ПЛАНДИШТЕ... општина са најмање површина покривених шумом у Србији

Пландиште

Од Зеленог фонда Републике Србије два милиона динара за пошумљавање

СТВАРАЊЕ ЗЕЛЕНИХ ОАЗА , АЛИ И…

• Пројектом ће се пошумити катaстарска парцела у Пландишту код пречистача, површине 2,77 хектара, на којој ће се посадити саднице различитих аутохтоних лишћарских врста дрвећа

Општина Пландиште је учествовала на конкурсу Министарства заштите животне средине за суфинансирање реализације пројекта пошумљавања у циљу заштите и очувања предеоног диверзитета у 2021. години, као и повећања пошумљености на територији Републике Србије.

Укупна вредност пројекта износи 2.498.685  динара, а висина средстава која су добијена из Зеленог фонда Републике Србије износи 1.998.685 динара, док  ће преостали износ средстава неопходних за реализацију пројекта, у износу од 500.000 динара, бити обезбеђен из буџета Општине Пландиште. Пројектом ће се пошумити катaстарска парцела у Пландишту код пречистача, површине 2,77 хектара, на којој ће се посадити саднице различитих аутохтоних лишћарских врста дрвећа.

Основни циљ овог пројекта је: Пошумљавање деградираних и еродираних земљишта, заустављање и успоравање ерозивних процеса плодних земљишта формирањем шумских ветрозаштитних баријера и спречавање формирања дивљих депонија. Пројектом се отвара могућност стварања зелених оаза са објектима за одмор у природи, у којима ће  грађани моћи дуже и чешће да се задржавају, побољшава се биодиверзитет подручја, депонује се угљеник и везују гасови који производе ефекат стаклене баште.

Партнери на пројекту су Регионална развојна агенција Јужни Банат, Панчево, Удружење шумарских и ловних радника Србије „Шума и лов” и ЈП „Полет“ Пландиште.

Иначе, Општина Пландиште спада у подручја са најмањим процентом шумовитости у Србији, са свега 0,5 одсто површине  под шумом.

Пројекат „Општина Пландиште – грађанин у функцији главног актера локалне самоуправе општине“ суфинансира Општина Пландиште.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.