиче месних заједница, Белић посебно истиче, да не само да је ова власт за кратко време решила не само њихов правни статус и њихове вишегодишње финансијске проблеме и блокиране рачуне, него је од њих створила функционалне „предузетнике“ који, што конструктивном сарадњом са Општиним, што самоиницијативно, свакодневно стварају што повољније услове за живот својих грађана у свим областима живота. У том смислу, председник Белић посебно истиче МЗ Владимировац и њеног првог човека Зорана Срдића.

ОБЕЋАЊЕ
Шта је то што би се могло дефинисати као највећи проблем општине Алибунар, питамо, знајући одговор, али нас интересује и како с тим?
-Јасно је да је то незапосленост. Одмах да кажем, мој је циљ да до краја мог четворогодишњег мандата, у алибунарској општини буде запослено још хиљаду радника. И одмах да кажем и то, биће тако како сам рекао. Нека ме грађани слободно држе за реч у пролеће те 2020 године – самоуверено каже Предраг Белић, председник општине и председник ОО СНС Алибунар.

Комуналне послове, и то баш све, за све грађане општине Алибунар од недавно обавља јединствено комунално предузеће „Универзал“. Пре тога, било их је четири. Од неопремљених и неефикасних и бирократизованих установа, створено је једно ефикасно предузеће, доста опремљено за све послове, које ће, по први пут, бити и профитабилно и, од некога коме је буџет помогао, сада постати неко ко помаже буџет!

-Да, грађани који у великом проценту измирују своје обавезе, показују и да су задовољни радом „Универзала“, који редовно обилази сва села и ради све оне послове који су од заједничког интереса за грађане, почев од хигијене, па преко уређивања зелених површина, до гробаља и помоћи приликом елементарних непогода. Показали смо на делу шта значи рационализација пословања и домаћинско управљање општинским и државним ресурсима – подсећа Белић.

Кад смо код државних ресурса, питамо како иде посао са издавањем државног пољопривредног земљишта, а ево и одговора:

-После доста мука, које смо наследили, после хаоса у коме се неије знало ни ко је закупац ни шта закупљује, на најбољем смо путу да и ту успоставимо на делу систем функционисања правне државе. Шта да вам кажем ако вам кажем да смо утврдили да је узурпирано било чак 2.331 ха, од 55.000 ха, колико има државне земље у алибунарској општини. Позвали смо удружења пољопривредника на сарадњу, рекли им отворено да тако више не може, било је отпора, разуме се, али смо издржали све притиске и сада смо у фази када приходи од закупа све више расту – истиче наш саговорник, подсећајући да још није све завршено, али да „реда мора бити и биће га“.

И за крај нашег разговора са председником општине да чујемо како се завршила она прича са ограничавањем броја држања стоке?

-Уз све покушаје опозиције , али, морам рећи, и неких њима склоних новинара, да се то представи као неко наше угрожавање права својине и не знам шта још, све је то сада у оквирима у којима је требало да буде од самог почетка. Што се нас тиче и било је, јер је то само спровођење закона на делу јер, сложићете се, дечје обданиште и краве не иду баш заједно, једно поред другог. Сем тога, не могу се животиње, у име права на неприкосновеност приватне својине, нигде, па ни у Алибунару, држати у центру града, и то још у запуштеном стању, без надзора, итд. итд. – јасан је председник Белић, који је, како каже, и лично ишао са новинарским екипама „на лице места“ како би видели шта је у питању.

-Мој посао је, између осталог, и да поштујем закон и оно што је интерес већине грађана, и никога и ничега се не бојим да тако и даље радим – каже Белић, и „на том путу неће ме спречити никакве лажи о мени, напротив, оне ме само чине још јачим да истрајем“ – додаје.