Ковин

У Специјалној болници „Ковин“ обележен Светски дан превенције самоубиства

СТВАРАЊЕ НАДЕ КРОЗ АКЦИЈУ

• За превенцију суицида неопходни су подршка и помоћ, како здравствених стручњака тако и друштвене заједнице

Поводом обележавања Светског дана превенције самоубиства – 10. септембра, Специјална болница за психијатријске болести ,,Ковин“, у болничкој библиотеци је организована едукативна и интерактивна радионица за пацијенте, под овогодишњим слоганом ,,Стварање наде кроз акцију“. Светски дан превенције самоубиства прилика је за подизање свести о самоубиству и промовисање акција кроз проверена средства, која ће смањити број самоубистава и покушаја самоубиства на глобалном нивоу. Према последњим подацима Светске здравствене организације, сваких 40 секунди неко у свету одузме себи живот, а четврти водећи узрок смрти међу младима од 15 до 29 година је управо самоубиство.

  • Особе које имају дијагнозу неког психијатријског поремећаја живе са стигмом коју она са собом носи, што понекад може да представља терет већи и од самог психичког поремећаја. Депресију карактеришу осећања безвредности, безуспешности, безнадежности и као таква, за појединца који се са њом суочава представљају извор бола и патње. Под теретом ових осећања и због тога што не виде излаз, поједине особе се одлучују на самоубиство. Зато су неопходни помоћ и подршка и здравствених стручњака и шире друштвене заједницe – изјавила је овом приликом в. д. директора Специјалне болнице др Јованка Петровић, специјалиста психијатрије.

Тим психолога СБПБ ,,Ковин“ спремио је бројне психолошке и креативне садржаје о темама из области менталног здравља, о начинима на које можемо помоћи себи или особи која пати, као и о препорукама Светске здравствене организације, принципима пружања стручне помоћи и подршке. Детаљније о теми може се прочитати на сајту: http://sbpbkovin.rs/

Пацијенти су активно учествовали у дискусији, са својим предлозима и коментарима. Кроз предавање имали су могућност и да изнесу своја искуства, да разговарају са стручњацима из области менталног здравља, као и да пронађу подршку у побољшању менталног здравља.

Подсетимо, стручни тим лекара, психолога и психијатара СБПБ ,,Ковин“ пружа психо-социјалну подршку путем СОС линије 0800/001-002 у оквиру Покрета за борбу против депресије ,,Несаломиви“.

Пројекат „Општина Ковин – будућност у огледалу времена садашњег“ суфинансира Општина Ковин.
Ставови изнети у подржаном медијсском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.