ПАНЧЕВО... без субвенција АТП не може издржати трку

Панчево

Акценти са јулских седница Скупштине града Панчева

ЗАШТО БАШ ПАНЧЕВО?

•Буџет већи од шест милијарди • Јавни конкурс за именовање директора у три градска и четири сеоска јавно-комунална предузећa

ШТО се пуњења буџета тиче, из Панчева добре вести. Приходи по основу зарада за првих шест месеци повећани су за око 20 милиона динара, на основу такси за легализацију за преко седам милиона, док су приходи од пореза на добит предузећа повећани за 31 милион динара, што је за око 11 милиона више од износа који је планиран за целу годину. Задовољство оваквим развојем догађаја око пуњења буџета умањила је информација да је „оманула“ Покрајина, која је средства за регресирани превоз смањила за око четири милиона, а кредите за око седам милиона динара.

     Све су то показатељи који су захтевали нову, другу ревизију буџета за 2016. годину.

После свих спроведених корекција, Предраг Живковић, заменик градоначелника, задужен за градске финансије, обавестио је одборнике да укупни приходи буџета износе 6.097.000 динара. Од тог износа, 5.913.888 динара су приходи и примања буџета Града, а 183.834.000 динара „отпада“ на сопствене приходе индиректних корисника буџета.

    Потом је, као и на прошлој седници, уследила расправа између бившег већника задуженог за финансије Зорана Јовановића (ДС) и садашњег „кључара касе“ Предрага Живковића.

     Јовановић је замерио на износу кредитног задужења од 900 милиона динара, подсећајући да још нису потрошени ни кредити узети у 2015. години, нудећи, при том,  Живковићу опкладу да ће због тога кредитно задужење у 2016. премашити милијарду динара. Живковић му је оговорио да се камате плаћају само на повучена средства, и да су оне мање од два одсто, подсећајући Јовановића да је он некад потписивао муниципалне обвезнице и узимао кредите уз камату од седам и по одсто.

РЕДОВНА, ПА ВАНРЕДНА

У среду, 21. јула, одржана је још једна редовна седница Скупштине града Панчева. На њој су одборници, између осталог, донели одлуку о повезивању Долова на градску водоводну мрежу, док су ЈКП „Хигијени“ поверили послове сакупљања и одвожења смећа из овог села. Такође је одлучено да се настави са директним учешћем грађана у расподели буџетских средстава, а прихваћен је извештај о стању животне средине у граду Панчеву за 2015. годину. Скупштина је усвојила и оставку Драгана Катуце на место директора ЈКП „Зеленила“, и на ту функцију поставила досадашњу директорку ЈКП „БНС“ Владиславу Чолић.

На захтев опозиционих странака сазвана је и, пета по реду, ванредна седница Скупштине, на којој је на дневном реду била само једна, информативна  тачка о евентуалној изградњи електране на комунални отпад у граду и њеном утицају на животну средину. После расправе, гласовима одборника СНС и СРС усвојен је прдлог напредњака да се, пре доношења било какве одлуке о изградњи овакве електране, распиђше референдум на којем би грађани Панчева донели коначну одлуку по том питању.

     Примедбе на величину износа пренетих средстава имали су и одборници СПС. Тако је Зоран Ашанин, скренуо пажњу извршној власти да тај износ, „од готово милијарду динара“, што брже смањи, изражавајући, истовремено, забринутост због смањења средстава за социјална давања,

     Оливер Петковић, одборник ЛСВ, замерио је извршној власти што и „некапиталне“ инвестиције проглашава капиталним, наводећи као пример инвестицију у пијацу у Глогоњу, на шта му је Живковић узвратио да он „са капиталним инвестицијама нема никакав проблем“, и да он и његова странка имају права да мисле да су им неке инвестиције битније или мање битне.

     Још једна ставка буџета била је повод за дискусију одборника. То је ставка буџета којом се АТП-у само за плаћање горива предвиђа 50 милиона динара.

     Зоран Ашанин је сматрао „неозбиљним“ да се тако на пречац одлучује о томе, уместо да то иде плански, на шта је в.д. директора АТП-а Небојша Гајић изнео подтаке да су субвенције ове године три пута мање него претходне, да цена превоза није мењана четири године, као и да су цене горива све веће. Зоран Јовановић је замерио што је АТП „незаслужено стална тема“, напомињући  да ће субвенције, ако се хоће квалитетан јавни превоз,  до краја године сигурно бити знатно веће.

     Сем о буџету, одборници су расправљали и о расписивању конкурса за избор директора у јавно-комуналним предузећима  „Водовод и канализација“,  „Младост“, АТП, као и у комуналним предузећима у Долову, Банатском Новом Селу, Омољици и Глогоњу. Расправа се водила између Оливера Петковића (ЛСВ) и Жељка Сушеца (СНС). На Петковићев предлог да  раду комисије за избор директора присуствују сви заинтересовани грађани Панчева, Сушец је реаговао питањем да ли то значи да за ту прилику треба обезбедити арену за посету и 10.000 људи, ако толико буде заинтересованих!?

     Одборници су усвојили и Одлуку о скидању усева са пољопривредног земљишта, којом се операционализују неке од одредаба Закона о земљишту и спречава узурпација државног земљишта на уштрб буџета Града.

    Крај седнице обележила је дискусија о информацији у вези пројекта за финансирање изградње електране за производњу електричне енергије од отпада. Зашто, поред толико других градова, баш Панчево, питали су се одборници!?

    Али, о том потом.