ДОБАР ПРИМЕР... будућност је у обновљивим изворима енергије

НИС-ове мини електране представљене на Сајму енергетике

ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА ИЗ ГАСА

•Компанија НИС је,  у оквиру свог наступа на 12. Међународном сајму енергетике, представила свој иновативни пројекат когенерације, односно производње електричне и топлотне енергије из гаса

КАО једна од највећих енергетских компанија у региону, НИС, у оквиру Блока Енергетика, развија посебан програм производње електричне и топлотне енергије у гасним електранама. Ове мини електране користе гас лошег квалитета који због високог степена угљен диоксида и азотa до сада није био коришћен. Топлотна енергија добијена на овај начин се користи за потребе инфраструктуре нафтних и гасних поља, чиме је повећана ефикасност пословања компаније, док се електрична енергија испоручује екстерним потрошачима или користи за сопствене потребе. Тиме је НИС, уз Електропривреду Србије (ЕПС), постао једини произвођач у Србији, који електричну енергију испоручује на слободном тржишту.

    Компанија је од 2013. године пустила у рад 13 малих електрана на својим нафтно-гасним пољима, чија је укупна снага 11,6 МW, што је довољно за снабдевање струјом у просеку 10.000 домаћинстава. НИС-ов програм когенерације представљен је кроз презентацију Игора Кораћа, заменика директора Блока Енергетика НИС-а, након чега је уследила панел дискусија на тему енергетске ефикасности и тренутној ситуацији у овој области у нашој земљи.

    Међу панелистима су били представници партнерских компанија које су учествовале у градњи НИС-ових мини електрана, као и Владимир Божичковић, професор Машинске школе из Панчева, који је са својим ученицима конструисао ветрогенератор који задовољава део потреба школе за електричном енергијом. Као друштвено-одговорна компанија, НИС је препознао значај овог пројекта и пружио подршку кроз свој конкурс “Заједници заједно“.

    „Пројекат конструкције ветрогенератора смо реализовали захваљујући подршци НИС-а. Компанија је путем свог конкурса „Заједници заједно“ обезбедила средства за куповину 3D штампача, на коме смо произвели највећи број делова за изградњу ветрогенератора. Ове године смо реализовали и пројекат постављања соларних панела на школу, такође захваљујући НИС-овом конкурсу“, рекао је професор Владимир Божичковић.

    Учествујући у панел дискусији, Богдан Павловић, из компаније Teknoxgroup, која је учествовала у изградњи осам НИС-ових мини електрана, истакао је НИС као добар пример компаније која реализује пројекте енергетске ефикасности, која по њему представља будућност, те да компаније које користе обновљиве изворе енергије имају најбољу перспективу.