Ковин

Уз техничку подршку инклузији ромске заједнице и 60 прикључака на воду

ПРОЈЕКАТ ПО ПРОЈЕКАТ, СВЕ СА ЦИЉЕМ…

• Општина Ковин једна је од 18 локалних самоуправа у којима се ове године реализује пројекат „Смањење додатне рањивости Рома, Ромкиња и других маргинализованих група изазване пандемијом КОВИД-19“

У Ковину је, посредством програма ГИЗ-а и у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права и душтвени дијалог,  отпочела реализација пројекта „Смањење додатне рањивости Рома, Ромкиња и других маргинализованих група изазване пандемијом КОВИД-19“. Том приликом  извршена је свечана додела техничке опреме – два лаптопа и један мултифункционални уређај (штампач, копир, скенер) како би се унапредили технички капацитети и побољшало прикупљање података током пандемије КОВИД-19. Општина Ковин је једна од 18 локалних самоуправа у Србији у којој се реализује овакав пројекат.

Опрему је  уручио Нинослав Јовановић, државни секретар у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог, који је у свом обраћању присутнима подсетио да се у ковинској општини тренутно реализује још једна велика активност овог пројекта: прикључење на водовод за 60 домаћинстава са територије општине Ковин, у сарадњи са Јавним предузећем „Ковински комуналац”.

Домаћин пригодне свечаности био је Ратко Мосуровић, заменик председника општине, који је, захваљујући на подршци угроженим категоријама становништва, подсетио је да је Општина Ковин потписала Споразум о сарадњи на унапређењу приступа води за домаћинства са територије Ковина са Генералним секретаријатом Владе Републике Србије (правним заступником Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије) и организацијом Екуменска хуманитарна организација.

У оквиру овог пројекта  обезбеђује се приступ води за 60 најугроженијих домаћинстава, углавном породица припадника ромске популације. Мосуровић је напоменуо и да Општина Ковин упоредо реализује Локални акциони план за за унапређење образовања, запошљавања, здравља и становања Рома у општини Ковин за период 2021-2023. година. Циљеви и приоритети су даље унапређење и укључивање ромске заједнице у све токове локалног живота и рада, а већ је издвојено близу четири милиона динара за реализацију појединих сегмената обухваћених ЛАП-ом.
У име Тима за инклузију Рома и других маргинализованих група у Србији, програма ГИЗ, говорио је Роберт Бу, вођа тима, који је нагласио да ово није први пројекат који се у Ковину спроводи преко програма Немачке развојне сарадње, с обзиром да је било партнерства у области запошљавања, а сада је то веома важна подршка побољшању животних услова најрањивијих група становништва.

Свечаној додели опреме присуствовале су и Јелена Јовановић, покрајинска посланица у Скупштиви АПВ и Весна Новаков, ромски координатор за општину Ковин.
Сви актери свечаног чина отишли су потом у Баваниште, где су заједно обишли насеље у којем се изводе радови за прикључење на воду.

Пројекат „Општина Ковин – будућност у огледалу времена садашњег“ суфинансира Општина Ковин.
Ставови изнети у подржаном медијсском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.