ДА ГРАЂАНИ БУДУ ПОНОСНИ... Александар Стевановић, градоначелник

Панчево

Свечана седница Скупштине града поводом 8. новембра, Дана града Панчева

ЗБОГ НАШИХ ПРЕДАКА, РАДИ НАШИХ ПОТОМАКА

• Морамо да наставимо да развијамо наш град и као привредни, али и као културни центар, да оно што имамо сачувамо зарад наших предака и унапредимо ради генерација које долазе, на понос свих наших суграђанки и суграђана, на понос нашег Града – истакао је градоначелник Александар Стевановић

Уз богат културно-уметнички програм и присуство бројних гостију, у Културном центру је одржана свечана седница Скупштине града Панчева, а поводом обележавања 8. новембра, Дана града, дана када је пре 104 године у Панчево ушла српска војска, да би 17 дана касније, 25. новембра, Војводина, а с њом и град Панчево, била присаједињена Србији, а шест дана после, 1. децембра, проглашена је и нова држава, Краљевина СХС.

На свечаној седници говорио је Александар Стевановић, који је пре тога положио венац на споменик борцима палим у Првом светском рату, на Старом православном гробљу.

Излагање градоначелника Стевановића преносимо у целости.

Поштовани председниче Скупштине града, господине Киш, поштоване одборнице и одборници, уважени представници републичких, покрајинских и органа локалне власти, представници институција и установа, Војске Србије, цркава, верских заједница, добитници Новембарске награде, драги гости, даме и господо, на самом почетку желим свим суграђанкама и суграђанима да честитам Дан града, који традиционално славимо 8. новембра, на Митровдан.

А ЗА ДАН ГРАДА… дан за уручивање признања изузетним Панчевцима

Дан када је 1918. године Српска војска предвођена капетаном Петром Арачићем ослободила Панчево, што је био и почетак ослобађања Баната и његовог присаједињења Краљевини Србији. Дан ослобођења данас обележавамо као Дан града Панчева.

Наш град је пример добре праксе у многим областима, данас ћу поменути само неке од њих.

Као одговорна и озбиљна локална самоуправа и ове године смо се трудили да будемо добри домаћини и успели смо не само да сачувамо буџет нашег града, него и да га увећамо.

Завршили смо с реализацијом неких планираних капиталних пројеката и инвестиција, попут градског парка. Током ове године наставили смо уређење и изградњу комуналне и путне инфраструктуре у нашем граду и насељеним местима, реконструисане су и асфалтиране бројне улице. Реализовали смо инвестиције о којима се годинама само причало, као што је кружни ток у Улици Милоша Обреновића, на велико задовољство наших суграђана. Тамишки кеј ће ускоро осванути у новом руху и многобројни садржаји ће бити доступни, како Панчевкама и Панчевцима, тако и свим гостима који долазе у наш град.

Уредили смо школе и обезбедили још боље услове за стицање знања нашој деци, најмлађима обезбедили додатне капацитете за вртиће, на радост њихових родитеља. Издвајањима из буџета за школство, образовање и пружања подршке основцима, средњошколцима и студентима улажемо у нашу будућност.

Реконструисан је фудбалски терен на Спортском центру „Младост“ и можемо да се похвалимо да је као такав једини у нашој земљи.

Реновирали смо здравствене установе и улагали смо у подизање квалитета здравствене заштите, због тога су наше здравствене установе међу најбољима у Србији.

ТРОЈИЦА ИЗУЗЕТНИХ… овогодишњи добитници Новембарске награде

Изузетно сам поносан што смо успели да обезбедимо средства за наставак изградње зграде Завода за јавно здравље. Подсетићу вас да су радови на објекту почели још давне 2008, али су обустављени три године касније. Уз подршку Владе Републике Србије обезбедили смо да извођење радова представља приоритетану инвестицију. Надам се да ћемо до следећег Дана града, након 14 година чекања, добити потпуно нов, модеран објекат зграде Завода за јавно здравље, који ће бити од великог значаја за цео јужни Банат.

Обезбедили смо средства за будуће пројекте који ће допринети развоју Панчева. Проширењем капацитета индустријске зоне у циљу побољшања пословног амбијента, тј. опремањем индустријско-пословно-производне зоне омогућавамо постојећим инвеститорима да прошире своје капацитете, а новим заинтересованим инвеститорима, добре и повољне услове пословања, што Панчево сврстава у сам врх највећих индустријских центара у Србији и у региону. Развој пословних зона је стратешки правац којим се креће Република Србија, што је визија и стратегија председника Александра Вучића и Владе Републике Србије и ми пратимо тај пут и развијамо и даље повољан пословни амбијент, како за домаће тако и за стране инвеститоре. На тај начин смањујемо и стопу незапослености, која је из године у годину знатно нижа, а стичемо и нове суграђане, јер је много породица дошло у Панчево управо због запослења. Развојним инвестицијама створили смо стабилно пословно окружење које прати економски и свеобухватни развој Панчева, као центра Јужног Баната и једног од најнапреднијих центара наше Републике.

Упркос тешким временима и ситуацији у којој се налази читав свет, па и наша земља, обезбедили смо несметано функционисање града, јавног и комуналног сектора. У одговорном, домаћинском вођењу града била су нам значајна мишљења и предлози, суграђанки и суграђана, у циљу унапређења нашег града у свим областима.

Не смем да заборавим ни манифестације које представљају традицију и бренд Панчева и због којих се наш град издваја на мапи манифестационог туризма Републике Србије. Због бројних манифестација Пачево са насељеним местима током године представља место окупљања, туристи из целог света остају без речи пред нашим богатим културним наслеђем које тежимо не само да обновимо и очувамо, него и да унапредимо.

И ОНДА… културно-уметнички програм, како доликује свечаности

Наша је одговорност, као представника локалне власти, првенствено да обезбедимо сигурну будућност нашим суграђанима, да оправдамо њихово поверење чинећи их задовољним и поносним на Панчево. Зато морамо да уложимо још више енергије, да радимо још сложније и ефикасније, да наставимо да развијамо наш град и као привредни, али и као културни центар, да оно што имамо сачувамо зарад наших предака и унапредимо ради генерација које долазе, на понос свих наших суграђанки и суграђана, на понос нашег Града.

Честитам вам још једном од срца Дан нашег града, Дан града Панчева!

Након тога, градоначелник Стевановић уручио је Новембарске награде за изузетна достигнућа у свом раду, и то просветним радницима Љубиши Николићу и Јанку Марковићу, за област образовања и песнику Лазару Сретеновићу, за област уметности.

У културно-уметничком делу свечаности наступили су хор Панчевачког српског црквеног певачког друштва, трио Крстић, КУД „Станко Пауновић“ НИС –РНП, као и панчевачка глумица Софија Јуричан и панчевачки глумци Јован Поповић и Миленко Павлов, на опште задовољство свих присутних на овогодишњој свечаности обележавања Дана града.

(Старт 013)

Пројекат „Град Панчево данас – оно што остаје и сутра“ су/финансирао Град Панчево