КОРИСНО, НЕМА СУМЊЕ... са јучерашње радионице у ковинској Библиотеци

Ковин

У Библиотеци „Вук Караџић“ одржано предавање и радионица о дигиталној деменцији

ВАЖНО ЈЕ КОНТРОЛИСАТИ СВОЈЕ МИСЛИ

• У Библиотеци „Вук Караџић“ Ковин јуче  је реализовано предавање и радионица о дигиталној деменцији за ученике основних школа и представнике ђачког парламента

У лепо уређеном таванском простору ковинске Библиотеке „Вук Караџић“ јуче је психолог Недељко В. Јовић представио  приручник „Млади по контролом…Дигитална деменција! Шта чинити?“

По завршетку промоције, одржана је интерактивна радионица са ученицама ОШ „Ђура Јакшић“ Ковин и професорком српског језика и књижевности Машом Вулетић.     Психолог Јовић је младима указао на последице прекомерне употребе дигиталних технологија које оштећују мозак, изазивају привремени губитак памћења, смањују пажњу, концентрацију, али и изазивају несаницу.

Термин дигитална деменција метафорички илуструје промене у личности до којих доводи некритичко коришћење компјутера и интернета, алудирајући на дисфункцију конгнитивног процеса и занемаривања логичког мишљења, посебно код младих. Било је речи о самоконтроли, а закључак је да људи који често истовремено користе више медија, показују проблеме са контролом властитих мисли. Према његовим речима успостављање самоконтроле код младих се постиже уз помоћ правила и ограничења, то јест функционалних образаца понашања, а одговорност се преузима кроз бихејвиорални уговор.

Недељко В. Јовић је дипл.психолог из Београда, који се од 1996.године бави научним и стручним радом из области превенције болести зависности са посебним аспектом на психо-социјалну проблематику зависника и њихових  породица.

Јовић је до сада објавио две књиге на ту тему:  „Водич за родитеље: Породица у вртлогу дроге“ и „Породица, како је сачувати-отац љубави и поверења“, а држи   семинаре и курсеве на тему „Породица у вртлогу дроге – водич за здравствене раднике“, „Ресоцијализација зависника код злоупотребе стероида“, „Значај породице у лечењу младих пацијената зависника – Шта чинити?“ и „Превенција болести зависности у породици“.

Пројекат „Општина Ковин данас – оно што остаје и сутра“ суфинансира Општина Ковин.
Ставови изнети у оидржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.