ЈОШ ГИМНАЗИЈА... мр Татјана Божић

Разговор с поводом

Мр Татјана Божић, чланица Градског већа Града Панчева задужена за образовање

СВЕ ЈЕ СПРЕМНО ЗА ПРВО ЗВОНО

• Распуст искоришћен за бројне радове на текућем одржавању школа у граду и селима • Буџет за образовање довољан за несметан рад свих школа и вртића • Решавање вишка запослених неће угрозити рад ниједне установе • У Машинској школи 60 ученика у програму дуалног образовања

ЛЕТЊИ распуст као и ови дани пред почетак школске године у панчевачким школама и образовним установама обележени су радовима на њиховом уређењу. То текуће одржавање је и ове године активност готово сваке школе у Панчеву и насељеним местима, каже за Старт 013 већница задужена за образовање у граду мр Татјана Божић.

– Кроз текуће одржавање ове године је много урађено: поправљен је део крова основне школе “Браца Петров”, за шта је издвојено 320 хиљада динара, ту је и поправка подова у школама “Исидора Секулић” и “Свети Сава” где је потрошено 500 односно 400 хиљада динара, као и поправка водоводне мреже у кабинету за хемију у школи “Бранко Радичевић” у износу од 400 хиљада динара и уређење тоалета и поправка громобрана школе “Ђура Јакшић”, за шта је издвојено 700 хиљада динара. У току су радови на изградњи ограде у школи “Братство јединство”, а радова је било и у насељеним местима: у школи у Старчеву је замењен котао за грејање просторија у којима је смештен вртић, за шта смо издвојили 1,2 милиона динара, као и реконструкција фасаде школе у Иванову, за 350 хиљада динара, замена фасадне столарије школе у Качареву у висини од 1.170.000 динара, изградња ограде у школи у Банатском Новом Селу, на шта је потрошено 400 хиљада и кречење школе у Долову, за шта смо издвојили 560 хиљада динара – набраја већница и додаје да су још и замењена врата у Балетској школи за 430 хиљада динара, као и да је много тога још  урађено у средњим школама у граду. Тако је урађена репарација подова у Гимназији, за шта је Град издвојио 850 хиљада динара, док су у Медицинској, поред подова, уређена и врата за 500 хиљада динара. Урађена је санација дела дворишта Економске школе, у шта је уложено 450 хиљада, док су Електротехничка и Техничка школи “23. мај” окречене, за шта је издвојено 300 односно 500 хиљада динара. За замену дела намештаја у Машинској школи потрошено је 550 хиљада динара, наводи наша саговорница и додаје да поред свега тога, школе очекују још и поједини радови који ће се реализовати преко Дирекције.

УЗ МАЛУ ПОМОЋ…

  Град Панчево је кроз програм ИПА 13 добио средства за реализацију пројекта “Уз малу помоћ пријатеља”, чији је циљ да се деца која се сматрају да су под ризиком напуштања школе, задрже у образовном систему. Овај пројекат, који је недавно потписан, вредан је преко 197 хиљада евра и, у сарадњи са Домом за децу “Споменак”, реализоваће се у десет панчевачких основних школа, где ће 80 ученика добити институционалну подршка, као и њихове породице, како би се спречило њихово напуштање школе. Како нам је рекла већница Божић, која је и сама укључена у овај пројекат, реализација је већ почела, ради се на мапирању деце у ризику и на обуци 32 педагошка асистента који ће са том децом одржати преко пет хиљада часова као и других активности. Како су средства ограничена, а деце у ризику има више него што је предвиђено пројектом, већница позива волонтере и потенцијалне донаторе да се укључе у овај пројекат.

    А почетак нове школске године обележиће и упис првака којих ове године у свих 20 основних школа у Панчеву има 1.775,  што је двадесетак мање него прошле године. Када су у питању средње школе, наша саговорница каже да је ове године у први разред 10 средњих школа у граду уписано 1.446 ученика за 51 образовни профил. Она додаје да је ту 1.170 ученика који су завршили основну школу у Панчеву, док остатак чине деца из општина које гравитирају Панчеву.    – Ове године Машинска школа је уписала ученике у програму дуалног образовања. То су трогодишњи профили бравар-заваривач са 15 ученика и оператер машинске обраде са такође 15 ученика, а ту је и 30 ученика уписаних на четворогодишње школовање за механичара моторних возила.

Када је реч о најмлађим Панчевцима, у 20 вртића ПУ “Дечја радост” ове године  уписано је 2.632 деце у 119 група, мада је још увек у току други уписни рок. Ту је и 741 дете уписано у одељењима која раде при основним школама у насељеним местима, као и једно одељење са седморо деце у СОШО “Мара Мандић”: – У предшколском програму уписано је укупно 3380 деце узраста од једне до шест и по година. Ту треба додати и 30 деце која су под истим условима уписана у приватни вртић “Кефалица”, што је потез којим смо желели да смањимо листу деце која чекају на упис у вртић. Надам се да ћемо следеће године бити у могућности да више деце упишемо на овај начин у вртић – каже већница Божић и напомиње да је и у овој установи рађено на текућем одржавању: окречен је вртић “Бамби”, док се ради на увођењу грејања за вртиће “Ласта” и “Лане”. Већница апелује на родитеље деце рођене између 1. марта 2011. и 1. марта 2012. године да своју децу упишу у припремни предшколски програм који је, подсећа она, обавезан.

А у раду свих установа, посебно образових, питање финансија је увек актуелно. Већница Божић о буџету намењеном за образовање у Панчеву каже да је довољан за несметано функционисање свих установа: – За област образовања, одлуком о буџету Града Панчева, извдојено је 968.844.595 динара. Од тога за предшколско образовање одвојено је преко 619 милиона динара, за основно око 231 милион и за средње око 100 милиона динара. Поред тога, за пружање подршке деци по мишљењу интерресорне комисије издвојено је 6 милиона и 950 хиљада динара, а за рад Регионалног центра за таленте 9 милиона и 974 хиљаде динара.

Ова средства су довољна за функционисање школа и установа стим што су наше школе једне од ретких у Србији које не исказују неизмирене обавезе и немају проблем са блокирањем рачуна – наводи већница Божић и додаје да би, како би се задржао овакав тренд, буџет за следећу годину морао пратити пораст цена. А на најаве о вишку запослених у јавном сектору, а тиме и у образовним установама у граду, већница каже да ће се то морати урадити, где је потребно. Када је реч о школама, технолошки вишкови ће бити решени разменом запослених о чему су договори већ у току тако да, по процени већнице, ту неће бити значајнијих промена. У ПУ “Дечија радост”, смањење броја запослених ће бити минимална, напомиње већница Божић, додајући да „оно што је потребно биће и урађено, али морам рећи да решавањем питања броја запослених неће бити угрожен рад ниједне образовне установе у граду“.

И. Владан