Три питања за…

Николу Поповца, начелника ПУ Панчево

· Полицијска управа Панчево у самом врху полицијских управа у Србији · Смањује се број кривичних дела, а повећава проценат откривених · За годину дана заплењено акцизне робе у вредности од преко 14,5 милиона динара и одузето 42 килограма дроге · Прво полицијско саветовалиште за грађане у овом делу југоисточне Европе · Ново: полицајци на скутерима патролирају панчевачким улицама

  НА функцију првог човека јужнобанатске полиције дошао је из Београда, где је најпре био начелник Управе полиције, а потом помоћник начелника ПУ за град Београд. Интересантно је да је каријеру полицијског функционера започео у Белој Цркви, као командир тамошње полицијске станице, да би потом дошао у Панчево. У том граду је једно време био командир ПС Панчево, а онда заменик начелника панчевачког Одељења полиције. Одатле одлази у Београд, да би се марта прошле године вратио у Панчево, преузимајући највишу и најодговорнију полицијску функцију у Јужном Банату.

Гост наше рубрике „Три питања за…“ је Никола Поповац, начелник Полицијске управе Панчево.

1. Како оцењујете безбедносну ситуацију у Јужном Банату. Шта казују бројке у последњих годину дана?

– Бројке су такве да можемо рећи да имамо разлога за задовољство, а поготово после речи в.д. директора полиције Владимира Ребића да се панчевачка Полицијска управа по својим резултатима налази у самом врху у Србији, које је он изрекао приликом његове недавне посете Панчеву. Али пођимо редом.

Што се кривичних дела тиче, њихов број у току прошле године смањен је за 447, што је у процентима за 11,24 одсто мање у односу на 2014. годину. Најсвежији подаци указују да се тренд смањења наставља и у овој години. Кад је у питању број откривених кривичних дела, са НН извршиоцем, тај проценат достиже 53,4 одсто расветљених случајева. Оно што бих посебно желео да истакнем, јесте чињеница да су сви учионици убиства, тог најтежег кривичног дела, откривени и процесуирани.

У току прошле године открили смо и 129 кривичних дела у вези са опојним дрогама. У успешно спроведеним акцијама пронађена је и одузета рекордна количина, од преко 42 килограма опојне дроге, што је готово осам пута већа количина него у 2014. години.

Сем тога, у 2015. години одузета је и већа количина нелегалног оружја, муниције и минско-експлозивних средстава.

Истакао бих и посебно добре резултате када је у питању заплена акцизне робе, као што је нафта и нафтни деривати, цигарете, дуван у листу, резани дуван итд. Укупна вредност заплењене робе процењује се на више од 14,5 милиона динара.

ПОХВАЛЕ СА ВРХА... Никола Поповац
ПОХВАЛЕ СА ВРХА… Никола Поповац

2. Шта је то што оцењујете као најзначајнији резултат ПУ на чијем сте челу нешто више од годину дана?

– Као најзначајнији резултат истакао бих константни тренд смањења броја кривичних дела из области општег криминалитета, и то свих кривичних дела. Исто тако, расветљен је и велики број кривичних дела из ранијих година.

Истакао бих и повољно стање у школама, где нема посебних проблема, осим што је било неколико лажних дојава о постављеним експлозивним направама. Већина тих случајева је расветљена, тако да су поднете пријаве надлежном тужилаштву. Повољној оцени доприноси и чињеница да ни на спортским догађајима није било нарушавања јавног реда и мира, нити кривичних дела. Иако је ово мултинационална средина, са посебним задовољством истичем да није било никаквих испада који би се могли подвести под међунационалне сукобе.

3. Које су то активности које чините како би полиција била што ближа грађанима, као и да она сама ради у што бољим условима и што ефикасније?

– Ето, пре неколио дана у Панчеву смо отворили канцеларију под називом „Саветовалиште за безбедност – кућа безбедности“, у просторијама у самом центру града, а које смо добили од локалне самоуправе. У канцеларији раде три полицијска службеника, који су на располагању грађанима сваког радног дана од 8 до 15 часова.

Кад кажем на располагању, то значи да грађани на том месту могу да се информишу и да постављају питања о свему ономе што се тиче безбедности, као и свему другом што спада у домен рада полиције. То је, морам то да истакнем, прва канцеларија те врсте у овом делу југоисточне Европе, и са оваквом понудом грађанима од стране полиције.

Такође, уз помоћ Града, који нам је поклонио пет скутера, грађани Панчева могу да виде полицајце, који на мопедима скутерима патролирају градским улицима. То је то што се тиче питања шта чинимо како бисмо што више и што непосредније били на услузи грађанима и у функцији њихове безбедности. Тих пет полицајаца скутериста свакако ће допринети повећаној сигурности грађана, што се тиче и криминалитета, и јавног реда и мира, и саобраћаја.

Поменуо бих у том смислу и то да је у просторијама ПУ Панчево у току добровољни курс учења језика националних мањина. Курс мађарског, румунског, словачког и чешког језика похађа укупно 85 полицијских службеника. Сви предавачи имају лиценце за тај посао, и сви они тај посао раде бесплатно.

Да се за крај похвалим и да смо уредили фасаду зграде у којој је седиште Полицијске управе, као и део унутрашњих просторија. Радови су заиста били неопходни, јер на том плану готово да ништа није рађено већ педесет година.

Сем на уређењу, радили смо и на повећању безбедности, уграђена су контрадиверзиона врата, као и кућица за обезбеђење објекта, а ускоро ће испред зграде бити постављена и рампа.

Укратко, све што чинимо – чинимо у интересу што веће безбедности и сигурности грађана, како бисмо што пре стали у ред са најуспешнијим европским полицијама, у сваком погледу.

С. Батало

        ПОЛИЦАЈАЦ МЕСЕЦА

 –На моју иницијативу, прошле године, дат је предлог свим локалним самоуправама на подручју које покрива ПУ Панчево, као и Јужнобанатском управном округу, да се уведе награда „Најбољи полицајац месеца“, где је то могуће. Предлог је, на моје задовољство, прихваћен. Овакав модел награђивања већ функционише у Београду и даје резултете, јер се показао се као веома добар стимуланс за мотивацију полицијских службеникa – напомиње Поповац.