Данас је…

ВЕЛИКИ ПЕТАК – РАСПЕЋЕ ХРИСТОВО

• Земља се у том тренутку затресе и наста велика тама…

Није ли то најтужнији дан за нас , када пострада Онај који прими све грехе наше, који се родио ради нас  и нашег спасења. Знао је Господ Исус Христос да ће Га јеврејскске старешине ухватити и осудити на смрт, те претходне вечери окупи апостоле Своје и каза им, дајући им хлеб: „Узмите, једите, ово је тело моје које се за вас моли за опроштаај грехова“. А затим им пружи чашу са вином и рече: „Узмите и пијте из ње сви, ово је Крв моја Новога завета, која се за вас излива за опроштај грехова“. Тако установи Свету Тајну Причешћа.

Познаде издајника свог, Јуду, и то му каза пред свима. И када Га на молитви у Гетсиманском врту ухватише војници и доведоше пред судију, Понтија Пилата, лажно Га оклеветаше и осудише на смрт. Био је свирепо мучен, пљуван и понижаван, а на леђа Му ставише дрвени Крсат и поведоше га између двојице разбојника на брдо Голготу, изнад Јерусалима. Разапеше га на Крст, где Он у тешким мукама издахну. Али чак ни тада не заборави Он на мајку своју, Пресвету Богородицу, него је повери свом верном ученику Јовану Богослову, обративши им се речима: „Сине, ево ти Мајке, Мајко, ево ти Сина“.

У тренуцима умирања, када Његова душа напушташе човечје тело , Он мољаше Оца Свог Небесног да опрости људима који га осудише и разапеше како тада за њих тако и дан данас за све нас, Он се усрдно моли Богу да нам опрости све грехе наше и избави нас из невоље. Исусти душу своју, Онај који је био безгрешан Онај који прими све грехе наше и проли крв Своју ради нашег спасења и очишћења. Земља се у том тренутку затресе и наста велика тама. Мртви устадоше из гробова својих и схватише сви да Он заиста би Син Божји. Скидоше Га с Крста и сахранише у Гетсиманском врту.

Наша Црква слави на овај дан успомену на Христово Распеће. У свим нашим молитвеним храмовима износи се плаштаница (платно на комке је приказано полагање Христово у гроб), коју верници целивају све до васкрса. Плаштаница се поставља на посебно украшен сто  (Христов Гроб) испред олтара. Везано за тај догађај постоји у нашем народу обичај да се провлачи испод плаштанице и тада помишља нека жеља и помоли се Богу, који ће услишити молитве и испунити жеље.

Наша Црква, на Велики Петак заповеда најстрожији пост, без рибе и уља, по могућству, ко може, најбоље је не јести ништа.

(Према: Славе и празнични обичаји, ПЦО Линц, 2001)